Przesunięty przez: szynszyl 17 Kwi 2006, 11:51 |
głośniki z allegro |
Autor |
Wiadomość |
bumo [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 00:54 głośniki z allegro
|
|
|
Na allegro duzo jest dość tanich lub bardzo tanich ofert na głośniki. Chodzi mi o 16stki na tylna półkę. Nie chce żadnych hi end tylko przyzwoite do słuchania na pół głośno.
Co sądzicie o takich firmach?
db-tronic
alphard
roadstar
ferrosound |
|
|
|
 |
Junior [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 01:26
|
|
|
nieradził bym kupować głośnikóew z alegro bo bedzie wychwalone dziadostwo lepiej sie wybrac do sklepu z nagłośnieniem samochodowym i bedziesz wmiare wiedział co kupujesz!! POZDRAWIAM
[ Dodano: Sro Cze 15, 2005 1:29 am ]
nieradził bym kupować głośnikóew z alegro bo bedzie wychwalone dziadostwo lepiej sie wybrac do sklepu z nagłośnieniem samochodowym i bedziesz wmiare wiedział co kupujesz!! POZDRAWIAM. |
|
|
|
 |
Kurtus [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 11:59
|
|
|
na tylnia polke generalnie nie montuje sie glosnikow,czemu uparles sie na 16stki ? Jezeli nie masz duzo kaski to kup jakies magnaty 6x9 za 140 zl są one dosyc glosne.Lub jezeli uparles sie na 16 to kup sinuslive 165mm dwudrożne za 119 zł. |
|
|
|
 |
bumo [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 12:32
|
|
|
Kurtus napisał/a: | czemu uparles sie na 16stki? |
Nie uparłem się po prostu moja fiesta miala od czasu kupienia gotowe otwory 13cm w półce, czyli 16 membrana to powinno wejść. |
|
|
|
 |
Junior [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 17:23
|
|
|
a to niby czemu kurtus niemontuje sie głośników w półke ?? może powiesz że lepiej w śmieszny sposób i brzydki w dzwi samochodu POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
2smart [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 20:29
|
|
|
Panowie skoro już mowa o głośnikach do fiestki. To co byście polecili w orginalne mocowania w mk3 (chodzi mi o te 10 z tyłu) wiem że małe i nie można się po nich dużo spodziewać ale nie chce narazie niszczyć dziewiczej półeczki w nowym nabytku.
Pzdr 2smart |
|
|
|
 |
Piesek

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 22:38
|
|
|
Jak będzies miał tube w bagażniku to zrozumiesz dlaczego się głośników w półkę niewsadza |
|
|
|
 |
Maniek [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Cze 2005, 23:56
|
|
|
Witam, bumo jak nie chcesz wydawac kupę kasy na firmowe głośniki to osobiście polecam ci Alpharda.
Czemu??
U mnie we fieśce gra tylko Alphard razem zliczając 8 głośników (liczę wysokotonowe x4, średniotonowe x 2, i niskotonowe x 2) i Panie cała sala spiewa z nami aż sie fieśka trzęsie od tego
Aha no i wzmak ALPINE jest oczywiście ;-)
Pozdroo |
|
|
|
 |
sinner [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Cze 2005, 13:02
|
|
|
jak chesz tro mma nowe kenwoody 6*9 moc 200 wat
wnowe za 160 zł no i to jest dobry wfirmowy glsoniczek a jets podlo do tego sa maskownice |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
|
Wysłany: 21 Cze 2005, 16:59
|
|
|
osobiście powiem tak:
tania firma może być dobra. samego mnie wkurza szukanie czegokolwiek na allegro. jest to żmudne zważywszy na iloś szajsu. zwracałbym uwagę na to z czego jest zbudowana membrana. musi być jak najbardziej sztywna. papier z dodatkami na dzień dobry odpada. sposób zawieszenia, musi mieć małe opory przy wyhylaniu, szczególnie w niskotonowych głębokość zawieszenia (potem będzie wiadomo czy to da wogóle jakiś bas), cewka musi nbyć gęsxto upakowana zatem nawinięta z drutu oprzekroju kwadratowym, sześciobocznym - to jest to!; ilość dB sygnał/szum powie jaka jest efektywność. na razie tyle... potem może wpadną mi szczegółowsze dane w mózg
jak ktoś myśli o zestawie głośników to w jakieś 2- 3-drożne nie pchałbym się. jeśli tak to przy średnich tonach.
szukać w danych technicznych producenta wykresy w funkcji częstotliwości. np. co to za głośnik niskotonowy co przenosi od 65 Hz? mało tego już przy tym ma tłumienie.
tyle na razie - czasu na to trzeba, a jak ktoś nie ma kasy to na JBL, sinus czy inne nie będzie miał kasy,a nie zawsze naklejka firmy gwarantuje jakość. |
|
|
|
 |
koniu [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 08:21
|
|
|
Moze jestem to nowy i sie nie znam ale co do audio. Ja mam w aucie dosc przyjemna dyskoteke, jak ktos jest na zewnatrz to sie piekielnie zastanawia gdzie do cholery sa te glosniki.
A co to tak gra ? 4 glosniki Pioneer'a kazdy ma 13cm. Dwa sa zamontowane w drzwiach i dwa po bokach tylnej polki, maskownic nie zakladalem - z przodu glosniki osjaniaja boczki, tak jak z tylu te plastiki po bokach - takie bylo glowne zalozenie: nie kusic zlodzieja.
Wybor padl tez na Pioneer'a z tego wzgledu ze mocowanie nie jest na 4 dziurki w koszu glosnika - tylko sa takie jakby krotkie szyny mocujace. W przypadku przednich drzwi musialem je lekko rozpilowac (2mm na kazde mocowanie), natomiast z tylu z jednej strony glosnika zagiac te szyny.
Dokladny model ktory posiadam to: przod - TS-G1348, tyl - TS-G1318. Cala przyjemnosc kosztowala mnie na Allegro 180zl
Radio jakies.. ktore bylo juz w aucie 2x15 Blaupunkt (lewe dwa, prawe dwa)
Glosniki sa na tyle dobre ze wlaczam radia mocniej niz 1/3 a dzwiek jest czysty - za to jak daje sie duzo za glosno - nic nie charczy.
Ciekawe jak bedzie z jakims dobrym radiem i wygluszeniem drzwi - ale najpierw malowanie.
pozdrawiam
koniu |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 18:52
|
|
|
To nieprawda, że membrana musi być zbudowana z cegieł a zawieszenie musi być rozmiarów oryginalnej opony z fiesty. Posprawdzaj parametry, popytaj właścicieli owych głośniczków. Przedewszystkim nie słuchaj ludzi którzy polecają Ci konkretne modele. Im się podobają ale to Ty będziesz jeździł swoim autkiem. |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:02
|
|
|
Ketchup87 napisał/a: | To nieprawda, że membrana musi być zbudowana z cegieł a zawieszenie musi być rozmiarów oryginalnej opony z fiesty.. |
ciekawe kto to napisał? :yyy:
membrana musi być lekka (każda jest...)
zawiesznie musi mieć małe opory (opona od fiesty temu nie sprzyja)
paramerty są raczej niewarygodne, tych tańszych firm. kto normalnie wyłapie różnicve np. w uzyskaniu pomiarów? sam bym musiał nad tym chwilę siąść... |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:11
|
|
|
napisałeś "zwracałbym uwagę na to z czego jest zbudowana membrana. musi być jak najbardziej sztywna. papier z dodatkami na dzień dobry odpada" czyli jakiś metal?? bas będzie brzydki moim zdaniem. Pozatym Tonsil (wiesz co to za firma) z czego robi głośniki? Właśnie z papieru. I "szczególnie w niskotonowych głębokość zawieszenia (potem będzie wiadomo czy to da wogóle jakiś bas), " Piszesz o rozmiarze jak byk... |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:16
|
|
|
Ketchup87 napisał/a: | napisałeś "zwracałbym uwagę na to z czego jest zbudowana membrana. musi być jak najbardziej sztywna. papier z dodatkami na dzień dobry odpada" czyli jakiś metal?? bas będzie brzydki moim zdaniem. Pozatym Tonsil (wiesz co to za firma) z czego robi głośniki? Właśnie z papieru. I "szczególnie w niskotonowych głębokość zawieszenia (potem będzie wiadomo czy to da wogóle jakiś bas), " Piszesz o rozmiarze jak byk... |
jasne a promieniowanie promieniowe i obwodowe?
papier z kevlarem spoko, ale np. nasączany żywicą - dziękuję do samochodu. zatem papier mi odpada
tonsil to sobie napółkę mogę postawić
bas brzydki? - popatrz sobie na najnowsze rozwiązania np. pionnera
wychył membrany to podstawowy parametr w głośniku basowym, (głębokość zwieszenia - małe niedpowiedzenie), jest takie napwet pojęcie cewka długa. a skąd ma być to ciśnienie akystyczne. płaskie głośniki niskotonowe, to raczej za drogi szpas... |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:22
|
|
|
Wiesz na początku zabrzmiałeś jak ktoś kto kupuje głośniki na których jest napisane "Kevlarex" i które mają zawieszenie jak miech od ciężarówki. Tonsila faktycznie trzeba zabezpieczyć zanim się włoży do autka bo membrana długo nie pożyje... A co do ciśnienia to obstawiałbym bardziej średnicę niż wychylenie. Np. Beyma postawiła na wychylenie i przedobrzyli z zawieszeniem Power 15 przy dobrym wzmaku stuka cewką o karkas |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:37
|
|
|
Ketchup87 napisał/a: | Power 15 przy dobrym wzmaku stuka cewką o karkas |
no właśnie, sam sobie napisałeś. zawieszenie to bardzo ważny element. elektromagnes powienien obejmować przy całym ruchu cewkę (tutaj długą). jeśli stosujemy mocny wzmacniacz, podbicie pasma (każdy złom to raczej posiada) to inaczej nie będzie
głośnik tonie tylko układ magnetoelektryczny, jest jeszcze mechaniczny i machanoakustyczny. wszystkie do kupy dają to czego szukamy.
dalej co do zawieszenia. średnicva to jeszcze nic, dla mnie istotne jest właśnie wyhylenie. szybki bas bez zawieszenia? (raczej kiepskiego) - to tragedia
stukanie cewką o karkas to też sprawa mocy myzycznej |
|
|
|
 |
Ketchup87 [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2005, 19:45
|
|
|
Nie rozumiesz... Power 15 ma za duże zawieszenie. Nawet się nie naciąga a ta "długa" cewka już uderza o karkas... |
|
|
|
 |
klaudiaxr2 [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Lip 2005, 15:32
|
|
|
Junior napisał/a: | nieradził bym kupować głośnikóew z alegro bo bedzie wychwalone dziadostwo lepiej sie wybrac do sklepu z nagłośnieniem samochodowym i bedziesz wmiare wiedział co kupujesz!! POZDRAWIAM
[ Dodano: Sro Cze 15, 2005 1:29 am ]
nieradził bym kupować głośnikóew z alegro bo bedzie wychwalone dziadostwo lepiej sie wybrac do sklepu z nagłośnieniem samochodowym i bedziesz wmiare wiedział co kupujesz!! POZDRAWIAM. |
Nie zgadzam sie z Toba!
Ja kupilam gwizdki z allegro i spisuja sie niezle(firma alphard)
A poza tym nie kazdego stac na głosniki ze sklepu..
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 28 Lip 2005, 17:16
|
|
|
klaudiaxr2 napisał/a: |
Ja kupilam gwizdki z allegro i spisuja sie niezle(firma alphard)
A poza tym nie kazdego stac na głosniki ze sklepu..
Pozdrawiam! |
właśnie nie każdego stać.
alphard to firma której głośniki sam kiedyś sobie kupię - nawet na to mnie teraz chwilowonie stać
wystarczy poczytać troszkę o budowie głośnika - jakikolwiek podręcznik o tym - i można sobie coś spokojnie znaleźć |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
|