| [MK6] Tarcze i klocki, jaki zestaw ?  ATE BREMBO co polecaci | 

| Autor | Wiadomość | 

| odys21   
 Model: Ford Fiesta Mk6`07
 Wersja: S
 Silnik: 1.6i16V/100KM

| 

|  Wysłany: 29 Mar 2015,  22:44   [MK6] Tarcze i klocki, jaki zestaw ?  ATE BREMBO co polecaci |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam, 
 Poszukuję czegoś do mojej fiesty mk6 1.6. Gość z allegro odpisał mi ze dobrym rozwiazaniem były zestaw ATE power disc plus klocki ate. Jednak nie moge nigdzie znaleźć u jednego sprzedawcy i klocków i tarcz
  A może Brembo MAX?? Co myślicie?? Chciałbym zeby tarcze miały jednak te naciecia  Powinno to ładnie wygladać z odnowionymi felgami i pomalowanymi zaciskami. Tarcze i klocki i tak musze kupić więc sie zastanawiam nad jakąś fają opcja. |  
				| Ostatnio zmieniony przez trzeci 23 Kwi 2015,  20:58, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| Puff   Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Fun
 Silnik: 1.8DI/75KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 29 Mar 2015,  23:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | Tylko nie Brembo Max. Chłam jakich mało. Tarcze u mnie wytrzymały 10k (słownie: dziesięć tysięcy!), były na wykończeniu, a i tak musiałem je wymienić przed czasem, bo zaczęły pękać. 
 Co do "ładnie wyglądających tarcz" - zdecyduj się na coś. Albo:

a) bierzesz nacinane tarcze z porządnego materiału (jak myślisz, że kupisz tarcze za 200zł to niestety się rozczarujesz) i równie dobre klocki (których też nie kupisz za czapkę śliwek) i liczysz się z tym, że klocki wytrzymają 30, góra 40 tysięcy, do tego felgi musisz co chwilę myć, bo przez nacięcia klocki niesamowicie pylą

b) bierzesz normalne tarcze i klocki, na których pojeździsz dużo dłużej, a zaoszczędzoną kasę przeznaczysz sobie na bardzo fajny weekendowy wyjazd.

Ponadto przy wariancie (a) musisz się liczyć z tym, że przy dobrych tarczach twardsze klocki (chyba, że kupisz miękkie, wtedy je zmienisz po 10-15k km, tj. o ile wcześniej ich nie spalisz) mogą piszczeć przy delikatnym hamowaniu. Jak jeździsz sportowo i rozgrzewasz hamulce, to to nie jest problem, ale do jazdy po mieście to średnio rozsądny wybór.

Przykładowe ceny: EBC TG lub Black Diamond Grooved to ok. 350zł od sztuki.
 Absolutne minimum w temacie klocków to Ferodo Premier* za trochę ponad stówę, natomiast wypadałoby wsadzić DS2000, które musiałbyś zamówić, cena w okolicach 400zł za komplet.

Oczywiście możesz wsadzić zestaw ATE PowerDisc + Ferodo Premier, ale poza tym, że to może ładniej wyglądać (o gustach się nie dyskutuje), to dużo lepiej to hamować nie będzie - a mk6 w klekocie do wagi piórkowej nie należy i pierwsze co bym zrobił, to wsadził lepsze heble do tego, niemniej to moje zdanie i zgadzać się nie musisz.

*będą za miękkie, ale podaję dla przykładu
 |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

Wierny osiołek pochłania jedynie

|  | 

|   |  | 

|  | 

| FiFa   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: Futura
 Silnik: 2.0/16V
 Imię: Kamil

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  07:11 |   
 |  
               | 
 |  
               | ATE power disk i klocki ATE to jest super rozwiazanie dla codziennej jazdy! Nie przegrzejesz tego, hamowania na znaczny plus w porownaniu do standardów, i bardzo rozsadnie sie zuzywaja  Ja jakbym mogl to bym zakładał ATE   
 Brembo max jak pufcio powiedział, chociaz sam teraz chyba kupie mikody czyli ich pochodne
     |  
				| _________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
 Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| zwardek   
 Model: Ford Fiesta Mk3`91
 Wersja: RST
 Silnik: 1.6i8V/130KM

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  15:14 |   
 |  
               | 
 |  
               | a ja polecam przede wszystkim oplot, nowy płyn i do tego wystarczy mikoda + dobry zamiennik klocka hamulcowego   |  
				| _________________ MK3 1989 1.1 Recaro 2005 - 2014
 MK5 2000 1.6 16v - 2009 - 2013
 MK3 1990 1.6 RS Turbo 2014 - 2018
 SAAB 9-3 2005 1.9 TiD 150ps 2014 -
 MK3 1991 1.6 RS Turbo 2019 -
 VW Multivan 2.5 TDI 2022 -
 Subaru Impreza GT 2.0 2023 -
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  16:13 |   
 |  
               | 
 |  
               | Za sam oplot da 4-5 stów   |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

|  | 

|   |  | 

|  | 

| odys21   

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  16:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzięki za odpowiedzi/ podpowiedzi  Jeżeli chodzi o samo hamowanie... nie zależy mi na tym bym miał super ostre hamulce sportowo wyczynowe. Jażdże po mieście 2x w tyg wyjeżdzam na autostradę w rajdach udziału nie biorę  Jeżeli zestaw Ate power disc plus klocki ate ma dobry stosunek cena do jakość do wygląd to je wezmę. Martwi mnie tylko kwestia tegp pylenia. FiFa - Jak często felgi są czarne od pyłu po tygodniu czy po dniu- np 50km jazdy po mieście?? Zastanawiam się jeszcze nad pomalowaniem proszkowo nakrętek na felgi- gość ma mi wycenić taki "zabieg" Wiem że może to być mało trwałe ale nikt chyba tego jeszcze nie próbował wiec będę pierwszy. |  | 

|   |  | 

|  | 

| ElGrey   
 Wersja: Sport
 Silnik: 1.6TDCi/90KM
 Imię: Grześ

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  17:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | Miałem Brembo max... szkoda słów. Jeżdżę teraz 2 sezony na ATE Power Disc i działa bardzo poprawnie
 |  
				| _________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
 Mk IV 1999 style 1.25
 Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  17:31 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | odys21 napisał/a: |  	  | Zastanawiam się jeszcze nad pomalowaniem proszkowo nakrętek na felgi- gość ma mi wycenić taki "zabieg" Wiem że może to być mało trwałe ale nikt chyba tego jeszcze nie próbował wiec będę pierwszy. | 
 Obstawiam, że po pierwszej wymianie kół będzie widać na nakrętkach ślady nasadki. Jedyna metoda na uzyskanie trwałego koloru to wieloetapowa galwanizacja.
 |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| mieszko   Naczelny spamer F.K.P.

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: 1.0/80KM
 Imię: Mieszko

| 

|  Wysłany: 30 Mar 2015,  17:42 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | ElGrey napisał/a: |  	  | Miałem Brembo max... szkoda słów. Jeżdżę teraz 2 sezony na ATE Power Disc i działa bardzo poprawnie
 | 

Potwierdzam, może nie popękały ale jedyny powód dla którego można je kupić to przystępna cena - górna półka to to nie była oraz jako taki wygląd. Skuteczność - marna, w połączeniu z EBC Blackiem - mocno pyliły a o niebo lepiej hamowały te które miałem wcześniej od zakupu czyli najtańszy zestaw założony przez ASO w Niemcowni...
 |  
				| _________________ 
  |  | 

|   |  | 

|  | 

| odys21   

| 

|  Wysłany: 4 Kwi 2015,  16:25 |   
 |  
               | 
 |  
               | Kupiłem i założyłem dziś tarcze ATE power disc plus klocki ATE Jak na razie wszystko gra Przejechałem trochę km na razie ok   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 4 Kwi 2015,  22:56 |   
 |  
               | 
 |  
               | Pamiętaj, żeby ich na początku nie gwałcić, tylko jeździć w miarę delikatnie do czasu aż się dotrą.   |  

|  | 

|   |  | 

|  | 

| FiFa   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: Futura
 Silnik: 2.0/16V
 Imię: Kamil

| 

|  Wysłany: 4 Kwi 2015,  23:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Będzie Pan zadowolony!   |  
				| _________________ Tuning to choroba, szukam lekarza...
 Fiesta 1.1 -> Futura 1.6 16v ->Futura 1.8 16v (130KM) -> Futura RS 2.0 16v (N7a-150KM) ->Futura RS 2.3 16v (165KM) ->aktualnie RSTurbo 2.0 16v prace trwają...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| tommirs   
 Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 23 Kwi 2015,  20:55 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | mieszko napisał/a: |  	  | Skuteczność - marna, w połączeniu z EBC Blackiem - mocno pyliły a o niebo lepiej hamowały te które miałem wcześniej od zakupu czyli najtańszy zestaw założony przez ASO w Niemcowni...
 | 

Za skutecznosć hamowania odpowiada głównie klocek, za pylenie tylko klocek.
 Wieć Twoja uwaga i ocena dotycząca tarcz B-max jest jakims żartem
   |  
				| _________________ ...były XR2i i RS1800

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

|  | 

|   |  | 

|  | 

| BasteKCe   
 Wersja: Classic
 Silnik: 1.4TDCi/68KM
 Imię: Sebastian

| 

|  Wysłany: 22 Sie 2015,  23:10   Re: [MK6] Tarcze i klocki, jaki zestaw ?  ATE BREMBO co pole |   
 |  
               | 
 |  
               | a jezeli bym chciał tarcze FERODO DDF1072, oraz klocki FERODO FDB1394 ? Polecalibyście taki zestawik?   |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |