Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Zmiana podstawowego radia fabrycznego na radio sony z bt
Autor Wiadomość
CascaoPL 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Przemek
Dołączył: 16 Cze 2020
Posty: 3
Skąd: Waw
Wysłany: 16 Cze 2020, 15:19   Zmiana podstawowego radia fabrycznego na radio sony z bt

Dzień dobry!

Długo nosiłem się z napisaniem tego tematu, przeglądając fora (polskie i zagraniczne). Niestety nie znalazłem wszystkich potrzebnych mi informacji... ;-(

Posiadam przedliftową wersję Ford Fiesta '09, którą chciałem wyposażyć w lepsze, niż to standardowe, radio.

Po zakupie radia okazało się, że zamontowane dotychczas radio wygląda tak:



Podłączenie na dwie wtyczki, bez przedłużki, ze standardowym wejściem antenowym.

Natomiast radio, które udało mi się okazyjnie zakupić wygląda tak:



Czyli jak widać, jedna wtyczka z wejściem antenowym typu Fakra.

Montaż typu Plug & Play okazał się więc niemożliwy.
Radio kupiłem wraz z potrzebnymi akcesoriami, czyli manetką z obsługą głosową, mikrofon w podsufitce, panel sony "z czterema przyciskami" i wyświetlacz graficzny monochromatyczny oraz moduł bluetooth wraz z wiązką z wyjściem aux.
Moja wiązka elektryczna w aucie nie posiada niestety wejścia umożliwiającego podłączenie wymienionej wyżej wiązki (kostka 10-pinowa).

Czy ktoś z Was mógłby mnie poratować odpowiednią wiedzą?

Potrzebuję albo przejściówki wraz z wejściem na wiązkę bluetooth, która pomoże mi podłączyć i uruchomić nowe radio albo dokładny opis kostek starego i nowego radia. Wtedy taką przejściówkę mogę zrobić sam.

Fajnie byłoby też gdyby ktoś mógł mnie uświadomić, gdzie wiązka radia i wiązka bt są wpięte w aucie? (po rozebraniu połowy auta i oględzinach dalej tego nie wiem)

Ekran jak i nowy panel działają na starym radiu, ale to radio nie ma możliwosci zaprogramowania więcej niż 6 stacji, panel ma wybór 10, no i chcę dołożyć moduł bt...

Wiem, że temat był wałkowany wiele razy i pewnie ludzie sobie z tym jakoś poradzili, niestety na żadnej stronie nie ma podanego rozwiązania, jak to wszystko zrobić, same ogólniki.

Pozdrawiam!
 
 
swampshark 

Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/60KM
Dołączył: 15 Lis 2016
Posty: 31
Wysłany: 19 Cze 2020, 19:58   

Mam fiestę z tego samego roku i mi się zamarzyło usb, więc zostało wgrany soft od takiego, ale coś poszło nie tak i radio zostało uwalone. Ratunkiem miała być wymiana radia, ale wszystkie moduły odtwarzaczy okazały się być jednowtyczkowe a moje było dwu. Skończyło się na oddaniu radia do speca co wgrał nowy soft, bo podobno BCM nie bedzie chciało gadać z jednowtyczkowymi radiami. Moja rada jest taka, żeby poszukać radia obsługującego bluetooth z rocznika '09, albo dowiedz się czy ktoś nie wgra Ci nowszego softu do tego ACM. Jako, że jestem fajnym kolegą podaję Ci linka do radia takiego jak moje (8A6T-18C815-BN) gdzie działa BT, duży wyświetlacz, AUX i klawiatura, a po zmianie softu nawet USB oraz muzyka z telefonu na bluetooth za całe 5 dych plus wysyłka.
https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-vi-radio-cd-8a6t-18c815-bn-7297771509
Zostaje potem aktywacja ForSCANem i gitara
Pozdrawiam
 
 
CascaoPL 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Przemek
Dołączył: 16 Cze 2020
Posty: 3
Skąd: Waw
Wysłany: 19 Cze 2020, 23:34   

Spoko. Dzięki za pomoc. Moje obecne radio to chyba właśnie dokładnie takie z tego wysłanego przez Ciebie linku. Cóż, będę coś kombinować. Pozdro
 
 
CascaoPL 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Trend
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Przemek
Dołączył: 16 Cze 2020
Posty: 3
Skąd: Waw
Wysłany: 21 Cze 2020, 13:16   

Update:

Udało się wszystko sprawnie i szybko podłączyć, dzięki pomocy "Komorowscy" - wiązka spełnia wszystkie oczekiwania. Nie była to tania przygoda, ale profesjonalizm pana Andrzeja sprawił, że w aucie, w którym teoretycznie nie dało się tego zrobić, teraz działa nowe radio sony, bt/vc, usb, rozmowy i streaming muzyki przez bt-audio.
Polecam!
 
 
Egooo 

Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Jakub
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 21
Skąd: Poznań
Wysłany: 8 Lip 2020, 16:26   

Dla jasności nie trzeba wymieniać radia , wystarczy panel od Sony oraz moduł z BT z końcówką 212 , u mnie nawet nie trzeba było nic dogrywać w forscanie
 
 
swampshark 

Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/60KM
Dołączył: 15 Lis 2016
Posty: 31
Wysłany: 16 Lip 2020, 09:54   

Egooo napisał/a:
Dla jasności nie trzeba wymieniać radia , wystarczy panel od Sony oraz moduł z BT z końcówką 212 , u mnie nawet nie trzeba było nic dogrywać w forscanie

Jeżeli jest radio z dwoma wtyczkami to radio nie będzie chciało "gadać" z modułem C112 bez zmiany softu na taki z nowszej wersji. Po wymianie modułu u mnie nic się nie zmieniło poza zmianą języka sterowania głosowego z niemieckiego na francuski. USB nadal nie działało i nie dało się puszczać muzyki przez bluetooth.
CascaoPL napisał/a:
Update:

Udało się wszystko sprawnie i szybko podłączyć, dzięki pomocy "Komorowscy" - wiązka spełnia wszystkie oczekiwania. Nie była to tania przygoda, ale profesjonalizm pana Andrzeja sprawił, że w aucie, w którym teoretycznie nie dało się tego zrobić, teraz działa nowe radio sony, bt/vc, usb, rozmowy i streaming muzyki przez bt-audio.
Polecam!

Ile Cie to kosztowało? Mnie wgranie nowego softu do radia plus zmiana mocy z 60 na 82 konie kosztowała 250zł.
 
 
Endy 

Model: Ford Fiesta Mk7`08
Wersja: S
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Andrzej
Wiek: 32
Dołączył: 08 Lip 2020
Posty: 1
Skąd: Krakow
Wysłany: 31 Lip 2020, 11:43   

CascaoPL, witam. Mam pytanie. Mam fiesta mk7 2008. z radio przedliftowej wersii. Wszystko zmienił na sony, bluetooth c112 z USB. Radio widzę USB, no nie gra. Mogę jest jakieś wyjście z tego?
Albo ktoś z krakowa. Dziękuję.
_________________
https://www.drive2.ru/r/f...366552892735742
 
 
Egooo 

Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Jakub
Dołączył: 24 Sie 2016
Posty: 21
Skąd: Poznań
Wysłany: 10 Sie 2020, 20:59   

Musisz dograć w forscan żeby działało
 
 
krol44 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
Dołączył: 16 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Elbląg
Wysłany: 16 Paź 2020, 08:55   

Witam wszystkich , właśnie kupiliśmy żonie fiestę MK7 2013 po lifcie i mam pytanie. Auto ma niebieski ekran i standardowe radio, czy da radę wstawić do tego auta nawigację. Widzę na alledrogo zestawy radia z wyświetlaczami. Czy w moim aucie będzie to na zasadzie plug&play czy trzeba więcej przerabiać? Druga sprawa czy mapy w nawigacji są aktualne i ile jest typów ekranów(nawigacji)
 
 
PrzemKo80 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 115
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 18 Paź 2020, 21:28   

Też o tym myślałem ale zastosowałem tańszy patent z tabletem.
Jutro postaram się wrzucić fotki :)
 
 
krol44 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
Dołączył: 16 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Elbląg
Wysłany: 19 Paź 2020, 07:17   

PrzemKo80 napisał/a:
Też o tym myślałem ale zastosowałem tańszy patent z tabletem.
Jutro postaram się wrzucić fotki :)


Będę wdzięczny działa to ze sterowaniem w kierownicy i reszta?
 
 
PrzemKo80 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 115
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 19 Paź 2020, 10:47   

krol44 napisał/a:
PrzemKo80 napisał/a:
Też o tym myślałem ale zastosowałem tańszy patent z tabletem.
Jutro postaram się wrzucić fotki :)


Będę wdzięczny działa to ze sterowaniem w kierownicy i reszta?


Przeceniasz mnie <8>
Nie ingerowałem w instalacje z powodu gwarancji.
Umieszczone tak żeby nie zasłaniało ekranu radia.
Zwykły tablet z gps i internetem. Do niego wgrany android auto, nawigacja TomTom.
Przez bluetooth można rozmawiać przez telefon. Tyle.

 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 40
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11625
Skąd: Konstantynów
Wysłany: 19 Paź 2020, 16:23   

Ja u siebie mam tak,,,

_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
krol44 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
Dołączył: 16 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Elbląg
Wysłany: 19 Paź 2020, 18:59   

PrzemKo80 napisał/a:
krol44 napisał/a:
PrzemKo80 napisał/a:
Też o tym myślałem ale zastosowałem tańszy patent z tabletem.
Jutro postaram się wrzucić fotki :)


Będę wdzięczny działa to ze sterowaniem w kierownicy i reszta?


Przeceniasz mnie <8>
Nie ingerowałem w instalacje z powodu gwarancji.
Umieszczone tak żeby nie zasłaniało ekranu radia.
Zwykły tablet z gps i internetem. Do niego wgrany android auto, nawigacja TomTom.
Przez bluetooth można rozmawiać przez telefon. Tyle.

[url=https://images91.fotosik.pl/432/2b0baf1e0abe3cf6m.jpg]Obrazek[/URL]

Takie coś odpada, albo nawigacja fabryczna albo uchwyt mocowany do szyby.
 
 
PrzemKo80 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Trend
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Dołączył: 11 Mar 2017
Posty: 115
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 20 Paź 2020, 15:04   

krol44 napisał/a:
Takie coś odpada, albo nawigacja fabryczna albo uchwyt mocowany do szyby.


Rozumiem.
W taki razie zostaje Ci zamiana radia fabrycznego na to z navi albo to Sony.
Lub radio z android. Pełno tego w necie.
 
 
krol44 

Model: Ford Fiesta Mk7`13
Wersja: ST-Line
Silnik: 1.6DuratorqTDCi/95KM
Dołączył: 16 Paź 2020
Posty: 5
Skąd: Elbląg
Wysłany: 21 Paź 2020, 10:05   

Wie ktoś może co muszę zmienić mam radio fabryczne z niebieskim wyświetlaczem kwadratowym. Dużo zachodu żeby nawi z kamerą zamontować? Wczoraj już wrzuciłem polski jezyk z sync 1.1.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Zmiana radia fabrycznego na radio z mp3
Pajesiu Elektryka ogólna 9 14 Mar 2018, 11:23
gruby907
Brak nowych postów [MK6] Zmiana radia w w miejsce fabrycznego.
RicoHD Car Audio i CB 16 10 Mar 2018, 14:14
olo018
Brak nowych postów Przedlift: zmiana radia z ford na sony + dokladka usb
magnum Elektryka ogólna 4 24 Maj 2019, 20:34
magnum
Brak nowych postów bluetooth to fabrycznego radia
porosty Car Audio i CB 2 10 Mar 2018, 19:50
porosty
Brak nowych postów kod do radia fabrycznego
Robert Elektryka ogólna 10 2 Sty 2015, 00:42
Robert


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.