blitzpl1
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: Wczoraj 18:00 Fiesta MK6 1.3 Duratec - problem z odpalaniem
|
|
|
Cześć, od niecałych dwóch miesięcy jestem posiadaczem fiesty mk6 1.3 duratec (60KM). Gdzieś w połowie czerwca zaczęły się z nią problemy - po zatrzymaniu na światłach auto zaczęło nierówno pracować na biegu jałowym, pokazał się check i nie było mocy. Po wpięciu komputera, pokazał m.in. wypadanie zapłonu na 1 cylindrze, wykręciłem pierwszą świecę no i była mokra z płynu chłodniczego. Głowicę zawiozłem do sprawdzenia na szczelność. do planowania i po sprawdzeniu przez warsztat okazało się, że gniazdo zaworowe jest do wymiany. Przy okazji zmieniłem rozrząd, zregenerowałem rozrusznik (nie zawsze bendiks wyskakiwał) i oczywiście wymieniłem świece, kable, cewkę i wcześniejsze wszystkie problemy zniknęły ale pojawił się inny - problemy z odpalaniem. Nie ważne czy silnik jest ciepły czy zimny. Przeważnie są 3 wersje, albo kręci i nie może załapać, albo kręci i w momencie jak zaczyna łapać to czasami muszę mu pomóc lekkim dodaniem gazu, albo trzecia wersja odpala normalnie. W przypadku 1 i 2 wersji jak zapali to chodzi nierówno, tzn. muszę go lekko przegazować (podbić obroty o jakieś 500rpm) albo poczekać jakieś 10-15s i wszystko wraca do normy. Zakręciłem dopływ LPG na test czy gaz nie dostaje się do kolektora i nic to nie zmieniło. Przeczyściłem też wtryskiwacze PB w myjce ultradźwiękowej ale to też nie to. Po przekręceniu kluczyka za każdym razem słychać pompkę. Po remoncie auto (jak już odpali) pracuje i jeździ idealnie - jedynie to odpalanie... Dodam jeszcze, że jak zgaszę samochód i od razu spróbuje go odpalić to pali od strzała. W komputerze zero błędów . Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi co by to mogło być |
|