| 
| 

| 

|  
 |  

| [Ogólny] jakie kupić nowe opony letnie? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | scorpion69   
 Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 23 Paź 2017,  22:40   [Ogólny] jakie kupić nowe opony letnie? |   
 |  
               | 
 |  
               | witam zastanawiam się nad kupnem opon letnich do autka o mocy 75KM w rozmiarze 185/60/R15.
 1)  Barum
 2)  Sava
 3)  Firestone
 które z nich wybrać do ceny ok 220zł/sztuka. Interesują mnie tylko opony nowe nie używki.
 teraz mam takie założone Fulda

dzięki i pozdro
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Fun
 Silnik: 1.8DI/75KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 24 Paź 2017,  17:51 |   
 |  
               | 
 |  
               | Drogie te lacie i co najwyżej te ostatnie są akceptowalne. Rzuć okiem na Uniroyal Rainexpert 3 (185/65 R15 88T) - dostaniesz za ok. 170zł sztuka, a jest lepsza od wszystkich, które wymieniłeś. |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

Wierny osiołek pochłania jedynie

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | scorpion69   
 Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.25i/75KM

| 

|  Wysłany: 24 Paź 2017,  21:03 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Puff napisał/a: |  	  | Drogie te lacie i co najwyżej te ostatnie są akceptowalne. Rzuć okiem na Uniroyal Rainexpert 3 (185/65 R15 88T) - dostaniesz za ok. 170zł sztuka, a jest lepsza od wszystkich, które wymieniłeś. | 
 czytałem gdzieś że te uniroyale to są b.dobre na mokrym ale na suchym to tylko średniaki
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Fun
 Silnik: 1.8DI/75KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 24 Paź 2017,  22:10 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jeśli masz auto do jazdy na torze, to może i tak, bo mieszanka nie jest wybitnie twarda (choć miękka to ona też nie jest, bo nie zdzierają się po roku), wtedy sobie możesz kupić, nie wiem, Toyo R888, Michelin Pilot Sport Cup 2 czy Pirelli P Zero. Ale raz - cena. Dwa - warunki drogowe. Polska to nie Włochy. Tutaj pada częściej niż raz na parę tygodni, ergo warto, żeby podczas deszczu człowiek nie bał się jechać prostą drogą w obawie przed postawieniem auta bokiem. 
 Na Rainexpertach 2 mam wyjeżdzone dziesiątki tysięcy km, w międzyczasie jeździłem autami na nowszych Uniroyalach i jak najbardziej zdają egzamin, zarówno na suchym, jak i na mokrym. Zwłaszcza na mokrym. Na "dwójkach" objeżdżałem na torze w Kielcach auta z wyższej klasy mimo niemal dwukrotnie niższej mocy. Skoro w takich warunkach dały radę, to na krajowych drogach tym bardziej się spiszą.
   |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

Wierny osiołek pochłania jedynie

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | slawomirro   
 Model: Ford Fiesta Mk6`07
 Wersja: Ghia
 Silnik: 1.6Duratec 100KM

| 

|  Wysłany: 24 Paź 2017,  23:45   Re: jakie kupić nowe opony letnie? |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | scorpion69 napisał/a: |  	  | Interesują mnie tylko opony nowe nie używki. teraz mam takie założone Fulda

dzięki i pozdro
 | 

Żadne z powyższych.
 Kup te: https://www.oponytanio.pl...15-84H/R-234508

I popatrz na etykiete UE. Co co w niej chodzi?

Akurat pracowywałem do swojej strony dane i masz tu ładne podsumowanie.

Oznacza się symbolami od A do G, gdzie A to najlepiej, G najgorzej:

- opór toczenia

W samochodach osobowych nie ma klasy D.

Różnica w zużyciu paliwa aut z oponami klasy G i klasy A to aż 0,7 litra na 100km.
 Różnica w zużyciu paliwa aut z oponami klasy F i klasy A to 0,6 litra na 100km.
 Różnica w zużyciu paliwa aut z oponami klasy E i klasy A to 0,4 litra na 100km.
 Różnica w zużyciu paliwa aut z oponami klasy C i klasy A to 0,2 litra na 100km.
 Różnica w zużyciu paliwa aut z oponami klasy B i klasy A to 0,1 litra na 100km.

- hamowanie na mokrym

W samochodach osobowych nie ma klas D i G.

Różnica w hamowaniu opony klasy F i klasy A, to aż 18 metrów!
 Różnica w hamowaniu opony klasy E i klasy A to 12 metrów.
 Różnica w hamowaniu opony klasy C i klasy A to 7 metrów.
 Różnica w hamowaniu opony klasy B i klasy A to 3 metry.

Etykieta określa też hałas zewnętrzny emitowany przez opony. Najcichsze sprzedawane opony mają 67 dB.
 Jak łatwo się domyślić opony najcichsze o najlepszych parametrach są najdroższe.

Skala hałasu opon:
 67 dB - bardzo ciche opony
 68-69 dB - ciche opony
 70 dB - średnio głośne opony
 71 dB - głośne opony
 72 dB i więcej - bardzo głośne opony

Jak widać skala jest bardzo wąska, ale różnica o 3dB oznacza, że to 2x głośniejsza opona!

--------------------------------------------------

Te które wybrałeś na swojej liście
 1. podwyższą Ci spalanie paliwa
 2. auto Ci będzie gorzej hamować
 3. I będzie głośniejsze.

Zaoszczędzisz troszkę złotówek przy zakupie, stracisz przy dystrybutorze.
 I jeszcze opona wymusi hamowanie z wyprzedzeniem. Wg mnie nie warto oszczędzać przy zakupie opon.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |