|
Nierówna praca zimnego silnika przez pierwsze 5 sekund |
Autor |
Wiadomość |
Jackol
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Basic
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 17 Cze 2025, 19:27 Nierówna praca zimnego silnika przez pierwsze 5 sekund
|
|
|
Proszę o pomoc w znalezieniu usterki w Fieście MK4, 1.3 l, benzyna. Sprawa wygląda następująco, po bezproblemowym uruchomieniu, silnik przez około 5 sekund pracuje nierówno i często obroty spadają do zera. Jeśli w tym czasie naciśnie się pedał gazu i "pomoże" się silnikowi dostarczyć mieszanki, silnik wchodzi na obroty i pracuje równo. Dzieje się tak zawsze, gdy silnik jest zimny. Generalnie przez kilka godzin można gasić i uruchamiać Fiestę bez problemu. W czasie jazdy silnik pracuje równo i dynamicznie.
Na "komputerze" nie wyświetlił się żaden błąd, oprócz P1479 regulacja wysokich obrotów wentylatora (patrząc na schemat elektryczny nie widzę tam możliwości diagnostyki wentylatora przez komputer). Pompa paliwa po 250 tyś. km została wymieniona. Wymieniłem świece, filtr paliwa, silnik krokowy, zresetowałem komputer. Niestety nie mogę znaleźć przyczyny takiej usterki, być może jakiś termistor w czujnikach silnika jest nieprawny?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Jacek |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Jackol
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Basic
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 19 Cze 2025, 21:12
|
|
|
Usterka znaleziona, pękł i to od dolnej strony przewód gumowy odpowietrzania silnika. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|