| dziwne (nie)dzialanie kierunkowskazu :( | 

| Autor | Wiadomość | 

| doktorekx [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 9 Paź 2007,  18:25   dziwne (nie)dzialanie kierunkowskazu :( | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam 
 Na poczatku mowie ze przejrzalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie i znalalzem pare watkow ale po przeczytaniu nich nieposkutkowala reperacja dlatego zakladam nowy.
 Moze zaczne od poczatku, już od dawna co jakis czas , szczegulnie w wilgotna pogode, dało sie slyszec szybkie przełanczanie tak jakby jakiegos przekaznika dochodzace od kolumny kierowniczej (przypuszczam ze z przelacznika zespoloego). Ostatnio chcialem wlaczyc kierunkowskaz lewy i.... zaczeło tykać z podwuja predkościa (kontrolka sie niepaliła) i kierunkowskaz niemigał (na awaryjnych wszystkie kierunki migaja- wykluczam spaloną zarówkę). Prawy kierunkowskaz działa zawsze a ten lewy tak jak napsiałem wyżej, czasami jak mu sie zachce to zadziała też ale ...jak mu sie zachce.
 Ostatnio nawet zamaist tego "podwujnej predkosci tykania" przerwywacz pstryka z oszałamiajaca predkoscia:/ i wszystko to dzieje sie przy kierunku lewym.
 Po przeczytaniu paru postów zrobilem nastepujace rzeczy: przeczyscilem wszystkie styki w przelaczniku zespolonym spirytusem, sprawdzilem omomierzem i wszystkie ladnie przewodzą, przeczyscilem styki przerywacza(czy jak to sie tam nazywa ta kostka pod przelacznikiem zespolonym co "tyka") i nic niepomoglo:/
 macie jakies rady na to://// ??? jakies sugestie? :(
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Marcinus   
 Model: Ford Fiesta Mk3`92
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 9 Paź 2007,  18:28 | 
 |  
               | 
 |  
               | Albo zespolony ci siada albo przekażnik szwankuje |  
				| _________________ Model:  Ford Fiesta Mk3`92
 Wersja:  Inna 3d
 Silnik: 1.1i/50KM [centralny zamek elektryczne szyby Cb Radio]
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Wersja: C
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 9 Paź 2007,  20:02 | 
 |  
               | 
 |  
               | ja stawiam na zespolony  to ze tyka szybko oznacza ze jest połączenie ale jest zbyt duża rezystancja obwodu . czyli gdzieś nie styka . jeśli awaryjne zapala sie w tym momencie obie strony to winny jest zespolony możesz nalutować delikatnie styki cyną  na jakiś czas pomaga . |  | 

|   |  | 

|  | 

| doktorekx [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 9 Paź 2007,  20:06 | 
 |  
               | 
 |  
               | dioda a ktore styki nalutowac? chodzi o ten taki dzyndzelek (taka chustawka?) czy te styki kture sie przesuwaja po plytce tam gdzie ejst jakby to okreslić oś obrotu wajchy ? 
 P.S. czytałem ze ludzie podginaja troche blaszke, chodzi o ta blaszke ze stykami  chustawkową??
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Freeman   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Sławek

| 

|  Wysłany: 10 Paź 2007,  09:53 | 
 |  
               | 
 |  
               | Tak chodzi o tą huśtawkę. Też miałem takie objawy i po dogięciu tej huśtawki kierunki działają. |  
				| _________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
 Fiesta Klub Polska na YouTube
 Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
 Pochwal się swoim autem
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| piokna [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 10 Paź 2007,  20:09 | 
 |  
               | 
 |  
               | to na bank włącznik zespolony.miałem to samo 2 miesiące temu,kupiłem na szrocie(ok.100PLN-może trochę przepłaciłem)ale warto.zwłaszcza gdy chcesz skręcić w lewo.wariatów nie brakuje. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Slaweeek   

Model: Ford Fiesta Mk4`97
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.3i/60KM

| 

|  Wysłany: 10 Lis 2007,  09:14 | 
 |  
               | 
 |  
               | Troche odnowie temat żeby nowego nie zakładać. Od tygodnie- konkretniej od niedzielnego spotu w wawie coś mi się chrzani... Na spocie odpaliłem fiestke i prawy kierunkowskaz sam zaczoł mrygać- kontrolka się nie paliła, to samo miałem w czwartek, jak zgasiłem samochód to przestawałopo odpaleniu wszystko działało. Jak wczoraj wracałem do domu to wycieraczki na czasowym jak włączałem i wyłączałem to coś jakby "warczało" tak jakby się gdzieś iskrzyło- nie wiem jak to dokładnie opisać. Potem na czasowych wycieraczki wogóle nie chodziły a jak chciałem je wyłączyć to już same latały jak chciały   |  
				| _________________ PW Transport
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 10 Lis 2007,  16:04 | 
 |  
               | 
 |  
               | przełącznik |  | 

|   |  | 

|  | 

| bobi1983 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 10 Lis 2007,  18:36 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja miałem takie same objawy. Trzeba przeczyścić tą huśtawkę a przy okazji inne styki i nasmarować wazeliną techniczną.  Pomaga na 100%. Możesz też nalutować te styki na płytce ale trzeba to robić delikatnie. |  | 

|   |  | 

|  | 

| suchy   

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: CLX
 Silnik: 1.3i/60KM

| 

|  Wysłany: 14 Lis 2007,  23:03 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja miałem to samo pomogła wymiana przekażnika kierunków |  | 

|   |  | 

|  | 

| Artii [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 3 Gru 2007,  13:00 | 
 |  
               | 
 |  
               | Ja  dzisiaj robiłem tez niemiałem jednego kierunku. rozebrałem przełącznik wyczysciłem, podgiołem blaszke i działa ok. |  | 

|   |  | 

|  | 

| stahoojedyn   

Model: Ford Fiesta Mk3`91
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.8i16V/130KM

| 

|  Wysłany: 3 Gru 2007,  18:26 | 
 |  
               | 
 |  
               | odnosnie tematu milem podobnie tylko ze zprawa strona,rowniez szybko tykalo ale u mnie wystarczylo wyjsc z samochodu zastosowac stary sprawdzony sposob (walnalem pare razy piescia kolo kierunu w nadkole) i juz 8 miesiecy nic sie z tym nie dzieje
       |  
				| _________________ siedzi USER na swej sofie, w kapciach samych albo bez, ma fiescinke tuz pod domem, dzis na kresce VR6
 bo ja mam tak, z FIESTA fun SQUAD

http://inprl.pl/relikt/2986/
 |  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.