Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Bi Xenon W Fiescie MK3 CLX 1.8 D jak to ugryźć?
Autor Wiadomość
drjanusz 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
Wysłany: 29 Kwi 2012, 13:15   

JoeMix, A tak na marginesie-obyś nigdy nie zobaczył nagle słupa betonowego po przejeździe autka z takimi "usprawnieniami oświetlenia",bo co innego jak masz możliwość obserwowania tego co dzieje się na jezdni,a co innego gdy zdolność widzenia wraca 5 metrów przed przeszkodą ;-(
Przez takie genialne ulepszenie skasowałem fiestke-a sprawca nawet nie był świadomy co zrobił-co Ty na to?? Nadal bezkrytycznie jesteś za??
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6

MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wysłany: 29 Kwi 2012, 13:17   

JoeMix - i tak ma byc - poprawny zestaw pod xenon to:
- lampy z homologacja na xenon (nie halogen)
- uklad spryskiwaczy
- uklad samopoziomowania
i takie komplety po 2tys nie kosztuja... przykladowo nowy zestaw Helli do Focusa MK1 to okolo 5tys.
nie da sie tego ogarnac "w domu" czy stodole Henia-elektryka

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 29 Kwi 2012, 13:40   

drjanusz napisał/a:
Weź tylko pod uwagę że 95% kupuje tani badziew -bo przecie"świeci"
Na to już nic nie poradzę, tak samo masa ludzi kupuje jakieś części zamienne które pękają przy przykręceniu,,, a jak nie pękną przy montażu to może na drodze przy 120km/h?
drjanusz napisał/a:
Przez takie genialne ulepszenie skasowałem fiestke-a sprawca nawet nie był świadomy co zrobił-co Ty na to?? Nadal bezkrytycznie jesteś za??
Nie jestem bezkrytyczny,,, co byśmy nie napisali to facet kupi te za 400 i wsadzi do auta,,, więc jestem zdania ze trzeba pisać co i jak,,, to że zestawy za 130PLN w których palnik się rusza w podstawce jak go palcem dotkniesz to widać że smiecie z miejsca, ale jak zestaw kosztuje 400 to nie znaczy że już jest OK,,, dlatego napisałem mu żeby zapodał to, bo ciekaw jestem co wypatrzył,,,
MisiekT napisał/a:
nie da sie tego ogarnac "w domu" czy stodole Henia-elektryka
Jestem tego samego zdania,,, w mechanice jest tak samo, ale jak ktoś kupi jakies używane handle i bez większego przejrzenia przykręci na koła używając tych samych śrub które są jednorazowe ale wytrzymają, jak mocowanie silnika przyspawa w jakimś tam miejscu mając marne pojęcie o spawaniu i tak dalej,,, to jak pisałem na to jest ciche przyzwolenie,,, może dlatego że ja mam tak samo to co będę pruł japę,,,?

Mam HIDy w aucie, bezproblemowo jeżdżę od chyba 2008 roku,,, mogę z miejsca jechać na dowolną stację i jestem pewny że strumień światła nigdzie nie wyjdzie za normę, jestem pewny ze kierowcy z naprzeciwka nie mają ze mną najmniejszego problemu, sam testowałem, dziewczyna prowadziła fiestę a ja jeździłem na około, z naprzeciwka, przed własnym autem, i próby takie robiłem na różnych autach,,, pytałem o opinie znajomych,,, i jestem pewny ze nie robię nikomu problemów, jedynie to że mam lampę H4 homologowana na takową żarówkę a w środku palnik,,, więc się da, tylko nie na zestawie za 200 zeta z Allegro zamontowanym pod blokiem,,,

szumi81 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CLX
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Krzysiek
Wysłany: 29 Kwi 2012, 17:31   

Niestety linka nie zapodam bo aukcji już nie ma ale znajomy sprowadzi mi prawdziwy bi xenon z Niemiec a nie to badziewie z allegro. Jak dojdzie to zrobie fotki i podam specyfikacje. Tak jak kolega pisał wiele osób jeździ gratami które powinny być na złomowisku i nit nic z tym nie robi. Po drugie To wina oślepiania leży po obu stronach bo również brudne szyby inaczej załamują światło. Pracuje na myjni i z pozoru czyste szyby takie nie są. Ilu z was ma mocniejsze motory w autach w których producent tego nie przewidział. To jest dopiero niebezpieczeństwo. Miałem audi 80 b2 w której silnik był 1.6 a wsadziłem motor 2.5 i mało brakowało skończyłem w rowie( audi mimo że sprawna nie była jeżdżona ze względu na niebezpieczeństwo które stwarzała. Regulacja manualna daje to że w różnych warunkach moge ustawić światła na maxa w dół i nie oślepiam nikogo.

Peedro 
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
Wysłany: 29 Kwi 2012, 18:07   

szumi81 napisał/a:
Miałem audi 80 b2 w której silnik był 1.6 a wsadziłem motor 2.5 i mało brakowało skończyłem w rowie

Głupie porównanie. To w takim razie dlaczego ludzie jeżdżą takimi 80tkami z seryjnym 2,3 170km, czy też z v6 i nie wjeżdżają do rowów? Ja póki co fiestą też do rowu nie wjechałem :-P

Żaba - RIP
Profil Facebook

JoeMix 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 18:10   

szumi81 napisał/a:
Regulacja manualna daje to że w różnych warunkach moge ustawić światła na maxa w dół i nie oślepiam nikogo.
Tylko że ma być to automatycznie a nie manualnie właśnie,,,

drjanusz 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 18:15   

JoeMix, No i sam widzisz jak to wygląda Ty mu tłumacz a on i tak swoje wie,normalnie tragedia-tylko dlaczego z powodu czyjejś głupoty najczęściej cierpią postronni ;-(

MisiekT 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 18:27   

JoeMix napisał/a:
mogę z miejsca jechać na dowolną stację i jestem pewny że strumień światła nigdzie nie wyjdzie za normę

ale co ma sam ksztalt strumienia do rzeczy? homologacji na lampe nie masz, sily swiatla tez nie mierza... na KAZDEJ stacji powinienes stracic dowod, to samo przy kazdej kontroli... a jak ktos Cie utrzeli podczas kolizji to bedziesz sie latami wyplatywal z sytuacji...

JoeMix 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 18:35   

MisiekT napisał/a:
na KAZDEJ stacji powinienes stracic dowod, to samo przy kazdej kontroli... a jak ktos Cie utrzeli podczas kolizji to bedziesz sie latami wyplatywal z sytuacji...
Tak samo jak wszyscy mający mocniejsze jednostki w autach niż papiery i podpisane polisy OC :twisted: i powtarzam, na to jest przyzwolenie,,, druga sprawa jak gdzieś jakiś pospolity HIDowiec będzie miał kolizję to HIDy będą najmniejszym zmartwieniem,,, chociaż nie mniejszym od pacana jadącego na dziennych LEDach bez pozycji z tyłu w deszczu,,, czy tez po zmroku,,, brzydko zacytuje sam siebie:
JoeMix napisał/a:
zakładając xeony w mk3 robisz przekręt na prawie i musisz się liczyć z konsekwencjami tego,,,

MisiekT 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 19:02   

JoeMix napisał/a:
Tak samo jak wszyscy mający mocniejsze jednostki w autach niż papiery i podpisane polisy OC

jezeli nadmiarowa moc nie miala wplywu na kolizje, to bedzie latwiej - chociaz zgadzam sie, ze powinno byc to odnotowane i dokladnie sprawdzone pod katem reszty auta jak heble, zawias itp....
natomiast ze swiatel ciezko sie wykrecic - zawsze koles moze powiedziec ze go oslepiles i dlatego walnal Cie czolowo... a po stluczce nie wytlumaczysz sie ze "bylo dobrze ustawione"

podsumowuja - zrobione z sensem to wielokrotnosc takiej MK3, a legalnie i tak sie nie da zrobic...

