Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dlawienie, gasniecie, gaznik, mk3

Gaśnie przy ruszaniu
Autor Wiadomość
goku 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Sylwester
Wiek: 38
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 226
Skąd: Makowisko/J-aw
Wysłany: 23 Lis 2006, 12:06   Gaśnie przy ruszaniu

Na poczatek napisze do wyjaśnienia, że szukałem znalazłem pare żeczy które moge zrobić, ale większośc żeczy dotyczy silników z wtryskiem a ja mam gaźnik.


A więc:
Chodzi mi o to, że jak chce szybciej ruszyć ze świateł, albo normalnie bez wycia silnika z małych obrotów to noramlnie jak by gasł, albo się dławił musze wcisnąć sprzęgło i dodać gazu żeby pojechał.

Rano zpaleniem nie mam problemów silnik dogrzewa się Ok ( tak myśle ) bo po przejechaniu 1,5 do 2 km leci ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Nawet jesli troche pojeżdże po mieście to ten objaw dławienia, gaśnięcis ustępuje w pewnym stopniu nie wiem co już zrobić.
Rozmawiałem z jednym mechaniorem to po wstępnych oględzinach powiedział, że silnik poprostu się dławi, bo ma za dużą dawkę paliwa a za mało powietrza.?????

Co robiłem to :
1. Wymiana świec
2. Wymiana filtra paliwa i powietrza
3. Kable w/n OK
4. Dziaiaj mam zamiar rozkręcić cały wydech i przeczyścić może zapchany nie mam kata.

Tak dla pewności, silnik mam 1,1 na Gaźniku nie mam kata, nie mam silnika krokowego, nie mam przepływomieża krótko mówiąc najzwyklejszy silnik gaźnikowy.

Z góry dzieki za sugestie :ok:

[ Dodano: Sob Gru 16, 2006 18:01 ]
:ok:
Widze, że mam problem z którym nie można sobie pradzić.

Byłem u mechaniora z Bart_Skrzyszow z jego fiestolotem i zapytałem o muj problem on co wspominał o "Przyśpieszaczu". Ponoć jest coś takiego w gaźniku co dawkuje, reguluje paliwo tzn. ( on tak powiedział ) że jak zimny silnik to potrzebuje więcej paliwa i własnie to ustrojstwo zapewnia odpowiednią dawke.

Jest coś takiego drodzy mecjanicy ????
Aha i powiedził jest tam jakiś tłoczek i może coś tam trzeć ( jakiś śmieć albo cuś ), ża jak sam rozbiore i coś spier....ole to nie zapale wogóle.

Prosze o jakieś porady i sugestie.
_________________
http://img193.imageshack....36/ninjauhd.gif
[/quote]
Ostatnio zmieniony przez bidżej 26 Sie 2010, 14:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Bart_Skrzyszow 


Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Bartek
Wiek: 34
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 300
Skąd: RRS / RZE / RDE
Wysłany: 16 Gru 2006, 20:57   

Goku - byłem dziś w domu u siebie. Mam za..super mechanika. Pogadam z nim co dokładnie trzeba zrobić.

U mnie jest ten sam objaw i kazał przyjechac po świętach - powiedział "ja już wiem co jej jest"

Wogóle gośc jest the best
_________________
CZĘŚCI KOMPUTEROWE TANIO!!!
RABAT dla FKP
Kontakt gg: 6012945 lub PW.
Tel. 692 063 773, lub 017 745 15 75
Gwarancja, faktury VAT.
 
 
 
pawloplus 


Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: SuperS
Silnik: 1.4/73KM
Wiek: 34
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 297
Skąd: Lublin
Wysłany: 17 Gru 2006, 01:55   

jest cos takiego jak przyspieszacz. Jesli u Ciebie silnik sie muli jak jest ciepły to może termostatcik w dolocie powietrza stoi i tylko ciepłe powietrze łapie i dlatego go muli. Druga sprawa to możesz miec pływak delikatnie podgięty i też już bedzie dupa bo nie bedzie go otwiera dokładnie. Trzecia sprawa: możesz miec zle ustawioną dawke powiterze paliwo. Jeszcze jedno pytanie. Obroty Ci dobrze trzyma? jak nie i masz za niskie to za gaźnikiem masz takie pokrętło od strony podszybia przekręc w prawo lub w lewo już nie pamiętam i wyreguluj sobie obrotki umnie troche pomogło. Te pokrętło poprostu delikatnie naciaga linke od gazu. Jeśli to nie to to masz rozklekotany gaźnik tak jak mój wiec nic zabardzo sie nieda zrobi. Tylko wymiana ewentualna regeneracja. Koszt jednak to minimum 100 zł. Sprawdz jeszcze popme paliwa, może już trzpien jest wyrobiony i nie daje mu tyle paliwa co powinien i też bedzie go duzic bo dasz mu gazu przepustnice sie otworzą a paliwa niema. Sprawdz najpierw pompke jeśli chodzi na wolnych. Wykręc i sprawdz czy niema wybitego trzpienia czy niema tam luzu. Jak ma to pompka do wymiany. Pozdrawiam

[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 00:57 ]
Bart_Skrzyszow z tego co widze to ty masz 1,1 mono wtrysk to całkiem inna bajka
_________________
Kochaj i nie słuchaj innych..
Umieraj szybko by inni nie cierpieli....

THE END
 
 
 
goku 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Sylwester
Wiek: 38
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 226
Skąd: Makowisko/J-aw
Wysłany: 17 Gru 2006, 10:20   

pawloplus napisał/a:
Obroty Ci dobrze trzyma?


Od kiedy posiadam fieste nigdy obroty nie flowały. :D

pawloplus napisał/a:
trzpienia czy niema tam luzu.


A jak to sprawdzić.
_________________
http://img193.imageshack....36/ninjauhd.gif
[/quote]
 
 
 
Bart_Skrzyszow 


Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Bartek
Wiek: 34
Dołączył: 22 Kwi 2006
Posty: 300
Skąd: RRS / RZE / RDE
Wysłany: 17 Gru 2006, 10:30   

pawloplus napisał/a:

Bart_Skrzyszow z tego co widze to ty masz 1,1 mono wtrysk to całkiem inna bajka

Dokładnie tak jest, ale zapytać mogę i powiedzieć że chodzi o gaźnik
_________________
CZĘŚCI KOMPUTEROWE TANIO!!!
RABAT dla FKP
Kontakt gg: 6012945 lub PW.
Tel. 692 063 773, lub 017 745 15 75
Gwarancja, faktury VAT.
 
 
 
Kam'ol 


Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
Wiek: 38
Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 123
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17 Gru 2006, 21:13   

a od kiedy w mk3 sa gażniki?
_________________
Team Zachód

 
 
interrex
[Usunięty]

Wysłany: 17 Gru 2006, 21:37   

Kam'ol napisał/a:
a od kiedy w mk3 sa gażniki?


od poczatku ;/
 
 
czarny 

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: CLX
Silnik: Inny
Imię: Arek
Wiek: 42
Dołączył: 17 Kwi 2006
Posty: 53
Skąd: mikołajki
Wysłany: 17 Gru 2006, 21:37   

tu sie zgodze!

[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 20:38 ]
od 1989 roku
_________________
Jestem w trakcie przeróbek. Silnik juz jest 1.8 CVH, zawieszenie tez, zostaje karoseria
 
 
anjko 


Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Imię: Mariusz
Wiek: 38
Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 421
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17 Gru 2006, 22:57   

A jak stoisz na luzie i dodajesz gazu to płynnie wchodzi na obroty czy tez sie muli?
Na grodzi silnika jest takie urzadzonko jak moduł zapłonu jest on tez odpowiedzialny za przyspieszanie zapłonu moze padł. Wchodzi do niego oprócz wtyczki wezyk z kolektora sprawdz moze sie przytkał.
_________________
GALERIA ZE SPOTÓW TZ
były: MK2 1.1C 87r.-> MK3 1.8D 91r.-> MK3 1.4i 90r.-> MK3 1.8 16V 93r. (obecnie by Dawidek)-> MK3 1.8 16V 93r.
obecnie są: MK3 1.3i 91r. (Easy by Sysia) i MK3 1.8 16V 93r.
strach pomyśleć co będzie dalej ??? :)
 
 
 
pawloplus 


Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: SuperS
Silnik: 1.4/73KM
Wiek: 34
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 297
Skąd: Lublin
Wysłany: 18 Gru 2006, 11:36   

goku aby sprawdz czy na trzpieniu niema luzu to niestety trzeba wymąntowac pompe paliwa. jeszcze możesz sprawdzić jak paliwo tryska.. Wyjmij węzyk od gaxnik i włóż go w coś przezroczystego. Niech ktos odpali Ci auto. Powinno chodzić na paliwie które jestw gaxniku. Niech dodaje gazu i patrz jak leci paliwko. Jak na wolnych ledwo chlapie to masz przyczyne. jak leci płynie to pompka raczej sprawna. Niewiem jakie ma być Ciśnienie pompki na wolnych obrotach. Może ktoś na forum wie tro niech sie podzieli
_________________
Kochaj i nie słuchaj innych..
Umieraj szybko by inni nie cierpieli....

THE END
 
 
 
goku 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Sylwester
Wiek: 38
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 226
Skąd: Makowisko/J-aw
Wysłany: 18 Gru 2006, 18:01   

anjko napisał/a:
A jak stoisz na luzie i dodajesz gazu to płynnie wchodzi na obroty czy tez sie muli?


To znaczy jak pale na zimnym z ssaniem to nie ma najmniejszego problemu z wchodzeniem na obroty, a jak jest ciepły to ten efekt mulenia troche zanika ale jest odczuwalny, dopiero po dość dobrym nagrzaniu silnika po przejechaniu 10km mulenie jest nieznaczne.

anjko napisał/a:
Wchodzi do niego oprócz wtyczki wezyk z kolektora sprawdz moze sie przytkał.


pawloplus napisał/a:
jeszcze możesz sprawdzić jak paliwo tryska..


Sprawdze jutro i powiem co i jak.
_________________
http://img193.imageshack....36/ninjauhd.gif
[/quote]
 
 
 
_Piotr_ 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Piotr
Wiek: 36
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 48
Skąd: BYDGOSZCZ
Wysłany: 19 Gru 2006, 11:35   

ja mam nieraz tak, ze jak cisne na pedal gazu to jakgdyby go wogole nie widzial.... zero podnoszenia obrotow silnika...
 
 
Kam'ol 


Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
Wiek: 38
Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 123
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19 Gru 2006, 11:40   

niestety ja mam podobne objawy, na zimnym silniku przy ruszaniu bez gazu auto czasem dlawi sie i gasnie lub jedzie na czkawce, objaw ustępuje calkowicie po rozrrzanu auta do T=norm lub po ruszeniu na wiekszym gazie, u Mnie jest automat, co do fluktuacji obrotów to występują czasem, dodam ze tez mam nowe swiece, oleje, alternator, i inne plyny. Chętnie poznam wasze zdanie na ten temat, bo mozliwe ze cos po prostu trzeba wyregulowac..znowu.. old dodam ze nie mam gaźnikowca ale SPI
_________________
Team Zachód

 
 
madek 


Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 1755
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 19 Gru 2006, 13:51   

Kam'ol, miałem przez jakis czas podobnie - zimny silnik dławił sie i czasami całkiem gasł zaraz po ruszeniu. wywaliłem z dolotu termostat i klapke ktora blokowała dopływ zimnego powietrza (nie otwierała sie juz w ogóle), zrobiłem reset kompa i gasniecie/szarpanie ustało. jednak auto dalej przymulało sie na wcisnietym w podłoge gazie, wymienilem wiec cpp i juz jest wszystko ok.

opis jak to wywalic jest tutaj
ja dawalem tez fotki w tym temacie
_________________
była sobie RS`ka...
 
 
kocki
[Usunięty]

Wysłany: 19 Gru 2006, 23:32   

u mnie przyczyna byla zapchana odma i korek przy wlewie oleju, wystarczylo przeczyscic i zrobic reset kompa
 
 
madek 


Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 1755
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 19 Gru 2006, 23:40   

kocki napisał/a:
u mnie przyczyna byla zapchana odma i korek przy wlewie oleju, wystarczylo przeczyscic i zrobic reset kompa

a to tez przy okazji robiłem, wiec faktycznie moglo miec wplyw
_________________
była sobie RS`ka...
 
 
_Piotr_ 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Piotr
Wiek: 36
Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 48
Skąd: BYDGOSZCZ
Wysłany: 19 Gru 2006, 23:59   

wymienilem swiece i oczywiscie nic banghead .... dodatkowo zauwazylem, ze gdy nadchodzi moment zamuła... to im wiecej dam gazu tym bardziej zamula.... :sad: ... musze wtedy spuścić z gazu i w miare powraca do normy
 
 
Kam'ol 


Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Kamil
Wiek: 38
Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 123
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20 Gru 2006, 00:17   

reset kompa? i znow mi spalanie skoczy :], dzięki za poradę przyjadę do domciu to tez pogrzebię w garazu na spokojnie w tym plastiku, zastanawiam się co to musi być za bezsens, że w zimną pogodę sie krztusi a w ciepłe i upalne dni smiga wszystko jak trzeba, Dobra koniec gadania pozapisuję wszystkie cenne zdjecia i rady i Jadę z koksem, jezeli wszystko sie uda to Madek Cię dorwę na jakimś zjeździe i postawię "Coca-Colę" :-] ze 4 litry, pub2 , o swoich przemyśleniach nie zapomne napisac oczywiscie, miałbym pytanie po co wywalać termostat? skoro i tak nie będzie zaworu zwrotnego z klapką? jak jest uszkodzony nie wystarczy go wymnienic na sprawny?, p.s. poczytałem te 2 artukuły twoje :-)

P.S. 2. jak możesz to napisz o zaletach i wadach tego rozwiązania jak możesz....
_________________
Team Zachód

 
 
jackrzec 


Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Jacek
Wiek: 44
Dołączył: 30 Cze 2005
Posty: 2572
Skąd: Stargard
Wysłany: 20 Gru 2006, 07:51   

Kam'ol napisał/a:
reset kompa? i znow mi spalanie skoczy :], dzięki za poradę przyjadę do domciu to tez pogrzebię w garazu na spokojnie w tym plastiku, zastanawiam się co to musi być za bezsens, że w zimną pogodę sie krztusi a w ciepłe i upalne dni smiga wszystko jak trzeba, Dobra koniec gadania pozapisuję wszystkie cenne zdjecia i rady i Jadę z koksem, jezeli wszystko sie uda to Madek Cię dorwę na jakimś zjeździe i postawię "Coca-Colę" :-] ze 4 litry, pub2 , o swoich przemyśleniach nie zapomne napisac oczywiscie, miałbym pytanie po co wywalać termostat? skoro i tak nie będzie zaworu zwrotnego z klapką? jak jest uszkodzony nie wystarczy go wymnienic na sprawny?, p.s. poczytałem te 2 artukuły twoje :-)

P.S. 2. jak możesz to napisz o zaletach i wadach tego rozwiązania jak możesz....


Co do resetu, to niedługo niektórzy nawet jak złapią kapcia, to będą go robili. Po jakigo wała robić reset przy usuwaniu tej klapki? Kam'ol piszesz że uc iebie w ciepłe dni jest ok, a w zimne się ksztusi - sprawdź może kable i/lub cewkę, bo umnie tak było, że gdy byłao na dworze wilgotno, to też się dusiła, po wymianie niby nowych kabli wszystko ustapiło - przebicie było dosłownie na wtyczkach co wchodzą na cewkę. Dlatego jak się silnik rozgrzał, to niebyło tego problemu bo wszystko wyschło.
_________________

Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM + Fiesta Mk5 '01 Ambiente 1.3/60KM
Profil Facebook
 
 
tomwal
[Usunięty]

Wysłany: 20 Gru 2006, 08:16   

Ja miałem podobny efekt czyli przy pięknej pogodzie chodził jak należy a wystarczyła jakakolwiek wilgoć i od razu zamulał. Co prawda tak było na LPG bo na benzynie nadal było ok. A winowajcą tego były styki od sondy lambda. Przeczyściłem nasmarowałem wazeliną i efekt zaczął zanikać. Przypuszczalnie jakbym zrobił reset kompa to efekt byłby od razu. Nie twierdzę że u Ciebie jest to samo ale może warto zobaczyć co dioda Ci wymruga.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK5] Silnik Zetec-S przerywa, szarpie przy dodawaniu gazu
silnik przerywa, szarpie przy dodaniu gazu - winna cewka zapłonowa
Raffaello Elektryka silnika 5 19 Wrz 2016, 20:17
Mizer 59
Brak nowych postów gaśnie przy ruszaniu 1.3 monowtrysk
Gaśnie przy ruszaniu mk3 1.3 monowtrysk
Piotr_A Mechanika silnika 4 25 Sty 2018, 18:10
Piotr_A
Brak nowych postów Stukanie przy ruszaniu
yarbin Mechanika 8 17 Mar 2008, 17:07
yarbin
Brak nowych postów [MK3] podskkuje przy ruszaniu
stanley.123 Mechanika 10 29 Paź 2009, 10:53
stanley.123
Brak nowych postów Stuki przy ruszaniu kierownica
adam199018 Mechanika ogólna 9 27 Paź 2015, 20:31
arekw


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.