|
Przesunięty przez: bidżej 20 Wrz 2010, 11:49 |
[MK4] PORADNIK - jak zrobić elektrycznie otwierany bagażnik |
Autor |
Wiadomość |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 11:52
|
|
|
Zasilanie mam z zapalniczki, masę do siłownika bierzesz z klapy, więc nie ma po co jej ciągnąć od przycisku.
Przewód od siłownika lepiej upchnąć gdzieś pod konsolą nad pedałami i pociągnąć pod plastykami w progu. Podświetlenie weź z przewodów od podświetlenia włączników koło zegarka, koloru przewodów nie pamiętam, ale miernikiem to chwila moment. |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 12:31
|
|
|
12V jest potrzebne do zadziałania siłownika, więc jak podłączysz np. pod zapalniczkę to przycisk będzie aktywny zawsze kiedy zapalniczka będzie działać, np. podczas jazdy jak przypadkiem naciśniesz to się otworzy,,,
Masa to masa, jak pamiętam to na pstryczku jest potrzebna do podświetlania, wiec może być cokolwiek, na zapalniczce też jest masa.
Podświetlanie, czyli +12V pojawiające się po włączeniu świateł, dostępne np. na kostce ISO w radiu lub na czymkolwiek na desce co się podświetla, np. inny pstryczek czy zegary |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 12:44
|
|
|
JoeMix napisał/a: | 12V jest potrzebne do zadziałania siłownika, więc jak podłączysz np. pod zapalniczkę to przycisk będzie aktywny zawsze kiedy zapalniczka będzie działać, np. podczas jazdy jak przypadkiem naciśniesz to się otworzy,,,
|
lepiej mieć możliwość otworzenia bagażnika zawsze niż tylko w taki sposób jak jest w seryjnym rozwiązaniu, a przycisk można umieścić w taki sposób żeby go przypadkowo nie przycisnąć, a mi się jeszcze nie zdarzyło w prawie 4 letnim użytkowaniu. |
|
|
|
 |
Nikuś

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 13:14
|
|
|
Marcin napisał/a: | Zasilanie mam z zapalniczki, masę do siłownika bierzesz z klapy, więc nie ma po co jej ciągnąć od przycisku. |
chodzi mi o uziemienie przycisku Sprawa rozwiązana, z masą podpinam się pod nieużywaną wtyczkę od przednich świateł przeciwmgielnych. Tak samo oświetlenie przycisku.
Ale za to z zasilaniem może być ciekawie, gdyż mój zestaw dla palących składa się z samego gniazda i zaślepki z napisem "12V": bez doprowadzonego zasilania. A na desce rozdzielczej chyba nie ma niczego co by działało bez kluczyka w stacyjce. W takim razie skąd wziąć 12V?
P.S. A przycisk umieszczam tam gdzie fabryka robiła, bo trudno go wtedy wcisnąć kiedy podczas jazdy pracuje się skrzynią biegów. Ale to tylko moja opinia |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 14:08
|
|
|
Nikuś napisał/a: | gdyż mój zestaw dla palących składa się z samego gniazda |
tzn. masz gniazdo zapalniczki czy tylko atrape? jak nie zapalniczka to można spróbować pod zasilanie radia podczepić. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12078 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Mar 2010, 15:18
|
|
|
Masa, +12V (zawsze), +12V (po stacyjce), +12V od świateł - to wszystko jest na kostce od radia dostępne,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
ff1980
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 20 Sty 2012, 16:28
|
|
|
witam i podepnę się pod temat, czy ktoś się orientuje jak zmienić otwieranie fabryczne na stałe , bez konieczności wyłączania silnika, słyszałem że podobno można w przekaźniku, który chyba znajduje się w prawym słupku...z góry dzięki...a swoją drogą ktoś tu pisał o przypadkowym naciśnięciu i otwarciu klapy, jeżdżę mk4 i mk5 z fabrycznym otwieraniem i nie wiem co i jak trzeba by zrobić żeby się nacisnęło... |
|
|
|
 |
peugeot40619tdi
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 30 Sty 2012, 23:48
|
|
|
Witam.Może ktoś podać link do aukcji gdzie będzie siłownik który nadaje się do zamontowania w klapie mk4?Pozdrawam |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|