[MK3] Brak biegów na odpalonym silniku |
Autor |
Wiadomość |
kolegikolega
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
|
Wysłany: 20 Maj 2010, 23:44 [MK3] Brak biegów na odpalonym silniku
|
|
|
Witam. Mam wielki problem ze skrzynią biegów. Miałem dzisiaj parę kursów na mieście. Po przejechaniu kilku kilometrów biegi zaczęły ciężej wchodzić i przy depnięciu do końca sprzęgło słychać było lekkie zgrzytanie. jakoś udało mi się dojechać do domu. Ale czekał mnie jeszcze jeden kurs. Wsiadam do fiesty a tu żaden bieg nie chce wejść na odpalonym silniku. Przy wyłączonym wszystko działa ok. Pomyślałem że to sprzęgło więc przeszedłem do testu. Wrzuciłem 1-wszy bieg, odpaliłem maszynę i próbowałem ruszyć, o dziwo wszystko było normalnie... sprzęgło dobrze łapało nie ślizgało sie.. auto miało "kopa" ale tylko toczyłem sie na jedynce. hamowanie ze sprzęgłem.. ruszanie wszystko Ok. I teraz pytanie do was dlaczego na włączonym silniku nie mogę wbić żadnego biegu? może coś z linką naciagnąc ją czy coś. I ile ewentualnie muszę szykować keszu na naprawe? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12082 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 17:23
|
|
|
Prawdopodobnie właśnie linka lub samoregulator, spróbuj zresetować i ustawić naciąg na nowo,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
kuba87

Model: Inne auto
Wersja: Ambiente
Silnik: Inny
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3357 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 17:56
|
|
|
sprzegło sie konczy pomalu..... |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
kolegikolega
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 23:46
|
|
|
JoeMix- zresetować kompa czy co?
Na Forum VW ktoś miał podobny problem i doradzono mu aby na włączonym silniku podeptał kilka razy sprzęgło... i mu pomogło na 20Km Wiec też postanowiłem tak zrobić.. podeptałem i zadziałało biegi wchodziły idealnie nic nie zgrzytało itp. przejechałem się i zaparkowałem. Zgasiłem silnik, odpaliłem jeszcze raz i znów to samo. Lecz napompowanie sprzęgła już nic nie pomogło.. Tylko przy wyłączonym silniku gdy wciskam pedał sprzęgła to na końcówce słychać jest zgrzytnięcie i czasami wpada cały pedał. Poprzedni właściciel da sobie głowę obciąć ze to nie sprzęgło. Moja teoria jest taka ze docisk sprzęgła mógł się rozlecieć.. Co Wy o tym myślicie? |
|
|
|
 |
Tommur

Imię: Tomek
|
Wysłany: 21 Maj 2010, 23:52
|
|
|
W firmowym matizku dójka mi się zakleszczyła. Szło zmieniac biegi ale dwoma rękoma. Biegi wchodziły ze zgrzytem (słoneczko było prawie całe zjechane). Dojechałem do mechanika, wymienił sprzęgło i po kłopocie |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Pele

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
|
Wysłany: 22 Maj 2010, 01:39
|
|
|
kolegikolega napisał/a: | Lecz napompowanie sprzęgła już nic nie pomogło.. Tylko przy wyłączonym silniku gdy wciskam pedał sprzęgła to na końcówce słychać jest zgrzytnięcie i czasami wpada cały pedał. |
Samoregulator sprzęgła ?? Trza będzie zrobić na sztywno. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12082 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Maj 2010, 09:12
|
|
|
Hehe, żeby dowiedzieć się wszystkiego to trzeba przeczytać całość tematu co podał MARIUSZ.B, i tam jest odnośnik do kolejnego tematu który trzeba przeczytać i jest wiadomo wszystko,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.