|
Brak hamulca zaraz po odpaleniu |
Autor |
Wiadomość |
tomwal [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lut 2007, 08:58
|
|
|
Ja tez nie mogłem zdjąć tych przewodów z zaworka i dałem sobie z tym spokój. Wyciągnąłem zaworek wraz z tymi wężykami i nalałem do nich benzyny ekstrakcyjnej od strony serwa i starałem się przepchać to pod ciśnieniem. Kilkukrotnie to powtórzyłem i zaworek się oczyścił. |
|
|
|
 |
TicTac

Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 1 Lut 2007, 23:21
|
|
|
Ja juz sobie darowalem...nie moge tego otworzyc wiec musze sobie zapamietac - zawsze przed jazda nacisnac hamulec... |
|
|
|
 |
machinesjb
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 10:58
|
|
|
A może by tak nalezalo wymienic płyn hamulcowy. Własnie zmieniałem tydzień temu i myślałem ze się przekrecę w garażu. To co wypływało to nie był płyn tylko jakiś gnój, czy kakao . Nie cięzko sie domyślić ze taki sosik potrafi zatykać wszelkie węzyki i tłoczki czy zaworki. Mój fieścior wkoncu hamuje jak trzeba (w miejscu) a wczesniej heblował praktycznie tylko na jedno koło i to lewe, wiem bo mi sciągało. Wydaj 18 zł na DOT5 i zobaczysz różnicę |
_________________ Mała czarna 8) |
|
|
|
 |
zoharek

Model: Inne auto
Imię: Rafał
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 11:01
|
|
|
Akurat mam wstawioną FoFi do serwisu odnośnie blacharki, a oni przy okazji robią przegląd całkowity darmo, więc będę dokładnie wiedział co się dzieje. Auto nowe więc niewykluczone, że właśnie płyn do wymiany już.
[ Dodano: Nie Mar 11, 2007 09:25 ]
Dobra. Już wiem co ją boli, do wymiany mam w tylnych hamulcach cylinderki i rozpieracze, cylinderki ciekną, a rozpieracze zamieniły się w jeden element praktycznie 8) Zatem Fofik hamuje właściwie przodem, a z tyłu to tylko szczęki smyrają po bębnach :lol: W każdym razie okładziny mam eleganckie, bębny też, więc nie jest źle, w ciągu kilku tygodni max zrobię |
|
|
|
 |
nobody
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 25 Gru 2010, 16:55
|
|
|
Podepnę się pod temat, bo prawdopodobnie mam podobny problem. Otóż rano jadąc do pracy było wszystko OK. 5 godzin później gdy wracałem do domu (z okazji wigilii krócej) pierwsze hamowanie a pedał hamulca mało co się rusza (panika, o mało nie wpakowałem się w inny samochód, choć wydaje mi się że hamulce jako tako działają). Kolejne hamowania nie przyniosły poprawy. Wcześniej było tak, że pedał hamulca na zgaszonym silniku był sztywny, a zaraz po odpaleniu był miękki. Teraz po wczorajszym zdarzeniu przy zgaszonym silniku, pedał zachowuje się jak wcześniej, jednak po odpaleniu silnika dostaje bardzo małego luzu. Po powrocie do domu od razu looknąłem w Internet. Z informacji, które uzyskałem udało mi się tylko odpiąć przewód podciśnienia od serwa. Silnik po odpaleniu w tym przypadku zaraz gaśnie, a pedał hamulca przed odpaleniem i po odpaleniu silnika ma taką samą sztywność. Zatkanie przewodu podciśnienia powodowało, że silnik nie gasł. Jeżeli w i moim wypadku pomogłoby przeczyszczenie przewodu, to jak go odpiąć od kolektora. Jeżeli objawy jakie przedstawiłem wskazują na co innego, to gdzie mam szukać usterki? |
|
|
|
 |
kuba87

Wersja: Ambiente
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3357 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 25 Gru 2010, 17:58
|
|
|
serwo padło?
hamulce zawsze są tylko trzeba mocniej pedał hamulca naisnąć |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 45 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12086 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 25 Gru 2010, 19:02
|
|
|
Skoro po odpięciu przewodu silnik gasł to znaczy ze przewód drożny, uszkodzenie serva nie skutkuje utratą hamulca, trzeba tylko porządnie nacisnąć na pedał,,, nobody proponowałbym podmiankę serva i pewnie problem ustąpi,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
nobody
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 09:57
|
|
|
A jest możliwe, że podciśnienie jest za słabe i tak się właśnie dzieje? Jeżeli tak to dalej bym prosił o informacje jak odpiąć wężyk podciśnienia od kolektora, bo samego zaworka na dworze nie ściągnę chyba (zrobiłbym to w domu na spokojnie). W ogóle z tego co wyczytałem to ceny nowego serwa są astronomiczne, ale nigdzie nie potrafię znaleźć żadnej oferty do fiesty MK4 (1,25) – tylko demontaż. Chce sobie oszacować koszty naprawy w warsztacie :/ a sam tego w takich warunkach jakie są na dworze nie dam rady podmienić :/ (mam zaufany warsztat, ale jadą tylko na nowych częściach chyba – spytam się jutro dokładnie).
Druga sprawa... Od dłuższego czasu falowały mi obroty na biegu jałowym. Mogło to być zapowiedzą wyżej opisanej awarii mojej fiesty?
[ Dodano: Nie Gru 26, 2010 10:31 ]
OK znalazłem to: http://www.fiestaklubpols...ht=serwo+obroty co do falowania obrotów i serwa, ale odpowiedź na pozostałe jest dla mnie dalej aktualna |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 10:39
|
|
|
nobody napisał/a: | nigdzie nie potrafię znaleźć żadnej oferty do fiesty MK4 (1,25) – tylko demontaż | i kup z demontażu.. to rzadko pada.
tylko nie myśl, że akurat do twojej fiesty 1,25 produkowali specjalnie.. |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 26 Gru 2010, 11:58
|
|
|
nobody napisał/a: | A jest możliwe, że podciśnienie jest za słabe i tak się właśnie dzieje? |
Cytat: | Skoro po odpięciu przewodu silnik gasł to znaczy ze przewód drożny, | Nie wiem jak to jaśniej napisać,,, |
|
|
|
 |
nobody
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 16:27
|
|
|
To rozumiem, ale podciśnienie musi mieć jakąś określoną chyba wartość? Przewód może być drożny ale słabiej zasysać, może być lekko przytkany, powietrze może się dostawać innymi źródłami – moje falujące obroty (to oczywiście tylko założenia, bo nie mam wiedzy na temat działania całego tamtego układu). Jeszcze jedno... na którymś z forum, ale nie dotyczącym akurat fiesty, odnośnie sposobu sprawdzenia sprawności serwa wyczytałem, że w momencie odpięcia przewodu podciśnienia od serwa, przy teoretycznie sprawnym układzie powinien być słyszalny syk powietrza = wyrównywanie ciśnień, wtedy membrana jest niby cała (jendak nikt się pod tym nie podpisał). U mnie to zdarzenie występuje. Nic, jutro jadę na warsztat, co ma być to będzie. Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 26 Gru 2010, 19:13
|
|
|
A może serwo miało w sobie wodę i zamarzło? (tak tylko pisze, bo niewiem jak to może być możliwe, ale gdzieś to czytałem). |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 26 Gru 2010, 21:56
|
|
|
nobody napisał/a: | ale podciśnienie musi mieć jakąś określoną chyba wartość? | Tak, co chwila inną w zależności od pozycji pedału gazu, prędkości obrotowej silnika i chwilowego obciążenia,,, nobody napisał/a: | odnośnie sposobu sprawdzenia sprawności serwa wyczytałem, że w momencie odpięcia przewodu podciśnienia od serwa, przy teoretycznie sprawnym układzie powinien być słyszalny syk powietrza = wyrównywanie ciśnień, wtedy membrana jest niby cała (jendak nikt się pod tym nie podpisał). U mnie to zdarzenie występuje. | U mnie też,,, w żadnym, a samochodów pod dostatkiem jackrzec napisał/a: | A może serwo miało w sobie wodę i zamarzło? (tak tylko pisze, bo niewiem jak to może być możliwe, ale gdzieś to czytałem). | Wszystko jest możliwe,,, bo to Ford |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|