Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

'Check Engine' - pojawia się i znika. Od czego ?
Autor Wiadomość
DeXteR... 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 30
Skąd: ~ŁÓDŹ
Wysłany: 25 Sie 2017, 20:21   'Check Engine' - pojawia się i znika. Od czego ?

Kochani...

Sytuacja wygląda tak, że co kawałek świeci mi się 'check engine' i strasznie mnie to irytuje. Po podpięciu kompa, pokazuje rzekomo błąd przepływomierza (który na 99,9% jest sprawny - kupiłem nówkę).

Żeby było ciekawiej to po zapaleniu się błędu, wystarczy odpalić i zgasić kilka razy auto (najczęściej ok 4-5 razy) i błąd gaśnie. Po dwóch-trzech dniach znów się pojawi i tak w koło Macieju :)


Na początku myślałem, że łapie mi lewe powietrze i to od tego przepływomierz 'głupieje'. Gdy jeździłem po nierównych drogach i autem trzęsło, jedna z rur minimalnie bo minimalnie aczkolwiek się wysuwała. Uszczelniłem jednak wszystko jak należy, ale to nic nie dało :)


Miał ktoś z Was podobną sytuację? Szczerze mówiąc nie bardzo wiem nawet od czego zacząć poszukiwania w/w usterki.


Zakładając, że nie łapie lewego powietrza a przepływomierz jest sprawny... to od czego to może się świecić? <???>


Za wszelkie sugestie bardziej doświadczonych z Was serdecznie dziękuję notw
_________________
xxx
Ostatnio zmieniony przez trzeci 2 Wrz 2017, 08:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
DeXteR... 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 30
Skąd: ~ŁÓDŹ
Wysłany: 25 Sie 2017, 20:30   

Dodam jeszcze, że :
-auto nie kopci
-nie zaobserwowałem jakichkolwiek spadków mocy silnika
-silnik na biegu jałowym trzyma równe obroty

Ogólnie rzecz ujmując prowadzi się bardzo dobrze i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów podczas jazdy... oprócz wizualnej oczojebnej ikonki od silnika :sad:
_________________
xxx
 
 
frankez 

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Dołączył: 11 Lip 2017
Posty: 74
Skąd: Legnica
Wysłany: 28 Sie 2017, 20:01   

podaj numer błędu dokładny
 
 
DeXteR... 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 30
Skąd: ~ŁÓDŹ
Wysłany: 29 Sie 2017, 07:01   

Nie posiadam konkretnego numeru błędu...

Wyświetla jedynie informacje:
"Obwód masowego lub objętościowego przepływu powietrza - wysoki sygnał wejśc."


Spotkał się ktoś z Was z takowym błędem i ma patent na jego naprawę?
_________________
xxx
 
 
Marcin 

Model: Inne auto
Wersja: Titanium X
Silnik: 2.0 16V
Imię: Marcin
Wiek: 34
Dołączył: 10 Kwi 2006
Posty: 3010
Skąd: Krosno Odrz.
Wysłany: 30 Sie 2017, 19:28   

można gdybać, może wadliwa przepływka, uszkodzona wiązka lub komputer
_________________
Jest: Focus mk2FL
Była: Mazda 323F BJ, Fiesta mk4


AUTOELEKTRONIKA, MONTAŻ I SERWIS LPG.... ---> RAMIC
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Ogłoszenie: NASZE OSIĄGNIĘCIA - czyli chwalimy się :)
PUCIO Frakcja wielkopolska 8 5 Gru 2008, 21:51
PUCIO
Brak nowych postów Przyklejony: Chciałem/chciałam się przywitać....
Gość Hyde-Park 1977 18 Lis 2018, 00:20
alanowak1985
Brak nowych postów Przyklejony: CZYM SIĘ WOZI TEAM ZACHÓD
:) czyli nasza galeria i przywitalnia ;)
sowa Team Zachód 38 1 Maj 2013, 17:37
Howser
Brak nowych postów pojawia sie i znika Traffic 3000
mosquito Car Audio i CB 7 29 Lis 2009, 12:27
zimzia
Brak nowych postów Check engine
'bijacz Elektryka silnika 1 31 Mar 2015, 14:55
toshiba


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.