Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
Fiesta Klub Polska

Previous topic «» Next topic

Przygasajace radio...
Author Message
Lokmen
Zeus

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Posted: 23 Oct 2004, 18:02   Przygasające radio... [ !!! ]

...jak w temacie. Mam radio (jakiś tam model) Sony włączająć zapłon radio na moment sie wyłącza w związku z tym mam pytanie czy to jest normalne czy coś nie tak (bo troche mnie to wk...wia) jak na postoju słucham radia i trzeba włączyć silnik zeby pojechac a tu radio kuca...

DŻEJKU
[Deleted]

Posted: 23 Oct 2004, 18:07    [ !!! ]

to chyba zalezy od podlaczenia radia.
moj ojciec tak mial w aucie ze w momencie zapalania i zgaszania auta radio sie wyłączało i antena sie chowała- to było fabryczne i rzeczywiscie jest to wkurzające

DR Henio
[Deleted]

Posted: 23 Oct 2004, 19:25    [ !!! ]

masz za cienki przewod zasialajacy i pojawiaja sie zaniki mocy

poprowadz soebie z klemy bezposrednio (przez bezpiecznik) grubym kablem zasilanie do radyjka i bedzie po problemie

JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Posted: 24 Oct 2004, 06:01    [ !!! ]

No z tym przewodem to nie był bym taki pewien, ponieważ jak zapala silnik to rozrusznik żre prąd wiec spadki sa na tamtym przewodzie i na akumulatorze, tak wied grupciejszy przewód nic na to nie pomoże, ale skoro łokmen mówisz że sie radio na chwile wyłącza, to podejrzewam iż hest to patent Forda zeby w czasie rozruchu zbędne odbiorniki prądu nie działały, u mojej siostry wraz z radiem wyłącxzają sie światła, dmuchawa i inne bajerki,...

Kacper
[Deleted]

Posted: 24 Oct 2004, 08:57    [ !!! ]

[quote="JoeMix"]No z tym przewodem to nie był bym taki pewien, ponieważ jak zapala silnik to rozrusznik żre prąd wiec spadki sa na tamtym przewodzie i na akumulatorze, tak wied grupciejszy przewód nic na to nie pomoże, ale skoro łokmen mówisz że sie radio na chwile wyłącza, to podejrzewam iż hest to patent Forda zeby w czasie rozruchu zbędne odbiorniki prądu nie działały, u mojej siostry wraz z radiem wyłącxzają sie światła, dmuchawa i inne bajerki,...[/quote]

Tak tak - przy podłaczaniu radia podłacza sie przeciez tez kabel na którym pojawia sie zasilanie jak sie przekręci kluczyk dopiero - i najwyraźniej zasilanie to znika gdy odpala sie silnik, a gdy jest juz odpalony spowrotem sie pojawia.
Ja mam tak w fiescie, a ojciec w Focusie.
Ps. chwilo zamiast tego kabla z stacyjki podłaczyłem na stałe zasilanie (bo idą dwa - jedne z stacyjki a drugie normalne(stałe). i podłaczylem obydwa pod stałe, to właczałem radio ręcznie i podczas odpalania sie NIE wyłaczało ale poniwaz pasuje mi to ze przekrecam kluczyk i samo sie odpala wróciłem do oryginalnego ustawienia :wink:

Kermitos
[Deleted]

Posted: 24 Oct 2004, 09:18    [ !!! ]

Wszystko sie zgadza. To kwestia podlaczenia. U mnie tez rozlacza i Lanosie na oryginalnej instalacji tez. Ale kiedys w Wartburgu nie rozlaczalo mi bo mialem inaczej kable podlaczone. Zawsze zdejmowalem wtedy panel bo mi sie radio nie wylaczalo, zawsze jakies napisy nawet po wylaczeniu lataly :)

JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Posted: 24 Oct 2004, 09:45    [ !!! ]

Radio ma 2 zasilania, jeden przewód jest zazwyczaj koloru zółtego a drugi czerwonego... wystarczy iż odepniemy zasilania radia i połczymy oba wjścia pod przewód który oryginalnie zasilan tylko podtrzymanie pamięci...

garys
[Deleted]

Posted: 25 Oct 2004, 07:43    [ !!! ]

zgadza sie, to jest celowy zabieg aby nie obciazac dodatkowo aku podczas zaplonu, tez tak mam u siebie

Lokmen
Zeus

Wersja: Inna
Silnik: Inny
Posted: 25 Oct 2004, 14:32    [ !!! ]

[quote="JoeMix"]Radio ma 2 zasilania, jeden przewód jest zazwyczaj koloru zółtego a drugi czerwonego... wystarczy iż odepniemy zasilania radia i połczymy oba wjścia pod przewód który oryginalnie zasilan tylko podtrzymanie pamięci...[/quote]
to nic nie daje - właśnie mam tak podłączone

Darek s
[Deleted]

Posted: 2 Nov 2004, 16:33    [ !!! ]

[quote="JoeMix"]Radio ma 2 zasilania, jeden przewód jest zazwyczaj koloru zółtego a drugi czerwonego... wystarczy iż odepniemy zasilania radia i połczymy oba wjścia pod przewód który oryginalnie zasilan tylko podtrzymanie pamięci...[/quote]
a mogę te dwa spięte razem kable podpiąć pod przewód który pociągłem bezpośrednio z akumulatora?

mellow
[Deleted]

Posted: 2 Nov 2004, 19:42    [ !!! ]

To moze rownie dobrze byc spowodowane tym ze akus juz ma slabe natezenie pradu rozruchowego ... czyli poprosu jak krecisz pobor jest tak duzy ze wszystko przygasa ... a radio sie poprostu na moment wylacza ...

Jest na to sposob : u mnie podlaczylem to anty-radaru bo przy kazdym wlaczeniu silnika pikal mi kolo glowy :roll: To jest taka mala czarna kostka, ktora podtrzymuje na chwile prad .... nie wiem jak sie to dokladnie nazywa:// (zasada dzialania przypomina kondensator) zapytaj Pawle w sklepach elektronicznych.

Pozdrawiam

adamuus
[Deleted]

Posted: 2 Nov 2004, 20:07    [ !!! ]

a u mnie nic nie przygasa ale nie pamietam juz jak podlanczalem to radio. wiem ze w poprzednim escorcie przygasalo.

Mafios
Junior Admin

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Patryk
Posted: 3 Nov 2004, 14:13    [ !!! ]

u mnie przygasa nawet na kablach wprost do akumulatora 6 kw :D :D :D za mocna dopala :PP

Darek s
[Deleted]

Posted: 3 Nov 2004, 15:02    [ !!! ]

Ja dzisiaj podłączyłem mojego nowego BLAUPUNKTA PORTO :D i przy każdej kombinacji z kablami radyjko wyłączało się przy odpalaniu auta.W końcu podłączyłem tak że teraz przynajmniej mi się nie wyłącza jak wyłącze stacyjke.

Ete
[Deleted]

Posted: 14 Dec 2004, 12:14    [ !!! ]

Też niedawno stałem się posiadaczem Radia Sony i mam dokładnie to samo, radio potrafi przyklęknąć, mam pod nim też zmieniarke zasilaną z radia i etż myślałem że to przez pobór prądu przy rozruchu. Ale słyszałem juz że tak jest specjalnie i to radio się specjalnie wyącza jak poczauje drobne wachanie (z pionierem nei amielm takich jaj), ja będe próbował podłączyć na zasilanie radia kondensatorek 4,7 mF moze starczy.

molu

Wersja: Ghia
Silnik: 1.8i16V/130KM
Posted: 6 Jan 2005, 21:43    [ !!! ]

Co do radia to akurat dzis wymienilem sobie radyjko i nic nie przygasa przy odpalaniu (poprzednie przygasało). Czyli jest to chyba defintywnie kwestia podlaczenia kabelków 8)

Iro
[Deleted]

Posted: 6 Jan 2005, 21:48    [ !!! ]

Co zastąpiło miejsce JVCa ??

molu

Posted: 6 Jan 2005, 22:15    [ !!! ]

[quote="Iro"]Co zastąpiło miejsce JVCa ??[/quote]

Pionek 5600 8)

Iro
[Deleted]

Posted: 7 Jan 2005, 10:27    [ !!! ]

Eeeeeeeeeee tam ale zamiana, jeszcze będziesz żałował :wink: 8)

molu

Posted: 7 Jan 2005, 11:12    [ !!! ]

[quote="Iro"]Eeeeeeeeeee tam ale zamiana, jeszcze będziesz żałował :wink: 8)[/quote]

Why :?: Nie stresuj mnie :) Może nie bedzie tak żle 8)

[img]http://img158.exs.cx/img158/4305/56008un.jpg[/img]

Iro
[Deleted]

Posted: 7 Jan 2005, 14:24    [ !!! ]

A jak z jakością dźwięku, który dla twojego ucha jest lepszy, jvc czy obecny :?:

molu

Posted: 8 Jan 2005, 12:18    [ !!! ]

[quote="Iro"]A jak z jakością dźwięku, który dla twojego ucha jest lepszy, jvc czy obecny :?:[/quote]

Hmmm :) Oby dwa sa na bardzo przyzwoitym poziomie 8) Na pewno nie jest gorszy od jvc i ma duzo wiecej ustawien odnosnie dzwieku ktorych jeszcze nie rozpracowałem :)

Piotrek
[Deleted]

Posted: 3 Feb 2005, 21:32    [ !!! ]

Jeżeli dobrze pamiętam to mam 3 rodzaje zasilania:
1-przez stacyjkę (rozłanczane po wyjęciu kluczyka)
2-bezpośrednie (konieczne do podtrzymania pamięci radia)
3-po włączeniu świateł (podświetlenie nawet przy wyłączonym radiu) tak miałem przy Ford 2014 .teraz mam soniaka i podłączyłem 1 i 2 .Przy odpalaniu radio na chwilę się wyłancza i tak chyba powinno być.
Pozdrawiam

wójas 22
[Deleted]

Posted: 5 Feb 2005, 18:36    [ !!! ]

to, że radio przygasa przy rozruchu to celowe działanie producentów samochodów, ma to ograniczyć pobór prądu podczas włączania rozrusznika, to samo dotyczy świateł, dmuchawy itp, aby silnik sprawnie odpalał

Ketchup87
[Deleted]

Posted: 28 Mar 2005, 15:35    [ !!! ]

Wójas to że sprzęty przygasają to nie jest żadne celowe działanie tylko akumulator nie daje rady. A to, że gasną całkowicie może być zamierzone. Może dla bezpieczeństwa radyjek.

Pozdro

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: