[Ogólny] płyn chłodniczy barwa brązowa |
Autor |
Wiadomość |
scorpion69
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Wiek: 65 Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 305 Skąd: z planety X
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 18:58 [Ogólny] płyn chłodniczy barwa brązowa
|
|
|
niedawno miałem wyciek z układu chłodzenia ale jakoś powoli dojechałem z przerwami do domu. Wymieniłem zawór nagrzewnicy i zalałem na próbę wodą. Silnik się nie przytarł, nagrzewa się, wentylator się włącza. Po przejechaniu 60KM woda się zrobiła lekko brązowa.
Czy to normalne? czy trzeba przed wlaniem normalnego płynu do chłodnic przepłukać jakimś środkiem czyszczącym ? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 19:31
|
|
|
Generalnie nie trzeba, ale jak płyn zbrązowiał, to może warto przepłukać układ chłodzenia i zalać potem świeży... Przyjdzie gorszy dzień, coś się przytka, to silnik zagotujesz... |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 19:36
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Generalnie nie trzeba, ale jak płyn zbrązowiał, to może warto przepłukać układ chłodzenia i zalać potem świeży... Przyjdzie gorszy dzień, coś się przytka, to silnik zagotujesz... |
a płukacz może być z firmy K2 czy lepiej prestone bądź STP ? |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 26 Lip 2012, 20:14
|
|
|
Jak u mnie płukali z powodu delikatnego nalotu, to po prostu podłączyli węża i pod wysokim ciśnieniem zwykłą wodą zrobili - aż leciała sama czysta woda. Wystarczyło w zupełności |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
BuMeL
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 20:19
|
|
|
Tak mi się przypomniało, ze ostatnia brązowa woda jaką widziałem to jak komuś korek wywaliło i nie mając nic pod ręką dolał z kałuży |
_________________ BUILT, NOT BOUGHT
fiesta fiestolot fiestodrom fiestodont fiestokrator dj fiesto
Fofik
i pincet kuniuf |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 20:32
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Jak u mnie płukali z powodu delikatnego nalotu, to po prostu podłączyli węża i pod wysokim ciśnieniem zwykłą wodą zrobili - aż leciała sama czysta woda. Wystarczyło w zupełności |
trzeba mieć jeszcze garaż z dostępem do wody i prądu albo kolegę mechanika... |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 26 Lip 2012, 21:03
|
|
|
Cytat: | trzeba mieć jeszcze garaż z dostępem do wody i prądu albo kolegę mechanika... |
Albo parę złotych, żeby oddać do nie-kolegi mechanika, żeby układ przepłukał... tak jak ja |
|
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 21:10
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Albo parę złotych, żeby oddać do nie-kolegi mechanika, żeby układ przepłukał... tak jak ja |
no i ja tak robie tyle że zamiast dać parę złotych mechaniorkowi za przepłukanie wodą z kranu kupuję za parę złotych środek czyszczący i przepłukuje |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 21:16
|
|
|
Płyn - woda - płyn to generalnie nie polecane,,, zbrązowiało Ci od rdzy. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 21:21
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Płyn - woda - płyn to generalnie nie polecane,,, zbrązowiało Ci od rdzy. |
czyli JoeMix co polecasz tylko nalać na zimę płyn bez przepłukiwania bo rdza w chłodnicy już się zaczęła wżerać albo mimo wszystko przeczyścić flushem chłodnicę? choć wolałbym za jakiś czas wymienić chłodnicę niż stosować półśrodki...Co Ty na to? |
|
|
|
 |
Stunt_Man
Niereformowalny
Silnik: Inny
Imię: Domi
|
Wysłany: 26 Lip 2012, 23:01
|
|
|
scorpion69 napisał/a: | bo rdza w chłodnicy już się zaczęła wżerać albo mimo wszystko przeczyścić flushem chłodnicę? |
rdza jest nie w chłodnicy a w silniku
nic nie rób. zlej wode i zalej płynem |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 27 Lip 2012, 14:24
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Płyn - woda - płyn to generalnie nie polecane,,, zbrązowiało Ci od rdzy. |
a jak długo mogę jeździć z wodą w układzie? Czy przy dłuższej jeździe na wodzie rdza powiększy się? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 27 Lip 2012, 19:00
|
|
|
scorpion69 napisał/a: | a jak długo mogę jeździć z wodą w układzie? | Do mrozów? Kiedy to woda zamienia się w lód? scorpion69 napisał/a: | Czy przy dłuższej jeździe na wodzie rdza powiększy się? | Tak, woda + metal = korozja zazwyczaj,
Dwa, woda z kranu gorsza niż demineralizowana bo odkłada się z niej kamień,,, jak nie stać cię na porządny płyn czy też koncentrat + wspomniana woda, to na lato lepciejszy od wody będzie płyn z tzw biedronki, czyli taki w cenie 5 zeta za 5 litrów,,, wymień kilka dni z rzędu wodę na wodę a w końcu zalej jakimś płynem,,, |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 20:10
|
|
|
JoeMix napisał/a: | ,, wymień kilka dni z rzędu wodę na wodę a w końcu zalej jakimś płynem,,, |
jeździłem parę dni na wodzie zwykłej i wczoraj zalałem w końcu płyn. Przejechałem dzisiaj parę kilometrów no i teraz w zbiorniczku /ale pewnie jest wszędzie/ wylazł kamień, normalnie płatki kamienia I teraz nie wiem czy inwestować w płukankę + nowy płyn albo tak zostawić ? A jeszcz czy pompa wody jest napędzana łańcuchem rozrządu? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 31 Lip 2012, 21:13
|
|
|
Pompa jest napędzana paskiem ale tym co alternator napędza,,, no jak była woda to wylazł kamień - niepożądana rzecz, zlej płyn, odłów kamień i zalej z powrotem |
|
|
|
 |
scorpion69
|
Wysłany: 31 Lip 2012, 21:30
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Pompa jest napędzana paskiem ale tym co alternator napędza,,, |
a czy żeby wymienić pompę dużo trzeba rozbierać? |
|
|
|
 |
JoeMix

|
|