| [MK4] Szarpie przy jeździe | 

| Autor | Wiadomość | 

| Zmajzlik   
 Wersja: Ghia
 Silnik: 1.3i/60KM
 Imię: Artur

| 

|  Wysłany: 16 Lis 2016,  14:33   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Cześć! Od niedawna posiadam fiestę mk4 z 98roku, wersja 60KM czyli ta na łańcuchu. W zeszłym tygodniu podczas jazdy zaczęło szarpać przy jeździe. Dzieje się tak na każdym biegu i przy każdej prędkości. W dniu kiedy zaczęło się to dziać wróciłem szybko do domu(miałem jechać na uczelnię ale odpuściłem bo jadę obwodnicą i bałem się że się rozleci całkiem
  ). Po dojechaniu do domu, wrzuciłem bieg jałowy i silnik zaczął skakać na obrotach. Szybkie czytanie internetu - silniczek krokowy. Tanim kosztem przeczyściłem go w benzynie ekstrakcyjnej i pomogło, silnik nie skakał ale nadal szarpało przy jeździe.. Wymieniłem kable zapłonowe i też niestety nic to nie dało... Co innego może być powodem takiego zachowania? Miałem sprzedawać auto z racji tego, że nie opłaca mi się nim jeździć z racji kosztów utrzymania(300zł/msc na paliwo, autobusami 150zł)..
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianisko5   
 Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 18 Lis 2016,  08:55   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Pozostaje do sprawdzenia cewka i świece. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Zmajzlik   

| 

|  Wysłany: 18 Lis 2016,  09:16   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Świece wymieniłem dzień po wymianie kabli bo później do sklepu przyszły. Trochę się poprawiło i w sumie autem szarpie tylko na niskich obrotach. |  | 

|   |  | 

|  | 

| barcik   
 Model: Ford Fiesta Mk7`16
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4Duratec/96KM
 Imię: Bartek

| 

|  Wysłany: 18 Lis 2016,  09:40   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Spróbuj odpiąć czujnik prędkości pojazdu VSS, albo poszukaj informacji na ten temat na forum. |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Barcik

"Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić. "

Chrabąszcz zjada średnio
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| Marcin   
 Model: Inne auto
 Wersja: Sport
 Silnik: 1.6i16V/100KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 18 Lis 2016,  11:31   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | vss nie mu tu nic do tego, kable wn sprawdzić mgiełką z wody, jak przebijają to można jest wywalić, diagnostyka po obd może coś wyjaśnić jak nie jest to problem zapłonu |  
				| _________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
 Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Zmajzlik   

| 

|  Wysłany: 18 Lis 2016,  12:30   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Marcin napisał/a: |  	  | vss nie mu tu nic do tego, kable wn sprawdzić mgiełką z wody, jak przebijają to można jest wywalić, diagnostyka po obd może coś wyjaśnić jak nie jest to problem zapłonu | 
 Może być tak, że nawet jak nie było uruchamiane auto na nowych kablach i starych świecach to świeca przebiła i kable poszły się j...?
 A jak wygląda sprawa z reklamacją? Raczej nie uznają ?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Zmajzlik   

| 

|  Wysłany: 19 Lis 2016,  14:43   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Wziąłem pod lupę ten czujnik VSS. Odpiąłem go, przejechałem się kawałek(do momentu aż silnik nabrał odpowiedniej temperatury ~3-4km) i o dziwo nic nie szarpało. Po powrocie do domu przyjrzałem się mu i wyczyściłem cały (zaśniedzione piny itp). Podpiąłem go i efekt był taki, że auto zaczęło szarpać.
 Myślałem nad przyjrzeniem się cewce ale to za dużo roboty, a zwyczajnie nie mam na to dzisiaj czasu (generalnie to ciężki dostęp do niej).
 Od początku, tj. odkąd kupiłem auto nie pasowała mi sonda lambda. Po odkręceniu jej i wypięciu usunąłem całą tasmę i widok tych nieudolnie poskręcanych i owiniętych taśmą mnie przeraził.. Polutowałem to jak trzeba, przeczyściłem całą i nadal szarpie..
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Marcin   
 Model: Inne auto
 Wersja: Sport
 Silnik: 1.6i16V/100KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 19 Lis 2016,  16:54   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Swego czasu testowałem kilka różnych kabli i tylko oryginały nadawały się do jazdy (co prawda miałem zeteca), każde inne przebijały, oddawałem na gwarancję i oddawali kasę. Odpinanie vss może być złudne, mimo że coś pomaga (tak samo jest w przypadku wiszących obrotów). Może być masa przyczyn złej pracy silnika, jak masz stary typ cewki to wątpie żeby była uszkodzona, więc pozostają kable i świece, sprawdziłbym jeszcze luz na zaworach (regulacja reczna), jak sonda była po druciarsku podłączona to sprawdziłbym czy w ogóle działa.
 |  
				| _________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
 Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| barcik   
 Model: Ford Fiesta Mk7`16
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4Duratec/96KM
 Imię: Bartek

| 

|  Wysłany: 19 Lis 2016,  21:25   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Piranya, odpięła VSS-a 3-4 lata temu i do końca dni Fieściny  nie było problemu z obrotami. Kable były wymieniane na oryginalne przed odłączeniem VSS. Nic to nie dało. Może połączenie tych dwóch rzeczy dało oczekiwany efekt. |  
				| _________________ Pozdrawiam
 Barcik

"Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić. "

Chrabąszcz zjada średnio
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| Zmajzlik   

| 

|  Wysłany: 19 Lis 2016,  22:42   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak znajdę chwilę czasu jutro to sprawdzę te kable mgiełką, a jak nie to wezmę sondę do pracy i ją pomierzę.. Teoretycznie układ zapłonowy(kable itp) nie powinnien walić na niskich obrotach, a sama sonda działa dopiero na rozgrzanym silniku. Na zimnym idzie jak burza, dopiero jak się zagrzeje to zaczyna odwalać. |  | 

|   |  | 

|  | 

| Zmajzlik   

| 

|  Wysłany: 22 Lis 2016,  08:56   [MK4] Szarpie przy jeździe |   
 |  
               | 
 |  
               | Ogarnąłem sondę i idzie jak burza. Sonda działa, wystarczyło tylko dobrze ją polutować.  Dzięki za pomoc! |  | 

|   |  | 

|  | 

| Cmx   
 Model: Ford Fiesta Mk4`96
 Wersja: Inna

| 

|  Wysłany: 23 Paź 2017,  19:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie przyczyna szarpania była  wlasnie sonda lambda. |  | 

|   |  | 

|  | 

| dagii12   
 Model: Ford Fiesta Mk4`96
 Wersja: Flair
 Silnik: 1.3/69KM
 Imię: piotr

| 

|  Wysłany: 5 Lis 2017,  23:11 |   
 |  
               | 
 |  
               | witam mam auto ford fiesta mk4 98r.1.25 zetec potrzebuje pomocy.silnik naprawiony głowica planowana uszczesli wymienione itp. nowe pierścienie tłogowe itp. oraz ole ale nie pokoji mnie kilka rzeczy: 1.auto gasnie naglie przy skretach i jerzdzie na wprost
 2.przy dodaniu gazu słychać jak by powietrze wychodziło a silnik krokowy nowy
 3.czuje zapach bezyny od strony bagażnika
 4. właczam radio raz graja oby dwa głośniki a raz jeden jak wyjme kosc od radia i włorze to graja oby dwa
 5.potrzebuje wiedzieć co trzeba wymienić z tyłu bo mi stuka na dziurach
 6.potrzebuje skad mohe wziąsc orginalny moduł centralny i kontrolki rezerwy
 7. jaki program albo komputer może szczytać fieste
 przepraszam za błędy ale to już taka moja wada proszę o bardzo pilna pomoc

|   |  | 

|  | 

| koziel.wojciech   
 Model: Ford Fiesta Mk7`10
 Wersja: C
 Silnik: 1.6TDCi/90KM

| 

|  Wysłany: 20 Kwi 2018,  12:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | może coś nie tak jest z wałem? Ja miałem podobny problem u siebie i zdecydowałem się na naprawę wałów napędowych krakowie. Dopiero po tym remoncie wszystko wróciło do normy. 
 Puff: link wyczyszczony, licznik ostrzeżeń zwiększony
 wał napędowy w fwd, psia mać...
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Puff 20 Kwi 2018,  17:17, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |