| Wysokie obroty włączenia się alternatora. | 

| Autor | Wiadomość | 

| katedroloz   
 Model: Ford Fiesta Mk3`96
 Wersja: C
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Karol

| 

|  Wysłany: 8 Gru 2016,  17:35   Wysokie obroty włączenia się alternatora. |   
 |  
               | 
 |  
               | Cześć, mam pewien problem, który mnie męczy od zakupu swojego pierwszego autka- fiesty. Problem polega na tym ze alternator dopiero załącza się od ok. 2500-3000 obrotów silnika, u brata w renault megane 1 ph2 jest podobnie. Zastanawiam się czy wszystko jest w porządku z alternatorem u mnie i u brata i czy takie zachowanie jest normalne, jeśli chodzi na naprawy elektroniki to się akurat tym nie przejmuję, zajmuję się tym hobbystycznie.   |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 10 Gru 2016,  15:53 |   
 |  
               | 
 |  
               | To nie jest normalne. Wzbudzenie powinno być nieco powyżej 900 obr/min. . Pali ci się kontrolka ładowania ?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| katedroloz   

| 

|  Wysłany: 10 Gru 2016,  17:24 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kontrolka się świeci aż ładowania nie będzie czyli jak napisałem wyżej do nienormalnych 2,5-3k obrotów silnika.  Jutro poszperam przy aucie, bo czytałem że żarówka może mieć znaczenie, ta kontrolna, założyłem sobie ledy samoróbki, a one mają mała moc=mały prąd do uzwojenia wzbudzenia leci. Zerknę z zwykła żarówka 1,3W jak się zachowuje, najwyżej dorzucę rezystor wytracający odpowiednia moc, jeżeli nie to wiosna wyjmę alternator, teraz nie mam pogody. ;p |  | 

|   |  | 

|  | 

| katedroloz   

| 

|  Wysłany: 10 Gru 2016,  19:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dobra, działa, winna kontrolka, dałem żarówkę i jest ok teraz.  A teraz opiszę jak u brata dokładnie jest, uruchamia silnik niby kontrolka gaśnie ale ładowania nie ma, dopiero przy ok 2,5-3k obrotów i w tym momencie jak pojawi sie ładowanie gaśnie mu kontrolka ABS. Czyli coś ma skopane w alternatorze chyba, pomęczę go jak będzie na święta.   
 Temat do zamknięcia.
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

| 

|  Wysłany: 11 Gru 2016,  18:20 |   
 |  
               | 
 |  
               | Pytanie jakie auto ma brat. Bo teraz dużo aut ma cyfrowo sterowane alternatory. |  | 

|   |  | 

|  | 

| katedroloz   

| 

|  Wysłany: 12 Gru 2016,  00:22   Re: Wysokie obroty włączenia się alternatora. |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | katedroloz napisał/a: |  	  | Cześć, mam pewien problem, który mnie męczy od zakupu swojego pierwszego autka- fiesty. Problem polega na tym ze alternator dopiero załącza się od ok. 2500-3000 obrotów silnika, u brata w renault megane 1 ph2 jest podobnie. Zastanawiam się czy wszystko jest w porządku z alternatorem u mnie i u brata i czy takie zachowanie jest normalne, jeśli chodzi na naprawy elektroniki to się akurat tym nie przejmuję, zajmuję się tym hobbystycznie.   | 
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

| 

|  Wysłany: 12 Gru 2016,  18:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | trzeba by ustalić model alternatora. |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.