| 
| 

| 

|  
 |  

| [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | radek   
 Model: Ford Fiesta Mk1`77
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.1/50KM

| 

|  Wysłany: 30 Lip 2015,  10:42   [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |   
 |  
               | 
 |  
               | Piszę tutaj bo nie mam pomysłu gdzie temat umieścić. Mianowicie - zabrałem się za Fiestę i chcę ją zrobić na "gładko" bez zderzaków. Tył już mam gotowy

Trochę późno sobie przypomniałem o tym ale jak wygląda kwestia badania technicznego? Czy przejdzie, czy nie?
 Jak chodzi o rozporządzenie ministra tranasportu to:
 - konstrukcja auta jest taka, że czy ma zderzak, czy go nie ma to nie zmienia się ochrona przechodnia przed dostaniem się pod samochód
 - bez zderzaka nie wystają żadne ostre krawędzie

Czy może się jakiś diagnosta wypowiedzieć w tej kwestii?
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 1 Sie 2015,  06:45   Re: [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |   
 |  
               | 
 |  
               | radek, tam gdzie sie o to pytasz, to nie wiem, czy się dowiesz  To są ludzie żyjący swoim "wydaje mi się" oraz "ja bym nie podbił", mającym w poważaniu te przepisy, które nie są na ich korzyść. Dobrze, że chociaż podstawe prawną podali. Ale to i tak ta smutna część internetu, w którą nie warto się zbytnio wczytywać... bo sie okaże, że nic nie wolno z autem zrobić   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | van   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk1`80
 Wersja: S
 Silnik: 1.3/69KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 2 Sie 2015,  21:04   Re: [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |   
 |  
               | 
 |  
               | jak w jednej nie podbiją to jedź na drugą i mów że ten model tak miał Caprików mnóstwo jeździ bez zderzaków i jakoś to przeglądy przechodzi
 |  
				| _________________ Fiesta MK1 1.3 - Smerfetka
 Sierra MK2 2.3T5 - Biała dama
 Volva XC70 i inne

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 2 Sie 2015,  21:12   Re: [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |   
 |  
               | 
 |  
               | podkleje może jaki przepis za do odpowiada: (copypasta z forum, którego nazwy nei wolno wymawiać) 
  	  | Cytat: |  	  | 4. Pojazd, którego zwis tylny jest większy niż 600 mm i wzniesiony nad powierzchnię jezdni więcej niż 700 mm przy zachowanej masie własnej, powinien być wyposażony w tylny zderzak lub urządzenie ochronne, zabezpieczające przed wjechaniem pod niego innego pojazdu, odpowiadające warunkom określonym w ust. 1 oraz następującym warunkom:
 1) odległość dolnej krawędzi od powierzchni jezdni nie może przekraczać 550 mm przy zachowanej masie własnej pojazdu;
 2) odległość od tylnego obrysu pojazdu nie może przekraczać 400 mm;
 3) szerokość nie może przekraczać w żadnym miejscu największej szerokości tylnej osi, mierzonej na skrajnych zewnętrznych punktach kół (wyłączając odkształcenia opon występujące w pobliżu ich styku z jezdnią), i nie może być od niej mniejsza niż 100 mm z każdej strony;
 4) końce nie powinny być wygięte w kierunku do tyłu oraz nie powinny mieć zewnętrznych ostrych krawędzi;
 5) powinny być wytrzymałe i dobrze zamocowane; wysokość przekroju poprzecznego nie może być mniejsza niż 100 mm;
 6) warunki określone w pkt 1-5 stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1998 r.
 5. Dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy w okresie od dnia 1 stycznia 1966 r. do dnia 31 grudnia 1994 r. dopuszcza się, aby zderzak lub urządzenia ochronne, zabezpieczające przed wjechaniem pod niego innego pojazdu, odpowiadały następującym warunkom:
 1) odległość dolnej krawędzi od powierzchni jezdni nie może przekraczać 700 mm;
 2) odległość od tylnego obrysu pojazdu nie może przekraczać 600 mm;
 3) szerokość nie może być mniejsza od szerokości pojazdu o więcej niż 100 mm z każdej strony pojazdu; jeżeli składa się z więcej niż jednego elementu, dopuszcza się między elementami przerwę w kierunku poziomym o długości nieprzekraczającej 600 mm;
 4) końce powinny być zaokrąglone w kierunku do przodu;
 5) powinny mieć odpowiednią wytrzymałość i być dobrze zamocowane.
 6. Dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy w okresie od dnia 1 stycznia 1995 r. do dnia 31 grudnia 1998 r. dopuszcza się odległość zderzaka lub urządzenia ochronnego od tylnego obrysu pojazdu nieprzekraczającą 600 mm.
 7. Zderzaka lub urządzenia ochronnego, o których mowa w ust. 4, nie wymaga się na:
 1) pojeździe, którego konstrukcja uniemożliwia wjechanie pod niego innego pojazdu;
 2) pojeździe i przyczepie samowyładowczej;
 3) ciągniku siodłowym;
 4) przyczepie dłużycowej.

| 

Takze pomierzyć zwisy trzeba ;p wg mnie fiesta tego nie przekroczy, więc może zgodnie z prawem jeździc bez, obojętnie czy się to komuś podoba, czy nie.
 Tylko pytanie, czy jest sens się szarpać z np policją. Bo przegląd to masz raz do roku i najwyżej zamontujesz zderzaki na sztuke, jak nie będziesz miał chęci na marudzenie.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Laskosz   

Model: Ford Fiesta Mk1`79
 Wersja: RS
 Silnik: 1.8i16V/130KM
 Imię: Piotr

| 

|  Wysłany: 2 Sie 2015,  22:44   Re: [MK1] Brak zderzaków a badanie techniczne? |   
 |  
               | 
 |  
               | dzieci dzieci takie tematy to sie tu pojawiały 10 lat wstecz... czyżby moda wracała? 
 a tak wogóle to było ze zderzakami to niech będzie
   |  
				| _________________ " zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź "
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |