[MK3] Urwany drążek zmiany biegów |
Autor |
Wiadomość |
magmike

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 42 Dołączył: 19 Mar 2005 Posty: 18 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: 11 Gru 2006, 20:04 [MK3] Urwany drążek zmiany biegów
|
|
|
Witam. Podczas jazdy drążek zmiany biegów został mi w ręce Może nie tak dosłownie, ale coś w tym jest. Zredukowałem z 5-tki na 4kę i po tym drążek jakby sie urwał. Mogę nim ruszać na wszystkie strony lecz biegów nie mozna zmieniać. Jechałem całą dalszą drogę na czwórce, bo nie mogłem jej wyrzucić i wrzucić innego biegu. Teraz autko dalej na tym biegu stoi i czeka na wasze rady :( Co sie stało? czy może się ten drążek urwać czy padła cała skrzynia? |
_________________ Fiesta 1,1 KAT. GFJ 1994 mk3 |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 31 Mar 2010, 00:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dday

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 44 Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 390 Skąd: wawa-anin
|
Wysłany: 11 Gru 2006, 20:45
|
|
|
zajżyj pod spód z łaski swojej i będziesz wszystko wiedział
ze skrzyni wyłazi drążek/pręt/drut (jak zwał tak zwał) i łaczy się (takim jakby krzyżakiem?) z drugim prętem lecącym do drążka zmiany biegów i prawdopodobnie tam ci się to rozłączyło - to miejsce jest teoretycznie nie rozkręcalne bo chyba na nitach ale jak każdy wie można to poskładać bez specjalnych wymian czy narzędzi |
|
 |
magmike

|
Wysłany: 12 Gru 2006, 15:19
|
|
|
Postaram sie jakoś zajrzeć pod auto, choć jest to trudne, bo nie mogę na podjazd wjechać, a nawet żeby z parkingu wyjechać to musze zaangażować drugą osobę która mnie wypchnie gdy ja wciskam sprzęgło :]
Czy to jedyne miejsce które mogło sie rozwalić przy takim opisie sytuacji jaki dałem? |
|
|
|
 |
dday

|
Wysłany: 12 Gru 2006, 16:08
|
|
|
mi się wydaje, że to jest najbardziej prawdopodobne
...wiem, że aura nie jest zupełnie sprzyjająca ale aby stwierdzić czy to jest to wystarczy podnośnik i kawałek styropianu/tektury i zaglądasz pod spód nie musisz od razu naprawiać ale będziesz wiedział co i gdzie albo wyeliminujesz tą możliwość
bo skrzynia to by tak nie polaciała,
ewentualnie to może się coś rozleciało/rozczepiło pod drążkiem |
|
 |
A-Tiger [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Gru 2006, 16:34
|
|
|
ja chcialem tylko powiedziec ze mam do sprzedania drążek zmiany biegów razem z 'cięgnami' do skrzyni, kompletny cena 40zl |
|
|
|
 |
magmike

|
Wysłany: 12 Gru 2006, 18:47
|
|
|
Zajechałem na tej czwórce do mechanika za rogiem i mi pospawał to cięgno. Jest to pręt a na jego końcu blaszka mocująca go z wałkiem wychodzącym ze skrzyni. Tak to mniej więcej łopatologicznie wygląda ;-) Widać było pękniecie na blaszce, które sie powoli powiększało. Na przeważającej jego części była już rdza, tylko niewielka część była świeża i na niej sie to trzymało i biegi udawało mi sie zmieniać
Dzięki za rady. Temat do archiwum. |
|
|
|
 |
dday

|
Wysłany: 12 Gru 2006, 19:07
|
|
|
no i trafiłem za pierwszym razem hooray
też mam luz na tym łączeniu ale puki się nie urwie to nie ruszam
pozdr. |
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.