|
Grzechotanie dźwięk jakby hamowanie silnikiem |
Autor |
Wiadomość |
FORDEK
Model: Ford Fiesta Mk8`18
Wersja: Trend
Silnik: 1.1L Duratec TI-VCT/85KM
|
Wysłany: 5 Cze 2024, 15:29 Grzechotanie dźwięk jakby hamowanie silnikiem
|
|
|
Witajcie, mam Fiestę 2018 1.1 85 KM przebieg 90tyś. Od kilkunastu tygodni mam dziwny odgłos z silnika, myślę że ze skrzyni biegów. Jak jadę np. około 60km/h na biegu 4 i delikatnie muskam gaz to słyszę takie grzechotanie/warczenie. Jak wcisnę sprzęgło (nie ruszam gazu) to dźwięk znika, puszczę - ponownie słychać. Oczywiście ten efekt jest w różnych prędkościach, przy przyspieszaniu też. Silnik ma normalną moc, nie trzęsie, na biegu jałowym tego nie słychać nawet jak dodaję gazu. Efekt podobny do tego jak hamowanie silnikiem - takie wycie. Olej do skrzyni profilaktycznie dolany po korek. Widzę, ze jest wyciek chyba z uszczelki pod głowicą, ale mówią, że by się nie przejmować. Jak to zdiagnozować... |
|
|
|
 |
Foplint
Model: Ford Fiesta Mk1`77
Wersja: C
Silnik: Inny
|
Wysłany: 9 Lip 2025, 15:46
|
|
|
Cześć! Miałem podobną sytuację w Focusie, tylko silnik 1.6, ale objawy są prawie takie same. Dźwięk, który zanika po wciśnięciu sprzęgła, w większości przypadków wskazuje na zużycie łożyska oporowego lub całego sprzęgła (koszyka, łożyska, tarczy). Jeśli grzechocze tylko pod obciążeniem i zanika po wciśnięciu sprzęgła – to prawie klasyka.
Możliwe też, że jest już jakiś luz na łożyskach w skrzyni – 90 tysięcy dla Forda to nie jest krytyczny wynik, ale jeśli była nieszczelność i skrzynia chodziła „na sucho”, to mogła lekko puszczać w węzłach.
Gwizd przy hamowaniu silnikiem to prawdopodobnie rezonans lub zasysanie powietrza gdzieś w dolocie, ale najprawdopodobniej nie jest związany z grzechotaniem.
Zacząłbym od sprawdzenia sprzęgła – możesz spróbować dokładnie sprawdzić na 2-3 biegach, czy występuje poślizg i czy dźwięk zmienia się, gdy lekko pociągniesz dźwignię zmiany biegów w bok pod obciążeniem (ale ostrożnie!). No cóż, przynajmniej pokaż to normalnemu mechanikowi - czasami 15 minut na podnośniku i uważne oko może powiedzieć więcej niż tydzień zgadywania.
Powodzenia! I nie zwlekaj - to nie zniknie
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12085 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: Wczoraj 0:49
|
|
|
FORDEK napisał/a: | Olej do skrzyni profilaktycznie dolany po korek | Pytanie ile go było przed dolaniem, albo ile dolałeś,,, dopuszczalne minimum to jest 10mm poniżej otworu korka, zimny olej, auto na płaskim. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
damianisko5
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: Wczoraj 8:50
|
|
|
Najciekawsze jest to - "wyciek chyba z uszczelki pod głowicą" |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|