|
|
[Inny] Ford Thunderbird Super Coupe 1990 |
| Autor |
Wiadomość |
bobson
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.0/16V
Imię: Andrzej
|
Wysłany: Wczoraj 10:49 [Inny] Ford Thunderbird Super Coupe 1990
|
|
|
Hej,
na początku listopada kupiłem auto które strasznie podobało mi się od 3 lat i mocno się na nie śliniłem
Jest nim Ford Thunderbird w wersji Super Coupe z 1990r.
Ta generacja łączy luksus ery lat 80 z bardzo zaawansowanymi jak na tamte czasy technologiami.
Auto posiada hamulce tarczowe obu osi wraz z układem ABS, wspomaganie o zmiennej sile, amortyzatory o regulowanej na przycisk charakterystyce pracy, tempomat, klimatyzację oraz kilka innych smaczków które pod koniec lat 80 nie były żadnym standardem.
Zawieszenie jest w pełni niezależne, podwójne wahacze dolne i górne z przodu i tak samo z tyłu, szpera 8,8" fabryczna, automatyczna skrzynia 4 biegowa.
Silnik to V6 o pojemności 3.8l w klasycznej konfiguracji czyli OHV pushrod Całość uzupełnia kompresor Eaton z intercoolerem.
Samochód trafił się w 100% kompletny i oryginalny oraz co najważniejsze w bdb stanie blacharskim.
Wymaga trochę pracy ponieważ stał kilka lat ale rokuje i mam nadziej, że już za kilka miesięcy na start ciepłego letniego sezonu będzie gotowy Dostanie duży serwis i wróci na asfalt.
Przebieg też jest symboliczny jak na 36 letnie auto - 71tys mil.
Plan na niego to zrobić mu serwis, utrzymać go prawie w oryginale
Na montaż czeka już nowa szyba czołowa - stara zaczyna się rozwarstwiać i robi się mleczna. Dodatkowo czekają już nowe sprężyny Vogtland -40mm, całość ma dopełnić jakieś duże pasujące do budy i spasowane z nadkolami koło.
Ogarnę go i ma służyć do weekendowych przejażdżek i wypadów na zloty
https://youtu.be/MQ0HecPWbGU
https://youtu.be/BdvwbUOmG1U |
_________________ Fiesta XR2i ITB
Rally Ford's - Warsztat Bobsona
www.ford-tech.pl |
| |
|
|
|
 |
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|