Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Podnosnik szyb elektrycznych
Autor Wiadomość
dandysowski 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 11 Gru 2012
Posty: 7
Skąd: Kielce
Wysłany: 5 Gru 2014, 14:10   Podnosnik szyb elektrycznych

Witam. Mam otoz taki problem ze popsul mi sie mechanizm do podnoszenia szyb od strony kierowcy. Wyjalem go i patrzac na linke byla w masakrycznym stanie wiec mysle ze to tylko jej wina a nie silniczka. I teraz moje pytanie jest czy moge zrobic to po kosztach i jakos to naprawic czy musze kupic od razu caly podnosnik szyby. Jak patrzylem do 3dzrzwiowej fiesty jaka mam to koszt manualnego jst niewielki zas do elektrycznych szyb gdzie jest silniczek to juz wiele wiekszy koszt. Jesli jest opcja aby to naprawic dosyc tanio to prosze o porady, bo poki co mam podparta szybe zeby byla zamknieta ale to rozwiazanie na podtrzymanie.
Ostatnio zmieniony przez trzeci 24 Sty 2015, 20:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5546
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 5 Gru 2014, 18:32   

Podobno ktoś je wysyłał na regenerację linki, ale gdzie, jak... poszukaj na forum, bo problem wraca jak bumerang :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
dandysowski 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 11 Gru 2012
Posty: 7
Skąd: Kielce
Wysłany: 5 Gru 2014, 18:48   

a oprocz tej regeneracji da sie cos zrobic? tzn wymienic np z manualnego mechanizmu linke do tego mojego. nie wiem po prostu chce sie dowiedziec jakies mam szanse jeszcze oprocz kupowania calego mechanizmu elektrycznego co jest rzecza wiadoma. Ale szukam tanszych rozwiazan
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5546
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 5 Gru 2014, 19:30   

Nie sądzę, że da się przełożyć, bo obudowa mechanizmu wygląda inaczej, niemniej nie bierz tego za 100% pewnik, bo osobiście tego nie sprawdzałem.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
ravenpoz 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Jarek
Wiek: 35
Dołączył: 14 Cze 2011
Posty: 136
Skąd: Poznań
Wysłany: 6 Gru 2014, 11:43   

poczekaj i poszukaj na OLX, ja np. dwa tygodnie temu do swojej wersji 3D trafiłem prawy podnośnik elektryczny za... 25 zł :) a nie tak jak na allegro ponad stówkę.
_________________
pozdrawiam
---
benzyna drożeje, gdyż z powodu podwyżki cen benzyny zdrożał jej transport
Profil Facebook
 
 
 
dandysowski 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Dołączył: 11 Gru 2012
Posty: 7
Skąd: Kielce
Wysłany: 7 Gru 2014, 10:13   

kurcze ciezko wlasnie znalezc a akurat zeby ktos wystawil jak mi jest teraz potrzebne to tez male prawdopodbienstwo. moze ma ktos jakies porady lub widzial gdzies owa rzecz w normalnej cenie bo zima goni a szybka nadal nie zrobiona :/

znalazlem takie cos ale 95r czyli mk3 i nie wiem czy bedzie pasowal. ta nakladka plastikowa jest pomaranczowa, a ja mam zielona wiec nie wiem czy to odroznia wlasnie ze inne mechanizmy czy jak.

podnosnik
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5546
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Gru 2014, 11:30   

3d pasuje do mk3/4/5. 5d tak samo - mk3/4/5 - po prostu nie są wymienne (nie da się zastosować podnośnika 5d w 3d, na opak może by się dało, ale z komplikacjami...
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
wawrzyc 


Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Dołączył: 08 Mar 2013
Posty: 181
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 21 Sty 2015, 12:20   

Ja wymienilem linke sam. Uzylem do tego linki rowerowej. Linka ma polaczenie na srodku gdzie jest ten plastik co trzyma szybe no i na koncach musi byc zakonczona prostokacikiem co siedzi w tym kolku na ktore sie nawija. Z tymi polaczeniami poradziłem sobie za pomoca kostki elektrycznej, takiej skrecanej, ucieta na pol, skrecona a pozniej pomalowana kwasem solnym (aby dalo sie lutowac stalowa linke) i zlutowane. Działa mi to juz rok bez problemow. Najwiekszym problemem jest odpowiednie dobranie dlugosci linek, najlepiej zakladac jak mechanizm jest w polowie otwarcia szyby. Bo inaczej mozna sobie zrobić ze nie bedzie sie zamykac do konca albo do konca otwierac. Mechanizm wyciagnij na stół i zrob, sprawdzic mozesz poprostu podlaczajac aku, sa dwa styki, odwrotnie podlaczysz bedzie w druga strone kręcić. Mechanizmy od 5 drzwiowych i 3 drzwiowych roznia sie kolorem i dlugoscia linek. Jak dobrze pamietam to 3d - zielone i dluzsze a 5d pomarańczowy i krotsze.
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5546
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 21 Sty 2015, 12:41   

Zrobiłeś jakieś foty czy coś, żeby wrzucić? Byłby z tego świetny poradnik, pierwszy taki odnośnie tych cholernych linek. :D
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
wawrzyc 


Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Dołączył: 08 Mar 2013
Posty: 181
Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 23 Sty 2015, 12:08   

Robilem to już dawno temu. W sumie trzy razy. :D dwa razy bo probowalem z grubszymi linkami ale rowerowa jest najlepsza jest troche ciensza niz orginal ale dziala super. Przy grubszych linkach byly problemy ze wolno podnosił szybę itd. Ja mialem zerwana linke bo się zablokował mechanizm o glosnik, kabel sie wkrecił.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [MK3] /[MK4] Podnosnik szyb el.
Rarros Elektryka 9 5 Lip 2012, 00:42
Rarros
Brak nowych postów Przełaczniki od szyb elektrycznych
kazi Elektryka 11 20 Gru 2006, 21:31
mix
Brak nowych postów [MK6] Schemat elektrycznych szyb
Rolen Elektryka 17 7 Kwi 2012, 10:19
JoeMix
Brak nowych postów [MK3] Podłączenie elektrycznych szyb
Kompletna instalacja ?
dawid99999999 Elektryka ogólna 6 1 Lip 2013, 15:58
dawid99999999
Brak nowych postów [MK6] przełącznik elektrycznych szyb
toffic Elektryka 1 31 Mar 2010, 17:43
Parzych


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.