gordith
Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: Basic
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 12 Paź 2025, 17:58 Wyciek z układu chłodzenia ew. uszkodzona UPG
|
|
|
Witam, posiadam Fieste z 2005r wersja 1.4 w benzynie przebieg około 280tys.
W 2019 przeszła wymianę UPG. Usługa była wątpliwej jakości gdyż auto bylo na poprawkach bo ciekł gdzieś olej ale szczegółów nie pamiętam bo jeszcze go wtedy nie użytkowałem. W listopadzie minie 3 rok jak nim jeżdżę i ogólnie miska od zawsze była zarzygana olejem. Około rok temu zauważyłem sporą plamę w okolicy zderzaka. Rozszczelnił sie wąż wylotowy układu chłodzenia (który de facto był dziurawy i majstry poskładały do kawałkiem rurki i dwoma opaskami) wtedy zauważyłem jego dziwny kolor, wcześniej tylko sprawdzałem poziom bez oceny koloru. Po łatałem ten kawałek od nowa i temat olałem. Miesiąc temu znów był wyciek, owa rurka z węża przegniła i poszła cała zawartość zbiornika wyrównawczego. Brązowa rzadka breja lekko spieniona. Przepłukałem cały układ pod ciśnieniem z węża ogrodowego, wstawiłem nowa rurkę z nierdzewki (jeszcze nie wiem czy auto do ratowania) wlałem nowy płyn kilka testów na obd przejechałem z 10km i wykonałem test CO. Test oblała stad pewnie barwa poprzedniego płynu chłodniczego. Po dwóch dniak sprawdzilem kolor płynu jest ok ale pewnie ma za mały przebieg zeby zmienił kolor. Oprócz tego auto ma dalej kopa, nie dymi, nie przegrzewa sie, nie kopci spod korka oleju ani nie zbiera sie masło. Bierze jakies pół szklanki oleju tygodniowo. Samo przedostawanie spalin mogło powstać dawno temu. Żona juz spisała auto na straty ale mi szkoda. Pytanie czy oblanie testu CO jest równoznaczne z kolejną wymiana UPG, w serwisie zawołali 4tys jest to równowartość tego auta wiec nie zabardzo. I najważniejsze pytanie, ile to auto pojeździ. To że sie może uszkodzić silnik biorę na klatę bo i tak miało iść na złom byle bym nie zginął w wypadku. Jak potwierdzić na 100% czy to uszczelka lub co jeszcze moze być uszkodzone. Pozdrawiam. |
|