Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: szynszyl
24 Mar 2014, 20:15
[MK5] Zasilanie elektrycznych szyb i gniazda zapalniczki
Autor Wiadomość
klisio 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mateusz
Wiek: 29
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 11
Skąd: Wrocław
Wysłany: 9 Mar 2014, 13:38   [MK5] Zasilanie elektrycznych szyb i gniazda zapalniczki

Witam,

mam dwa pytania związane z zasilaniem/odcinaniem zasilania a zapłonem - może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

1. W mojej Fieście po wyłączeniu samochodu cały czas działają elektryczne szyby a co za tym idzie podświetlenie przycisków sterowania(latem mocno się nagrzewają). Z tego co wiem nie powinno tak być i w miarę możliwości chciałbym to naprawić. Wydaje mi się, że poprzedni właściciel coś pomieszał. Co może być problemem?

2. Podobnie jest w przypadku zasilania gniazda zapalniczki. Aktualnie gniazdo zasilane jest cały czas a ze względu na posiadaną kamerkę chciałbym aby po wyłączeniu zapłonu zasilanie było odcinane - jakieś pomysły?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
 
 
szynszyl 
EKSTERMINATOR


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 44
Dołączył: 17 Lip 2004
Posty: 3770
Skąd: jasło
Wysłany: 9 Mar 2014, 16:09   

w każdym samochodzie jest zasilanie stałe po + aku i po stacyjce. jeśli tak się da to nic prostszego dociągnąc przewody. tylko, że nie pamiętam, czy jakiś moduł komfortu nie będzie sie pluł.
a skoro jest szansa na "pocudowanie" przez poprzednika, to zdjąć tapicerkę i szukać przeróbek
_________________
1% dla mojego syna
 
 
 
sla32 

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3/58KM
Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 86
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 11 Mar 2014, 22:14   

Jeśli chodzi o gniazdo zapalniczki MK5 ma stałe zasilanie.
W temacie elektrycznych szyb nie pomogę bo nie posiadam.
 
 
zabka35i 


Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Family
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Damian
Wiek: 32
Dołączył: 05 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Myślenice
Wysłany: 11 Mar 2014, 22:55   

Zapalniczka prosta sprawa ciągniesz od kostki z radia +12 po zapłonie i już.
Co do szyb wyciągasz włącznik i sprawdzasz miernikiem napięcie bez kluczyka w stacyjce. Tam gdzie będzie +12 spróbuj odłączyć i podpiąć tam +12 po zapłonie.
 
 
 
okoniowaty 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
Wiek: 33
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 14
Skąd: autowrzuta.pl
Wysłany: 30 Sty 2015, 18:16   

Podepnę się pod temat, chce zrobić dodatkowe gniazda zapalniczki pod zapłon (fiesta mk5) pod co mam się wpiąć. Pod kostkę do radia?? (nie wiem - nie pamiętam bo nie używam radia - czy jest pod zapłon - radio oryginalne), zapalniczka oryginalna pomija zapłon niestety.
_________________
Zadbajmy o forum nie róbmy śmietnika, bo z porządkami różnie to bywa.
Stan pkt.
6
Zapraszam - https://www.youtube.com/c...kfNpSL5xmHTNf3A
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5588
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 30 Sty 2015, 21:57   

Chcesz wymusić działanie po przekręceniu kluczyka do pozycji "zapłon" czy po włączeniu silnika?
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
okoniowaty 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
Wiek: 33
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 14
Skąd: autowrzuta.pl
Wysłany: 30 Sty 2015, 23:26   

Pufcio napisał/a:
Chcesz wymusić działanie po przekręceniu kluczyka do pozycji "zapłon" czy po włączeniu silnika?


Po przekręceniu do pozycji "zapłon", swoją drogą nie słyszałem o takim podpięciu by się "samo uruchamiało" wraz z odpaleniem silnika, zawsze myślałem, że napięcie pradu jest pod zapłon albo pod akumulator - i wtedy wstawia się jakieś włączniki ewentualnie :) ale dodam od razu że żaden ze mnie mechanik ani znawca :)
_________________
Zadbajmy o forum nie róbmy śmietnika, bo z porządkami różnie to bywa.
Stan pkt.
6
Zapraszam - https://www.youtube.com/c...kfNpSL5xmHTNf3A
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5588
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 31 Sty 2015, 01:01   

"po zapłonie" jest w miarę wygodnie, łatwiej też to podpiąć - grzebiesz albo w skrzynce bezpiecznikowej (wymaga trochę roboty i cierpliwości, więc lepiej tego nie robić w ciemne, zimowe popołudnie)

Jeśli zaś mowa o opcji "po odpaleniu", to da się to zrobić - ja np. w klekocie mam uruchamianą pompę wspomagania po zapaleniu silnika i stamtąd biorę sygnał, ale możesz równie dobrze wziąć go z innego miejsca - ja np. mam w ten sposób podpiętą kamerkę.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
okoniowaty 

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
Wiek: 33
Dołączył: 08 Wrz 2014
Posty: 14
Skąd: autowrzuta.pl
Wysłany: 31 Sty 2015, 10:08   

Pufcio napisał/a:
" ja np. mam w ten sposób podpiętą kamerkę.


No ja chce właśnie instalację pod wideo rejestrator, we wcześniejszym aucie było ok gdyż gniazdo zapalniczki było pod zapłon :) , ale oprócz tego potrzebuje jedno gniazdo z włącznikiem pod akumulator. Wszystko ma być dyskretnie położone a oryginalne gniazdo ma zostać tak jak jest "zatkane" zapalniczką :) . Swoją drogą ja tego nie będę robił - bo się nie znam, bo nie lubię - szukam po znajomych kto mi to zrobi (nie za darmo) a jak będzie brak chętnych i już bardzo mnie wkurzy ręczne odpalanie rejestratora to pojadę do auto elektryka i mi to zrobi pewnie za sporą kasę :) . A za tydzień będzie to już pilne bardzo :) bo zakładam drugi rejestrator na tył :) .
_________________
Zadbajmy o forum nie róbmy śmietnika, bo z porządkami różnie to bywa.
Stan pkt.
6
Zapraszam - https://www.youtube.com/c...kfNpSL5xmHTNf3A
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5588
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 31 Sty 2015, 15:05   

Albo się bierze prąd ze skrzynki albo naokoło - np. z podświetlenia radia przez przekaźnik :) Cała operacja to pół godziny (wliczam podciągnięcie kabla +12 z klemy).
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK5] Fiesta MK5
Fordy Fiesta V generacji (1999-2002)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 15:32
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK5] Silnik Zetec-S przerywa, szarpie przy dodawaniu gazu
silnik przerywa, szarpie przy dodaniu gazu - winna cewka zapłonowa
Raffaello Elektryka silnika 5 19 Wrz 2016, 20:17
Mizer 59
Brak nowych postów Zasilanie gniazda zapalniczki po zaplonie
Kruku Elektryka ogólna 2 7 Cze 2017, 21:06
Kruku
Brak nowych postów Zasilanie gniazda zapalniczki przy wylaczonym zaplonie
jak to zmienic?
waflo Elektryka ogólna 4 29 Kwi 2017, 22:17
kondziu24
Brak nowych postów [MK5] Wymontowanie przycisku elektrycznych szyb
mike8906 Elektryka 2 6 Lis 2011, 07:26
Stofff


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.