JoeMix 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 19:44   

MisiekT napisał/a:
jezeli nadmiarowa moc nie miala wplywu na kolizje, to bedzie latwiej
Nic nie będzie łatwiej, TU odmówi wypłaty odszkodowania, albo wypłaci i odrazu pozwie Cię do sądu o zwrot kosztów,,,
Cytat:
natomiast ze swiatel ciezko sie wykrecic - zawsze koles moze powiedziec ze go oslepiles i dlatego walnal Cie czolowo... a po stluczce nie wytlumaczysz sie ze "bylo dobrze ustawione"
Tak samo możesz gadać o zwykłych światłach, u mnie jeśli nie widziałeś momentu zapalania/gaszenia świateł to nie pokapujesz się ze jest xenon,,, bo nie mam wodotrysku typu fioletowe czy niebieskie,,,

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 29 Kwi 2012, 21:01   

szumi81 napisał/a:
Regulację świateł mam elektryczną. Znalazłem również homologowane Bi Xenony za 400zł które sobię zakupie. Wcześniej zasięgnę jeszcze porady od diagnosty.

Nie chce mi się czytać reszty postu ale.
1. Ktoś musi wydać ci homologację na lampy. Na szkle masz nabite zawsze źródło światła i homologację kraju który ją wydał
2. To o czym pisze Joe z poziomowaniem to też się kupy nie trzyma. Xenony mają geometrię w płaszczyźnie X i Y. Realizowana jest przez cewki elektromagnetyczne albo szybkie serwomechanizmy by reakcja na zmianę pozycji była natychmiastowa.
3. To kwestia zrobienia układu soczewkowego który da wyraźną granicę światło-cienia (czyli to że światło świeci na dół i w prawy bok.
4. To najpoważniejszy problem usunięcie niepotrzebnych wiązek światła które wydostają się z lampy w wyniku przejścia przez ośrodki o różnych gęstościach oraz wielokrotne odbicia interferencje i dyfrakcje.
W warunkach domowych i z małą wiedza o optyce i zjawiskach falowych raczej nic dobrego nie zrobisz.

A na osoby z dokładanym ksenonem mam pod fotelem młotek i kilka osób już przekonałem że taniej kupić żarówki niż całe lampy. Dobra nowa lampa H4 ze sprawną instalacją gdzie do żarówki dociera pełne napięcie 13 V świeci jasno i dobrze.

drjanusz 

Wysłany: 29 Kwi 2012, 23:28   

diodalodz, :brawo: :brawo: :brawo: Masz u mnie DUUUUUUŻŻŻEEE :piwkowanie:

JoeMix 

Wysłany: 30 Kwi 2012, 07:50   

diodalodz,
diodalodz napisał/a:
To o czym pisze Joe z poziomowaniem to też się kupy nie trzyma. Xenony mają geometrię w płaszczyźnie X i Y. Realizowana jest przez cewki elektromagnetyczne albo szybkie serwomechanizmy by reakcja na zmianę pozycji była natychmiastowa.
No dlatego palnik kiwający się w plastikowej podstawce kosztuje na allegro 40 zeta, a mocowany podobne jak laser w CD kosztuje 400,,,

LeVeL 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Ghia
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Robert
Wysłany: 30 Kwi 2012, 10:56   

Stunt_Man napisał/a:
to może jednak ta lina i drzewo?

masz poczucie humoru :D myślałem że Je%^# jak to czytałem

http://www.youtube.com/user/LeVeL018?feature=mhee

http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=61531

Bongo 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: C
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Mateusz
Wysłany: 29 Maj 2012, 22:11   

Z tego co sie orientuje w starszych autach z xenonem samopoziomowanie nie dziala w czasie rzeczywistym tylko przy odpaleniu silnika badz po zalaczeniu swiatel......zreszta ilui jest takich kierowcow ktorzy maja zwykle lampy H1 czy H7 czy to H4 i rażą gorzej od Hid'ow... juz pare razy przez debili mialbym dzwona...bo sobie pajac jeden z drugim albo zle zarowke wlozy szczegolnie h1 albo załąduje 3 osoby do tyłu i nie obnizy swiatel...
Fiesta mk3 2.0 Zetec +
C-Max mk1 2.0 TDCI +
Profil Facebook

drjanusz 

Wysłany: 30 Maj 2012, 10:22   

Bongo, A tu już mylisz pojęcia -bo to bym nazwał niechlujstwem,a montowanie HID-badziewia to już świadomy bandytyzm nunu nunu nunu

JoeMix 

Wysłany: 30 Maj 2012, 10:24   

Weźcie już przestańcie z tymi HIDami, bo to taka sama utarta opinia jak kobiety za kierownicą, czyli pospolita a naprawdę gówno prawda,,,

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi