Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[MK6] 1.4 TDCi - Zmiana radia i check engine
Autor Wiadomość
MaxStone 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: L
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 40
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 9
Skąd: Łódź
Wysłany: 16 Lis 2017, 21:10   [MK6] 1.4 TDCi - Zmiana radia i check engine

Jak w temacie. Radio Sony i wszystko ok, zmiana na JVC i check engine, zmiana na Sony i wraca do normy. Zmiana na Pioneer deh p77 mp i check engine. Co jest?! Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Lis 2017, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lis 2017, 00:09   Re: Zmiana radia i check engine 1.4 tdci

MaxStone napisał/a:
Jak w temacie. Radio Sony i wszystko ok, zmiana na JVC i check engine, zmiana na Sony i wraca do normy. Zmiana na Pioneer deh p77 mp i check engine. Co jest?! Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?



Jakieś błędy DTC komputer pokazuje? Skoro się kontrolka pali coś w pamięci powinno być.
Profil Facebook
 
 
MaxStone 

Model: Ford Fiesta Mk6`05
Wersja: L
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wiek: 40
Dołączył: 05 Lut 2017
Posty: 9
Skąd: Łódź
Wysłany: 17 Lis 2017, 12:51   

Nie podłączałem jeszcze pierdziochy pod komputer, sprawa wyniknęła kilka dni temu. Z resztą, po wypadku na motocyklu wszystkie pieniądze wpompowuję w naprawę nogi, a radio przełożyłem z citroena, bo fiesta jest większa i łatwiej mi się sprzęgło wciska zmiażdżoną nogą. Myślałem, że może już ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie.
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 217
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 17 Lis 2017, 15:15   

Prawdopodobnie CAN daje znać o sobie o ile w tym modelu występował
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lis 2017, 16:02   

Bobofrut napisał/a:
Prawdopodobnie CAN daje znać o sobie o ile w tym modelu występował


A co ma CAN do radia? Wiele ludzi zmianie sobie radia w autach, w Fieście też i jakby wymiana radia miała takie konsekwencje, już by o tym pisano lata temu.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 217
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 17 Lis 2017, 16:55   

No właśnie może mieć i to bardzo dużo. Przykładowo u taty w Golfie Plus przy próbie podmiany radia na produkt Pioneera wywaliło błąd poduszki powietrznej oraz chyba układu ESP. A to że ktoś o tym nie pisze, nie musi się chwalić
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lis 2017, 19:39   

Bobofrut napisał/a:
No właśnie może mieć i to bardzo dużo. Przykładowo u taty w Golfie Plus przy próbie podmiany radia na produkt Pioneera wywaliło błąd poduszki powietrznej oraz chyba układu ESP. A to że ktoś o tym nie pisze, nie musi się chwalić



Ok, zgoda, że są różne auta. Tak samo z oponami, na Ford Club Polska ktoś właśnie pisał, że jak założył w Nissanie jakimś tam opony poza zakresem dozwolonym przez producenta, to komputer auta odmówił dalszej jazdy.

Tyle, że jestem w 100% pewien, że zmiana radia w Fieście jest możliwa i nie prawa powodować usterek elektryki auta. Wystarczy przejściówka iso-ford oraz jeśli sie chce mieć sterowanie na kierownicy to adapter z okablowaniem. Oczywiście też trzeba podłaczyć masę radia (może tu autor wątku o tym zapomniał? (czasem brak masy daje różne dziwne błędy)
Oczywiście jak ktoś ma wersje zegarów, że mu się wyświetlały utwory w komputerz epokładowym, to mu się wyświetlać nie będą, ale to tylko takie jedno ograniczenie.
Profil Facebook
 
 
hydros 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: L
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Dołączył: 09 Paź 2017
Posty: 3
Skąd: Szczecin/Poznań
Wysłany: 17 Lis 2017, 21:22   

Dziś próbowałem przestawić zegar na wyświetlaczu zegarów, no a ze Fiesta kupiona niedawno dla młodego kierowcy to auta nie znam.
Pogrzebałem i eureka :hahaha: - przestawia się po przez radio, więc pewnie ma to jakieś znaczenie jakie radio masz na pokładzie.
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17 Lis 2017, 21:42   

hydros napisał/a:
Dziś próbowałem przestawić zegar na wyświetlaczu zegarów, no a ze Fiesta kupiona niedawno dla młodego kierowcy to auta nie znam.
Pogrzebałem i eureka :hahaha: - przestawia się po przez radio, więc pewnie ma to jakieś znaczenie jakie radio masz na pokładzie.


To zmień zegary i manetkę kierunkowskazów na wersję z komputerem pokładowym. :D
Tu zmienia się w menu zegarów, żadne radio nie jest potrzebne.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 217
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 17 Lis 2017, 23:59   

slawomirro napisał/a:
Bobofrut napisał/a:
No właśnie może mieć i to bardzo dużo. Przykładowo u taty w Golfie Plus przy próbie podmiany radia na produkt Pioneera wywaliło błąd poduszki powietrznej oraz chyba układu ESP. A to że ktoś o tym nie pisze, nie musi się chwalić



Ok, zgoda, że są różne auta. Tak samo z oponami, na Ford Club Polska ktoś właśnie pisał, że jak założył w Nissanie jakimś tam opony poza zakresem dozwolonym przez producenta, to komputer auta odmówił dalszej jazdy.

Tyle, że jestem w 100% pewien, że zmiana radia w Fieście jest możliwa i nie prawa powodować usterek elektryki auta. Wystarczy przejściówka iso-ford oraz jeśli sie chce mieć sterowanie na kierownicy to adapter z okablowaniem. Oczywiście też trzeba podłaczyć masę radia (może tu autor wątku o tym zapomniał? (czasem brak masy daje różne dziwne błędy)
Oczywiście jak ktoś ma wersje zegarów, że mu się wyświetlały utwory w komputerz epokładowym, to mu się wyświetlać nie będą, ale to tylko takie jedno ograniczenie.


Dlatego też piszę, jeśli CAN występował, a mógł bo jak pytałem o adapter do manetki, sprzedawca od razu mi powiedział że występują dwa typy. Nie pisałbym że jestem czegoś w stu procentach pewny bazując tylko na swoim samochodzie
 
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 217
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 18 Lis 2017, 00:05   

slawomirro napisał/a:
hydros napisał/a:
Dziś próbowałem przestawić zegar na wyświetlaczu zegarów, no a ze Fiesta kupiona niedawno dla młodego kierowcy to auta nie znam.
Pogrzebałem i eureka :hahaha: - przestawia się po przez radio, więc pewnie ma to jakieś znaczenie jakie radio masz na pokładzie.


To zmień zegary i manetkę kierunkowskazów na wersję z komputerem pokładowym. :D
Tu zmienia się w menu zegarów, żadne radio nie jest potrzebne.


Oczywiście że ma - nawet w instrukcji obsługi o tym pisze. A poza tym sama zmiana zegarów nic nie da, nawet może więcej kłopotów narobić - w zegarach znajduje się immobilizer, po drugie o ile mnie pamięć nie myli do obsługi kompa pokładowego jest potrzebny odpowiedni GEM. Niemniej jednak przykład wyżej gdzie kolega opisuje że ustawił zegarek poprzez radio świadczy o tym że tam CAN jest. W takich przypadkach należy zakupić emulator szyny CAN. Wtedy hula wszystko normalnie
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18 Lis 2017, 00:16   

Bobofrut napisał/a:
Dlatego też piszę, jeśli CAN występował, a mógł bo jak pytałem o adapter do manetki, sprzedawca od razu mi powiedział że występują dwa typy.


Tak naprawdę sprawa adaptera sprowadza się do jego zaprogramowania, a podział jest głównie na Fiesty przed i po liftingu. Do Fiest po liftingu pasuje to:

https://centrumaudio.pl/adaptery-do-sterowania-z-kierownicy/2074-interfejs-adapter-do-sterowania-z-kierownicy-ford-c-max-focus-fusion-2004-ctsfo0032.html

Są też i tańsze, ale ten jest akturat sprawdzony (nie u mnie w aucie). Nie robi się też tylko pod Fiestę, tylko ogólnie pod wybrane modele Forda. Są z funkcją CAN, ale jak auto jej nie ma to można podłączać. Gorzej jak by kupić bez CAN do auta które ją ma.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 217
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 18 Lis 2017, 11:49   

Niestety mylisz się - nie ma czegoś takiego jak podział na fiestę przed i po lifcie. Taką odpowiedź uzyskałem właśnie w tym sklepie do którego link podajesz. Mam dość blisko do niego i też myślałem że to od rocznika jest uzależnione. Pan sprzedawca szybko wyprowadził mnie z błędu mówiąc, że należy pierwsze co obadać miernikiem czy są podane dwie linie 12V. Także tu dobór jest od tego uzależniony.
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 810
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18 Lis 2017, 13:43   

Bobofrut napisał/a:
Niestety mylisz się - nie ma czegoś takiego jak podział na fiestę przed i po lifcie. Taką odpowiedź uzyskałem właśnie w tym sklepie do którego link podajesz. Mam dość blisko do niego i też myślałem że to od rocznika jest uzależnione. Pan sprzedawca szybko wyprowadził mnie z błędu mówiąc, że należy pierwsze co obadać miernikiem czy są podane dwie linie 12V. Także tu dobór jest od tego uzależniony.



To ciekawe co piszesz. Inny sklep, tyle że z Łodzi:

PERFECT, Romanowska 55F hala 10

argumentował rocznikowo podział oferując takie adaptery.
Przydała by się trzecia osoba do dyskusji, bo ja znam jedną wersję, Ty inną i deczko zgłupiałem.

Natomiast wspomniany z linku adapter pomagałem koledze instalować w Fieście 1.4 z 2006r, wersja Trend.
Instalował radyjko Alpine zamiast Ford 6000CD i bezproblemowo sterowanie z kierownicy działa.
Profil Facebook
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Dołożenie IC w 1.4 TDCi
bas87 Silniki diesla 24 10 Wrz 2016, 11:03
olo_r
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 20 26 Lis 2014, 19:13
MarcinCe
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK6] Fiesta MK6
Fordy Fiesta VI generacji (2002-2008)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 15:30
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wygłuszenie drzwi - fotorelacja
Gość Car Audio i CB 15 22 Sie 2016, 14:24
slawomirro
Brak nowych postów Przyklejony: Ustawienia centralnego zamka w MK6 - FAQ
Parzych Porady eksploatacyjne 1 25 Kwi 2016, 22:19
slawomirro


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.