Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK3] Silnik stuka na wolnych obrotach
Autor Wiadomość
Kuleczka 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Fordyna Fiescina
Wysłany: 22 Sty 2009, 18:43   [MK3] Silnik stuka na wolnych obrotach

witam. mam taki problem z fiesta ze coś w silniku stuka jak wciskam gaz na wolnych obrotach. nie jest to tlumik ani inna czesc, to jest cos w silniku

np. w sytuacji takiej ze samochod jedzie z zalączoną jedynką ale bez uzycia gazu, czyli toczy sie powoli i w chwili kiedy wcisne gaz tak zeby przyspieszyc cos stuka w silniku, to jakby taki metaliczny głuchy dzwiek, wczesniej tego nie bylo, z tym ze raz to sie pojawia a innym razem tego niema :9:

sytuacja jest identyczna kiedy jade na 2 i 3 biegu bez uzycia gazu...

dodam ze zawory maja wlasciwe luzy poniewaz ostatnio byly sprzewdzane i nawet nie trzeba bylo ingerowac w ich regulacje

Kod:
Mała korekta w temacie topicu, bo jest zasadnicza różnica pomiędzy "sutka" a "stuka" ;-)
Pzdr. - trzeci
Ostatnio zmieniony przez trzeci 23 Sty 2009, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  

kandyk
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sty 2009, 18:56   

Kuleczka,
Kuleczka napisał/a:
np. w sytuacji takiej ze samochod jedzie z zalączoną jedynką ale bez uzycia gazu, czyli toczy sie powoli i w chwili kiedy wcisne gaz tak zeby przyspieszyc cos stuka w silniku, to jakby taki metaliczny głuchy dzwiek, wczesniej tego nie bylo, z tym ze raz to sie pojawia a innym razem tego niema
Luzy jakoweś na panewkach i... :yyy:

Kondziu 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Konrad
Wysłany: 22 Sty 2009, 22:45   

niekoniecznie... sprawdz czy ta blacha co jest nad kolektorem wydechowym nie pozdzewiała i nie jest lużna .. ja miałęm bynajmniej taki przypadek.. sprawdz przy tych 2 śrubach bo tam lubi rudzielec łapać..

bidżej 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wysłany: 23 Sty 2009, 12:44   

...albo blaszka w rurze dolotowej, odpowiadająca za sterowanie dopływem gorącego powietrza znad kolektora na biegu jałowym.

Kuleczka, najłatwiej sprawdzisz jak odpalisz silnik i otworzysz sobie maskę. tam z lewej strony (stojąc przodem do autka) pod patelnią jest krzywka na której kończy się linka gazu - tym możesz sobie gazować i jednocześnie patrzeć co brzęczy/dzwoni.
Blaszka o której pisałem wyżej jest w szarej plastikowej rurze, dokładnie nad kartonową (?) rurką dochodzącą do niej od spodu i połączoną z chwytem powietrza znad kolektora wydechowego.

kazi 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Imię: Rafał
Wysłany: 23 Sty 2009, 14:05   

"Sutka na wolnych obrotach" ojej a ja myślałem ze to o czym innym aż mnie zaciekawiło :hihihi: :ok: :ups: .

Kuleczka 

Wysłany: 23 Sty 2009, 19:59   

ale chłopaki o to sie rozchodzi ze te stukanie pojawia sie tylko kiedy silnik jest pod obciązeniem na wolnych obrotach czyli jak przyspieszam z jedynki dwojki albo trojki

wczesniej tego nie mialam, ti jest taki dziwny gluchy metaliczny dzwiek jakby lużne zawory ale to nie to bo luzy sa prawidlowe

bidżej 

Wersja: Inna
Imię: Bartek
Wysłany: 23 Sty 2009, 20:18   

czyli jak rozumiem na postoju tego nie słychać?

Kuleczka 

Wysłany: 23 Sty 2009, 20:23   

tak, ten dzwiek pojawia sie tylko gdy silnik pracuje z obciazeniem

Tomto 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
Wysłany: 23 Sty 2009, 22:18   

Witam!
Z Twojego opisu wnioskuje, że najprawdopodobniej jest to spalanie stukowe, lub inny rodzaj złego spalania. U mnie też występuje ten objaw, ale zawsze między ok. 10 a 15 minutą jazdy od uruchomienia zimnego silnika. Znika tak nagle jak się pojawia, ale pojawia się zawsze - tzn odkąd mam ten samochód czyli od 8 lat. Pojawia się na niskich biegach i obrotach, przy czym jest takie miejsce w pedale gazu, że jak przekroczę to miejsce to zaczyna stukać. Można zrobić taki test, polegający na tym, że podjeżdża się np. do krawężnika i próbuje się na niego wjechać (na półsprzęgle) - wtedy wyraźnie powinien być słyszalny ten dźwięk bo nie jest zagłuszany przez toczenie się kół, itp. Znalazłem kiedyś na forum temat o spalaniu stukowym, w którym było opisane, że przestawienie zapłonu o 2-3 stopnie (jest taka zwora koło złącza diagnostycznego) spowodowało, że problem ustąpił, ale jeszcze tego nie próbowałem. Spróbuj poobserwować i daj znać czy jest tak jak napisałem, bo z Twojego opisu wynika, że raz jest, a raz tego dźwięku nie ma, więc może być podobnie jak u mnie.
Pozdrowienia

Mati_bdg
[Usunięty]

Wysłany: 6 Kwi 2009, 17:43   

Witam. Miałem coś podobnego. Stukało, gdy silnik był poddawany obciążeniu. Np kiedy jechałem na 4 biegu ok 40km/h i gwałtowniej dodałem gazu, słychać było z silnika stuknięcie. Jak się potem okazało, hałas był spowodowany zużytym oraz luźnym przegubem skrzyni biegów.

kuba87 

Wersja: Ambiente
Imię: Jakub
Wysłany: 6 Kwi 2009, 20:59   

ja bym postawił auto i sprawdził cisnienie oleju chcecie zeby dziewczyna motor zatarła?? raz miałem taki przypadek silnik stukał czasem pod obciazeniem i wystukał panewke ale to auto ciezarowe było z 3000000 km najechane miał
ale sprawdz tez czy jak dodajesz gazu to czy przy przejsciu z niskich na srednie obroty tez stuka w tym celu otwoz maske i dodawaj gazu dzwigienka na gazniku/ wtryskiwaczu oczywiscie na postoju uwaznie sluchaj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi