| Skrzypiące zimą przednie zawieszenie | 

| Autor | Wiadomość | 

| porosty   
 Model: Ford Fiesta Mk7`13
 Wersja: Trend
 Silnik: 1.4Duratec/96KM
 Imię: Tomek

| 

|  Wysłany: 4 Sty 2016,  10:14   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | Witajcie. W mojej fieście MK7 zimą przy przejeździe przez progi zwalniające albo nierówności drogowe wyraźnie słyszę obcieranie, chrobotanie dochodzące z przedniedo zawieszenia. Samochód mam od nowości, nie bity, opony zimowe identycznego rozmiaru jakk letnie. Problem występuje jak temp spadnie poniżej ok -4 stopni. Problem znika jak pojeżdżę pół godziny i się samochód "rozgrzeje".

Proszę o rady co z tym zrobić.

Fiesta MK7 X.2013 ok 37000km
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| wojtekpl   

| 

|  Wysłany: 4 Sty 2016,  17:39   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | To samo mam, w zeszłym roku zgłosiłem to na przeglądzie, ale na testy pojechali już po obsłudze auta więc problem nie występował. Przy -16 straszliwie skrzypi, po dłuższej jeździe prawie ustaje. Pewnie zaoszczędzili na jakichś gumskach zawieszenia i stąd ten efekt - w fokach III też występuje. Już kilka razy obiecywałem sobie, że zejdę pod spód i spryskam elementy gumowe zawieszenia jakimś smarem silikonowym, ale pod autem jeszcze nie byłem....
 |  
				| _________________ Trend, GoldX; Copper Pulse; 1,4i LPG
 Pozdrawiam
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Wersja: Inna
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 4 Sty 2016,  20:44   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | wojtekpl napisał/a: |  	  | To samo mam, w zeszłym roku zgłosiłem to na przeglądzie, ale na testy pojechali już po obsłudze auta więc problem nie występował. 
 | 

wiesz co, mnie aso skody olsztyn tez tak zalatwilo pare lat temu. Trzeba zostawić neistety auto na noc pod salonem i z rana z ryjem tam wpasć, ze macie iść i teraz ze mną sprawdzić. Bo inaczej to tak jak piszesz. Albo poczekaja az slonce nagrzeje, albo na hale wjadą...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| wojtekpl   

| 

|  Wysłany: 4 Sty 2016,  21:51   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | @vegetagt 
 Szczerze?  W d.... mam ASO, za trzy tygodnie ustawiony mam montaż lpg, więc na drugi przegląd i tak nie pojadę, bo z gwarancji nici (mam niby jeszcze rok z kawałkiem - trzeci rok chyba już nie obejmuje wszystkiego, nie chce mi się szukać, już bez znaczenia). To co szwankowało w aucie (piszcząca klima - opisywane w innym wątku), zdążyli naprawić, a to co zrobią na przeglądzie, zrobię sam za 1/3 ceny. Pieczątki w książce dla mnie są mało ważne, bo auto zostanie na dłużej. A nawet jak przy odsprzedaży wezmę ileś tam mniej, z nawiązką "odbiję" sobie serwisowaniem auta poza ASO, gdzie ceny są znacznie niższe, a jakość usług niekoniecznie. Trzeba mieć tylko odpowiedniego mechanika, zresztą nie ma co się oszukiwać - fiesta, zwłaszcza z moim motorkiem, i wyposażeniem to dość prosta konstrukcja, bez zbędnych udziwnień. I taka miała być, z założenia miała iść "do gazu".
 |  
				| _________________ Trend, GoldX; Copper Pulse; 1,4i LPG
 Pozdrawiam
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| dzikunda   
 Wersja: Ambiente
 Silnik: 1.25Duratec/82KM

| 

|  Wysłany: 15 Mar 2016,  11:17   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | Podczas przeglądu zgłosiłem to w ASO i dowiedziałem się ze problem ten jest znany i "ten typ tak ma" jedyne co mogą zrobić to przeczyścić gumy i wprowadzić do nich smar. Nic nie pomogło.... |  | 

|   |  | 

|  | 

| David1n   
 Wersja: Sport
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 15 Mar 2016,  16:26   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie w ST też jest ten problem   Będę wymieniał gumy zawieszenia, bo jest już trochę wyboru innych firm to dam znać, czy to pomaga
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| _KRis_   
 Model: Ford Fiesta Mk6`04
 Wersja: L
 Silnik: 1.25Duratec 75KM

| 

|  Wysłany: 15 Mar 2016,  16:56   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | David1n napisał/a: |  	  | U mnie w ST też jest ten problem   Będę wymieniał gumy zawieszenia, bo jest już trochę wyboru innych firm to dam znać, czy to pomaga
   | 
 David1n czekam na info. U mnie też skrzypi jak temp spadnie poniżej 0 stopni C.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mskgs   
 Model: Inne auto

| 

|  Wysłany: 22 Mar 2016,  21:55   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. Mi też skrzypi na progach zwalniających
  Czym zimniej tym bardziej... |  | 

