Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: szynszyl
31 Mar 2014, 19:51
[MK7] 1.0EB - na luzie rosną obroty przy puszczaniu sprzęgła
Autor Wiadomość
ks 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Sty 2014, 15:02   [MK7] 1.0EB - na luzie rosną obroty przy puszczaniu sprzęgła

Puszczając sprzęgło na luzie obserwuję chwilowy wzrost obrotów o około 100/min. Potem obroty wracją do poziomu nominalnego.
Poniżej film z tego o czym piszę. Na filmie samochód na luzie, sprzęgło wciskane i puszczane 3 razy. Przy każdym puszczeniu widoczny wzrost obrotów do ok. 1000/min.

Posiadacze 1.0 EcoBoost 100 KM, możecie sprawdzić u siebie czy macie podobnie?

_________________
pozdrawiam
Krzysztof
 
 
maras78 

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: SX
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Maras78
Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 47
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 4 Sty 2014, 17:18   

Sprawdź czy czujnik na sprzęgle nie wypadł z uchwytu albo kostka z niego.
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 4 Sty 2014, 18:03   

Sprawdzę jak to u mnie wygląda i dam znać tylko napisz czy silnik był ciepły czy zimny. Wskaźnik jest zasłonięty i nie jestem pewien ale chyba ciepły ?

Pozdrawiam
FFDriver
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
ks 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Sty 2014, 20:21   

silnik był ciepły
_________________
pozdrawiam
Krzysztof
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 4 Sty 2014, 21:05   

Pojechałem się przejechać. Rozgrzałem silnik i sprawdziłem. Nic takiego u mnie nie ma miejsca. Mam przejechane lekko ponad 2k

BTW wreszcie ktoś rozsądny również z Titatnium X :)

Pozdrawiam
FFDriver
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
ks 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 4 Sty 2014, 21:19   

FFDriver napisał/a:
Pojechałem się przejechać. Rozgrzałem silnik i sprawdziłem. Nic takiego u mnie nie ma miejsca. Mam przejechane lekko ponad 2k


to mnie nie pocieszyłeś

FFDriver napisał/a:
BTW wreszcie ktoś rozsądny również z Titatnium X :)



A tu chyba za szybko na pochwały. Zaznaczyłem w profilu Titanium X i teraz się zreflektowałem, że źle. Mam Titanium z pakietem platinium X + kilka dodatków. Tak więc sorry za rozczarowanie. Już się poprawiłem.
_________________
pozdrawiam
Krzysztof
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 4 Sty 2014, 21:23   

ks napisał/a:
Titanium z pakietem platinium X


Też fajnie :)

Pozdrawiam
FFDriver
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
Marcin1988 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Trend
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Wiek: 30
Dołączył: 24 Paź 2013
Posty: 2
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 5 Sty 2014, 12:06   

Witam!
U mnie tez zaobserwowalem cos takiego dzwonilem do serwisu ale mowili zeby sie tym nie przejmowac wiec jezdze dalej;)
 
 
ks 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Sty 2014, 13:16   

maras78 napisał/a:
Sprawdź czy czujnik na sprzęgle nie wypadł z uchwytu albo kostka z niego.


Jeśli czujnik to ten z poniższego zdjęcia, to wszystko jest ok.



Wtyczka wpięta. Naciskanie "białego cycka" nic nie zmienia - obroty nie rosną. Wzrost obrotów jest dopiero jak puszcza się pedał i to w miarę wolno. Przy jego szybkim zwolnieniu nie ma tego efektu

Marcin1988 napisał/a:
Witam!
U mnie tez zaobserwowalem cos takiego dzwonilem do serwisu ale mowili zeby sie tym nie przejmowac wiec jezdze dalej;)


hm, czyli nie jestem jednak sam...
_________________
pozdrawiam
Krzysztof
 
 
LefQ 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 90
Skąd: Śląsk
Wysłany: 6 Sty 2014, 13:50   

Sprawdzę jutro u siebie i dam znać.
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 6 Sty 2014, 20:54   

ks napisał/a:
Wzrost obrotów jest dopiero jak puszcza się pedał i to w miarę wolno

To mnie natchnęło i sprawdziłem jeszcze raz.
Jeśli robi się to wolno to jest u mnie tak samo, także możesz spać spokojnie :)
Pewnie jakaś pompa albo cuś.
Normalnie jak się wolno puszcza to czuć w tym momencie taki nazwijmy to "opór" choć to złe słowo i wtedy skaczą obroty.
Jak się to robi szybko (tak jak robiłem wczoraj) to tego nie ma.
Widzę, ze masz podobnie do mnie i wyszukujesz sobie problemy tak jak ja z tym skrętem na maksa :) No bo po co na luzie powoli puszczać sprzęgło ?? :)

Pozdrawiam
FFDriver
 
 
LefQ 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 90
Skąd: Śląsk
Wysłany: 7 Sty 2014, 19:21   

FFDriver napisał/a:
Jeśli robi się to wolno to jest u mnie tak samo
U mnie tak nie ma. Jakbym nie próbował, obroty się nie zwiększają ;-) Ale ja mam "inny" silnik, więc może komputer inaczej nim steruje?
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 7 Sty 2014, 21:47   

LefQ napisał/a:
U mnie tak nie ma. Jakbym nie próbował, obroty się nie zwiększają ;-) Ale ja mam "inny" silnik, więc może komputer inaczej nim steruje?


Srutu tutu :)
Też za pierwszym razem tego nie miałem. Dopiero jak zacząłem kombinować więc jest to jest taki lekko wymyślony problem/objaw bo przy normalnym użytkowaniu tego nie ma :)
Żeby Ci uwierzyć musiałbym sam spróbować u Ciebie w aucie :)
Sprawdź jeszcze raz dokładnie. Silnik ciepły. Dajesz na luz. Wciskasz sprzęgło i bardzo powoli puszczasz.

Pozdrawiam
FFDriver
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
LefQ 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 90
Skąd: Śląsk
Wysłany: 8 Sty 2014, 08:29   

U siebie muszę jeszcze wyłączyć ASS, bo po "dajesz na luz" silnik inaczej zgaśnie :D
Sprawdzałem. Nie potrafiłem odtworzyć sytuacji, o której piszecie, więc dałem sobie spokój :-)

Ale wiecie co, mam inny problem. Jak lekko przycisnę przycisk przedniego spryskiwacza, to pompa pracuje, ale płyn nie leci. Też tak macie? Może muszę go mocniej przyciskać? :twisted:

Szukacie na siłę problemów zamiast się cieszyć Fiestą :-)
 
 
FFDriver 


Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: Titanium X
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 21 Cze 2013
Posty: 618
Skąd: stąd
Wysłany: 8 Sty 2014, 09:27   

Ja nie szukam :) Jedyny jaki miałem to chrobotanie przy pełnym skręcie i wolałem się upewnić :) Co do spryskiwacza to nie zauważyłem bo zawsze naciskam mocno i trzymam długo.
_________________
--<< Moja Fiesta - kliknij tutaj >>--
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK7] Fiesta MK7
Fordy Fiesta VII generacji (2009-....)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 16:28
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK5] Silnik Zetec-S przerywa, szarpie przy dodawaniu gazu
silnik przerywa, szarpie przy dodaniu gazu - winna cewka zapłonowa
Raffaello Elektryka silnika 5 19 Wrz 2016, 21:17
Mizer 59
Brak nowych postów Przyklejony: [MK7] Wersje wyposażenia - mini FAQ
Mini FAQ o tym jak rozpoznać wersję wyposażenia MK7
FFDriver Przed zakupem 0 26 Maj 2014, 09:07
FFDriver
Brak nowych postów Przyklejony: [MK7] FAQ - Przycisk otwierania klapy - NAPRAWA
Instrukcja demontażu tapicerki klapy oraz naprawy mikrowłącznika - przycisku otwierania klapy w mk7
Kam1l Elektryka ogólna 20 11 Sie 2018, 12:27
nevermind
Brak nowych postów [MK6] oszalały obroty rosną na luzie do 4100.
oszalały obroty rosną na luzie do 4100.
piotrMk6_1,3_07 Mechanika silnika 2 16 Paź 2013, 10:18
Transporteur


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.