Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Po wymianie Sondy Lambdy nadal występuje błąd P0171
Autor Wiadomość
Luk45z 


Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 11
Skąd: Swansea/Łódź
Wysłany: 22 Cze 2014, 17:07   Po wymianie Sondy Lambdy nadal występuje błąd P0171

Witam.
Wyjechałem na 3 tygodnie i samochód przez ten czas nie był w ogóle używany. Po powrocie, pojechałem odwiedzić znajomych i z samochodem było wszystko ok, w drodze powrotnej pojawiła się kontrolka Check Engine, lecz samochód pracował normalnie. Po podłączeniu do komputera okazało się że wyskoczył błąd P0171 (System Loo lean bank 1), gdy zapytałem się znajomego mechanika co to może być, powiedział że sonda lambda pada lub już padła. Poradził aby ją wyciągnąć i wyczyścić tak też zrobiłem wyczyściłem też błąd i było w porządku przez parę dni, gdy błąd nagle powrócił. Zdecydowałem się na wymianę sondy, zakupiłem zamiennik, wczoraj wymieniłem sondę oraz wyczyściłem błąd i dzisiaj niestety błąd ten powrócił :/. Zastanawiam się co to może być? W tym roku też musiałem wymienić katalizator gdyś na przeglądzie wyszło, że odczyty spalin są w górnych granicach normy (nawet można powiedzieć, że na granicy norm). Może ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny tego powracającego błędu. :| :|
 
 
modell1 
Klubowicz


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 41
Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 1163
Skąd: Wągrowiec
Wysłany: 23 Cze 2014, 22:07   

Jaki katalizator zastosowałeś ? A i masz dwie sądy wiesz o tym przed katem i za katem :) Szukaj tam przyczyny
_________________

http://www.youtube.com/wa...feature=related
 
 
 
van 
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk1`80
Wersja: S
Silnik: 1.3/69KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 36
Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 2147
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24 Cze 2014, 11:11   

kable do sond nie są nigdzie przepalone i sprawnie działają ? styki na wtyczkach sprawne ? może gdzieś nie ma przejścia i błąd będzie wtedy taki występował
_________________
Fiesta MK1 1.3 - Smerfetka
Ostatnio zmieniony przez van 25 Cze 2014, 09:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 32
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5512
Skąd: Łódź
Wysłany: 25 Cze 2014, 01:53   

Ten błąd nie oznacza błędu sondy tylko błąd składu mieszanki. Oznacza, że skład mieszanki jest zbyt ubogi. Przyczyn może być klika. Od nieszczelności wydechu do nieszczelności kolektora ssącego, uszkodzonego regulatora ciśnienia paliwa po padającą pompę. Auto ma LPG ? Przy okazji warto zmienić mechanika. Pomiar sondy wykonuje się oscyloskopem w ciągu 10 minut. A obecnie nawet najtańsze diagnoskopy OBD dają możliwość podglądu sondy. Rady z forum też zaje biste ;)

PS do Vana

SONDA - KABLE SOND a nie SĄD bo tam się dostaje wyroki :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Błąd EAC FAIL, ABS, Brak przebiegu
Czyli problemy z układem ABS itp.
TOMASSS Silniki diesla 1 27 Maj 2012, 11:38
TOMASSS
Brak nowych postów [MK4] Nadal wysokie sprzęgło po wymianie
HP.Baxxter Silniki diesla 20 26 Cze 2013, 13:01
Sfiesta
Brak nowych postów [MK6] Błąd sondy lambda
Błąd P0030
vwmg Elektryka 0 10 Wrz 2012, 13:29
vwmg
Brak nowych postów Check engine, błąd sondy lambda
gruby907 Elektryka silnika 11 29 Lut 2016, 14:12
tbone001
Brak nowych postów [MK7] Błąd P0030 Ogrzewanie sondy lambda przed katalizator
Wirek Silniki diesla 1 28 Lip 2013, 18:41
Dual


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.