|   |  | 

|  | 

| arekw   
 Model: Ford Fiesta Mk5`01
 Silnik: 1.3i/60KM

| 

|  Wysłany: 23 Mar 2016,  06:22   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | Tył czy przód skrzypi? W nowych ducato skrzypi tylna belka i wymiana gum w serwisie starcza na jakieś 2 tygodnie |  | 

|   |  | 

|  | 

| Mars   
 Model: Ford Fiesta Mk8`18
 Wersja: Vignale
 Silnik: 1.0EcoBoost/140KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 23 Mar 2016,  16:00   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie skrzypi w niskich temperaturach przód. |  
				| _________________ HDK ZdZN A Rh"-".
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mskgs   
 Model: Inne auto

| 

|  Wysłany: 23 Mar 2016,  16:55   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | arekw napisał/a: |  	  | Tył czy przód skrzypi? W nowych ducato skrzypi tylna belka i wymiana gum w serwisie starcza na jakieś 2 tygodnie | 

Przód.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| arekw   
 Model: Ford Fiesta Mk5`01
 Silnik: 1.3i/60KM

| 

|  Wysłany: 23 Mar 2016,  17:55   Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               | Sorry, musze przestać tu zaglądać jak jestem w biegu   
 Dodano po   23 sekundach:
 Sorry, musze przestać tu zaglądać jak jestem w biegu
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| M147 
 Imię: M

| 

|  Wysłany: 17 Sty 2017,  12:53 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mam tak samo przebieg 25.000 km z tego co tu czytam to chyba trzeba się pogodzić z życiem   |  | 

|   |  | 

|  | 

| art_d   
 Model: Ford Fiesta Mk7`14
 Wersja: Gold

| 

|  Wysłany: 2 Sty 2018,  13:41   Re: Skrzypiące zimą przednie zawieszenie |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | David1n napisał/a: |  	  | U mnie w ST też jest ten problem   Będę wymieniał gumy zawieszenia, bo jest już trochę wyboru innych firm to dam znać, czy to pomaga
   | 

David1n - czy mógłbyś napisać czy wymiana coś pomogła? Co wymieniłeś konkretnie i jakiej firmy części użyłeś? Z góry dzięki.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| krzysztofm1989   

| 

|  Wysłany: 2 Sty 2018,  14:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie to samo zimą. Temp ok 0 to przy progach bądź koleinach gdy przednie zawieszenie pracuje słychać skrzypienie przy opalaniu, dociskaniu przodu. |  | 

|   |  | 

|  | 

| PrzemKo80   
 Model: Ford Fiesta Mk7`15

| 

|  Wysłany: 2 Sty 2018,  23:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie też skrzypi zimą. Przebieg niecałe 5 tyś kilometrów. |  | 

|   |  | 

|  | 

| vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 3 Sty 2018,  00:05 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja swego czasu robiłem inne swoje auto. Wiecie co skrzypiało z przodu? Gumy stabilizatora (te trzymające cały drążek) i ... amortyzatory (przy paru pierwszych wciśnięciach, czyli np pierwszy próg zwalniający po wyjezdzie z domu)   
 Staba złożyłem na smar silikonowy i na razie działa, a amory wymieniłem (z tyłu sie jeden wylał, wiec zrobilem komplet).

Może komuś to pomoże.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| stefano_28   
 Model: Ford Fiesta Mk7`11
 Imię: Stefan

| 

|  Wysłany: 3 Sty 2018,  19:33 |   
 |  
               | 
 |  
               | U mnie w samochodzie jedynie słychać (od niedawna) w czasie jazdy, gdy się kołem wjedzie w nierówność nawierzchni słychać obcieranie. Na prostej drodze nic się nie dzieje niepokojącego, łączniki wymienione latem. Co może być przyczyną? Opony zimowe takie same jak letnie 175/65/14. |  | 

|   |  | 

|  | 

| art_d   
 Wersja: Gold

| 

|  Wysłany: 9 Sty 2018,  20:34 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | stefano_28 napisał/a: |  	  | U mnie w samochodzie jedynie słychać (od niedawna) w czasie jazdy, gdy się kołem wjedzie w nierówność nawierzchni słychać obcieranie. Na prostej drodze nic się nie dzieje niepokojącego, łączniki wymienione latem. Co może być przyczyną? Opony zimowe takie same jak letnie 175/65/14. | 

Mój przypadek - opisany powyżej - rozwiązałem. Mechanik wymienił gumy stabilizatora (koszt gum 60 zł, robocizna 100 zł) i opisany efekt ustąpił. Wcześniej to było trudne do zaakceptowania, teraz całkowicie ustąpiło. Może komuś pomoże.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| stefano_28   
 Model: Ford Fiesta Mk7`11
 Imię: Stefan

| 

|  Wysłany: 5 Lut 2018,  17:08 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jak opisał art_d  również wymieniłem gumy stabilizatora (samodzielnie) koszt zakupu 40 zł i efekt jest następujący: brak wyraźnych stuków. Troszkę kłopotliwe odkręcenie śrub, ale da się zrobić. Pozdrawiam[/i] |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |