Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Ciężko wchodzą biegi po rozgrzaniu
Autor Wiadomość
AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 08:37   Ciężko wchodzą biegi po rozgrzaniu

Witam. Krótko i na temat. Biegi wskakiwały bez problemu. Kiedy samochód się nagrzał b ciężko biegi wchodzą. Znalazłem "rozwiązanie" w internecie że należy pod autem zdjąć pokrywe z mechanizmu biegów, ściągnąć ciężarek z trzpienia i przeczyścić,przesmarować. Tak też zrobiłem i problem znikł. Wczoraj jadąc w upale 35 stopni znów biegi zaczęły ciężej iść po rozgrzaniu samochodu/silnika.

Moje pytanie do Was:
1. Jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=KSASdY_sneg widać że na tym trzpieniu jest jakby tulejka silikonowa - u mnie takowej nie ma, tylko jest goły metal.

2. W tym całym ciężarku masywnym w otworze do które wchodzi trzpień na środku(wewnątrz) otworu jest jakby pierścień wytłoczony w metalu o szerszej średnicy niż wejscie/wyjście otworu. Może to ma 1cm (po długości) i w tym zagłebieniu miałem pełno rdzy którą wyczyściłem, lecz znów tam żadnej tulejki nie było. Więc poprostu dałem tam więcej smaru by wypełnić tę przestrzeń.

Czy wy również tak macie? Ewentualnie doradźcie czy ten mechanizm tam ma działać metal o metal czy jednak te tulejki są potrzebne. A jeżeli tak to doradzcie jak to w sklepie kupić (nazwa/typ).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 772
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 09:20   Re: Ciężko wchodzą biegi po rozgrzaniu

AccessX napisał/a:
czekam na odpowiedzi :)


A jak wyglądają linki przy lewarku? Może tam masz luz z powodu wyrobionych linek/ plastiku. Skoro tylko to występuje przy mega upale, to stawiam, że coś się rozciąga od upału i biegi nie zaskakują poprawnie.
Gdyby to dotyczyło nasmarowania, to by problem był zawsze.
Profil Facebook
 
 
AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 10:00   

Co do linek to popoludniu popatrze bo na tyn upale to nie ma cienia. A jsk zdejme mieszek kolo lewark w srodku auta to tam rowniez jest vos do smarowania?
 
 
vegetagt 
Administrator / Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 3636
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 31 Lip 2017, 15:37   

a olej w skrzyni jest? :>
 
 
AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 17:19   

Tzn nie sprawdzałem. I proszę o poradę jak to zrobić.
Na zdjęciu pokazałem sytuacje u mnie to moze doradzcie czy dobrze mysle co jest od czego. I doradzcie jaki olej kupic i jak z wymiana :)


 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 772
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 22:32   

AccessX napisał/a:
Tzn nie sprawdzałem. I proszę o poradę jak to zrobić.
Na zdjęciu pokazałem sytuacje u mnie to moze doradzcie czy dobrze mysle co jest od czego. I doradzcie jaki olej kupic i jak z wymiana :)


[url=https://images84.fotosik.pl/724/a20b409b9a7f192fm.jpg]Obrazek[/URL]



Skrzynia IB5 nie ma korka spustu oleju! Nie odkręcaj tamtej śruby, bo sobie kłopotu narobisz.

Jeśli chcesz olej wymienić (choć każdy serwis, ale to każdy odradza to) to wyjmij skrzynię i wylej grawitacyjnie olej. Albo bez wymontowania skrzykawką odessij, ale tym przypadku wyjdzie tylko 2/3 oleju.
Profil Facebook
 
 
AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 669
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31 Lip 2017, 23:17   

Czyli w sumie na chłopski rozum olej powinien być. A odnośnie tych tulei o których pisałem wpierw... muszą być czy to taki przypadek u mnie że nie ma żadnej? Tylko meta o metal się ociera
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 772
Skąd: Warszawa
Wysłany: 1 Sie 2017, 00:19   

AccessX napisał/a:
Czyli w sumie na chłopski rozum olej powinien być. A odnośnie tych tulei o których pisałem wpierw... muszą być czy to taki przypadek u mnie że nie ma żadnej? Tylko meta o metal się ociera


ja nie pamiętam jak to tam wygląd au mnie. I niestety też tego nie sprawdzę, bo jestem teraz pozszywany po zabiegu chirurgicznym i tak jeszcze przez 2-3 tyg.
Profil Facebook
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [MK3] Biegi ciężko wchodzą
gru Mechanika 1 13 Cze 2012, 18:57
Marcinowaty
Brak nowych postów [MK3] Po wymianie sprzęgła biegi ciężko wchodzą
sgarwa Mechanika 8 27 Gru 2006, 14:37
Marcinus
Brak nowych postów [MK3] Nie wchodzą biegi
Gość Mechanika 4 5 Maj 2006, 21:23
Daras84
Brak nowych postów [MK3] Biegi nie wchodzą
AOC Mechanika 13 3 Wrz 2010, 14:30
Gość
Brak nowych postów [MK7] Problem, biegi nie wchodzą
madver Mechanika ogólna 35 2 Gru 2016, 08:18
swampshark


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.