| 
| 

| 

|  
 |  

| [MK5] Zniszczony czujnik ABS - jak wymienić? (tył) |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | killer666   
 Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Ghia
 Silnik: 1.8DI/75KM

| 

|  Wysłany: 5 Lut 2013,  16:44   [MK5] Zniszczony czujnik ABS - jak wymienić? (tył) | 
 |  
               | 
 |  
               | Podczas wymiany szczęk hamulcowych uszkodziłem (złamałem) czujnik ABS. Śruba się wyrobiła, bo była zapieczona i pomyślałem, że ściągnę delikatnie bęben i odkręcę... Niestety, nie udało się   Pytanie: W części zintegrowanej z piastą (tą, w którą wchodzą 4 śruby mocujące zespół bęben-piasta został kawałek (czujnika?), taki czarny plastik z dwoma dziurkami oznaczonymi + i -. Czy to jest część czujnika, którą się wymienia? Próbowałem wyciągnąć delikatnie, ale się nie dało. Mocniej nie próbowałem, bo nie chciałem bardziej popsuć.
 Przerabiał już to ktoś?
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez trzeci 5 Lut 2013,  20:34, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Wersja: C
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 5 Lut 2013,  22:15 | 
 |  
               | 
 |  
               | czujniki w mk5 są całością . Tzn lewy i prawy jest wspólnie okablowany i wymienia się całość. Wygląda tak :
 http://allegro.pl/mg-czuj...2941309217.html
 jest wspólny z fusionem.
 Trzyma się cały czujnik na śrubie m6 albo m8. Czasami trzeba zdjąć bęben i wybić jego szczątki z wahacza (czopu piasty).
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | killer666   
 Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Ghia
 Silnik: 1.8DI/75KM

| 

|  Wysłany: 6 Lut 2013,  09:16 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | diodalodz napisał/a: |  	  | czujniki w mk5 są całością . Tzn lewy i prawy jest wspólnie okablowany i wymienia się całość. Wygląda tak :
 http://allegro.pl/mg-czuj...2941309217.html
 jest wspólny z fusionem.
 Trzyma się cały czujnik na śrubie m6 albo m8. Czasami trzeba zdjąć bęben i wybić jego szczątki z wahacza (czopu piasty).
 | 
 Dzięki!
 Co prawda w/w czujnik teoretycznie nie pasuje (moja Fiesta jest z 2000 r.), aczkolwiek wygląda "podobnie" i już wiem, czego szukać. Właśnie przy demontażu bębna szukałem jakiejś złączki
  a teraz wiem że złączka jest jedna na obie strony. Jeszcze raz dzięki!
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Wersja: C
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 6 Lut 2013,  09:24 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | killer666 napisał/a: |  	  | teraz wiem że złączka jest jedna na obie strony. | 
 Mogą być dwie złączki. Musisz isć po kablu i złączka będzie wewnątrz auta.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |