[MK6] Elektryczne lusterka z podgrzewaniem |
Autor |
Wiadomość |
ficus [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 16:59
|
|
|
Parzych a nie masz może fotki gdzie byłoby widać jak wszystko dotyczące lusterek jest podłączone? Szukam już kilka godzin i nic |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 21:44
|
|
|
ficus, poszło na maila... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
ficus [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 22:46
|
|
|
Tak sobie myślę że jak lusterka nie są składane elektrycznie to instalacja nie musi przechodzić przez moduł GEM (czyli tak w jak w fiestach przed FL). Aby rozwiązać zagwozdkę połączenia trzeba by znać tylko kolory kabli na pinach przy przełączniku. Jest ich siedem, piny są ponumerowane. Jak ktoś ma takie lusterka to grzecznie proszę o podanie który kolor kabla jest na którym pinie.
Mam rację? |
|
|
|
 |
Neo178
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 322 Skąd: Bełchatów/Łódź
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 22:58
|
|
|
A składanie lusterek nie jest sterowane przez moduł GEM?
Jeśli jest, a wydaje mi się, że tak - to mając lusterka składane i dobrą wiązkę nic nie zdziałasz, bo musiałbyś wymienić moduł GEM.
PS 1. W momencie kiedy weźmie się tą gałe od regulacji lusterek w dół (czyli składanie lusterka) to słychać "cyknięcie" w module GEM.
PS 2. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. |
|
|
|
 |
ficus [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lis 2010, 23:01
|
|
|
Neo178 napisał/a: | A składanie lusterek nie jest sterowane przez moduł GEM?
Jeśli jest, a wydaje mi się, że tak - to mając lusterka składane i dobrą wiązkę nic nie zdziałasz, bo musiałbyś wymienić moduł GEM.
PS 1. W momencie kiedy weźmie się tą gałe od regulacji lusterek w dół (czyli składanie lusterka) to słychać "cyknięcie" w module GEM.
PS 2. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. |
Dlatego właśnie pisałem, że jeżeli się ma nie składane elektrycznie to można ominąć GEM.
[ Dodano: Wto Lis 30, 2010 16:54 ]
Może się komuś przyda:
Póki co mam rozpracowane o co c'mon w lusterku jak poniżej:
A więc tak:
- czarny (są takie 2) - grzanie
- szary (2 kable do jednego pinu) - masa
- brązowy + szary - góra/dół
- zielony + szary - prawo/lewo
Konkretny kierunek ruchu (prawo czy lewo ; góry czy dół) ustala się poprzez zmianę polaryzacji.
Możliwe że w tym drugim typie lusterka są takie same kolory.
Teraz trzeba rozpracować przełącznik
[ Dodano: Sro Gru 01, 2010 20:11 ]
Zrobione!
A więc na pinach przełącznika (ponumerowane są) powinny być:
1. brązowy z lewego lusterka
2. brązowy z prawego lusterka
3. szare z obu lusterek połączone razem
4. minus
5. zielony z prawego lusterka
6. plus
7. zielony z lewego lusterka.
Mam nadzieję że komuś ułatwiłem trochę życie |
|
|
|
 |
lakiernik175
Model: Inne auto
Silnik: Inny
Wiek: 47 Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 240 Skąd: Kraśnik Lub.
|
Wysłany: 19 Lut 2011, 14:20
|
|
|
Witam.Moje składane lusterka, gdy je zamykam, w momencie gdy prawie dochodzą do szyby drzwiowej, zamiast tak się zatrzymać, to zaczynają strzelać (kłapać, pykać czy jak to tam nazwać) kilka razy.Chyba to nienormalne zjawisko. Da się jakoś naprawić czy to już jakieś zębatki się skończyły w lusterkach? |
_________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
Zawsze gwarancja rozruchowa.Pytać na maila.Z braku czasu odpowiem wieczorem. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 19 Lut 2011, 14:56
|
|
|
lakiernik175, miałem tak w jednym lusterku, ale to było na gwarancji i ASO sprawę załatwiło... Pojęcia nie mam co było nie tak... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
lakiernik175
|
Wysłany: 19 Lut 2011, 15:01
|
|
|
Parzych. Nie wiesz czy była wymiana lusterka czy jakieś przeregulowanie? |
_________________ Wyprzedaż części do mk6,głównie silnikowe(benzynowe),części zawieszenia,wnętrza,elektryka.
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 19 Lut 2011, 15:06
|
|
|
Dawno to było i nie jestem pewien, ale chyba coś w lusterku wymienili... |
 |
|
|
|
 |
lakiernik175
|
Wysłany: 19 Lut 2011, 15:13
|
|
|
Kupiłem angielskie lusterko bo pani na allegro nie napisała takowej wzmianki w aukcji.Sterowanie było odwrotnie.Góra-dół zamieniona z lewo-prawo.Poradziłem sobie i jest zrobione. Rozkręciłem całe lusterko i nie ma tam żadnej krańcówki, chyba że w środku silniczka.Całością steruje GEM.Zaraz idę zobaczyć czy nie da się jakimś potencjometrem przesterować czasu działania przekaźnika w GEM-ie.
[ Dodano: Pon Lut 21, 2011 19:20 ]
Wszystko już wiem.Te "kłapiące" lusterka to usterka czysto mechaniczna.Ścięte zęby na zębatce głównej.Ale już po kłopocie i chodzą jak nówki z salonu. |
|
|
|
 |
grmie
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
|
Wysłany: 7 Maj 2012, 22:01
|
|
|
[quote="ficus"] Neo178 napisał/a: | A składanie lusterek nie jest sterowane przez moduł GEM?
[ Dodano: Sro Gru 01, 2010 20:11 ]
Zrobione!
A więc na pinach przełącznika (ponumerowane są) powinny być:
1. brązowy z lewego lusterka
2. brązowy z prawego lusterka
3. szare z obu lusterek połączone razem
4. minus
5. zielony z prawego lusterka
6. plus
7. zielony z lewego lusterka.
Mam nadzieję że komuś ułatwiłem trochę życie |
Cześć
Mam uszkodzoną zębatkę w lewym lusterku MK6 2006. Strasznie hałasuje przy składaniu. Wydaje mi się że gdy gałka sterująca lusterkiem wyła w pozycji skrajnej lewej to lusterka nie składały się automatycznie ale po wizycie w warsztacie i programowaniu kompa składają się za każdym razem. Po kilku próbach złożenia i rozłożenia a następnie kilkukrotnym przełączenia joysticka w górę lusterka przestają się składać i rozkładać ale nie potrafię tego zapamiętać i po kilku minutach funkcja wraca do automatu. Czy wiecie może jak wyłączyć programowo składanie lusterek?
Pozdrawiam |
_________________ Sprzedam Fiesta 1,6TDCI 90KM Sport 2006 |
|
|
|
 |
|