Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

[Inny] Podgrzewanie tylnej szyby.
Autor Wiadomość
CzaRmaX 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Paweł
Wysłany: 23 Lut 2012, 02:15   [Inny] Podgrzewanie tylnej szyby.

Mam mały problem w mojej Xsarze Picasso. Na forum Cytryny wolę nie pytać bo jak ktoś tam zadał pytanie czy można intercooler do Picassa zamontować a reszta wypisywała swoje dywagacje nie poparte żadną teorią, tylko gdybaniem to poniższy temat chyba by ich totalnie przerósł.
Założyłem tylną używaną oklejoną szybę - na szybko sprawdziłem miernikiem i napięcie na końcówkach jest, napięcie na skrajach szyby wszędzie też jest a jeba........ nie grzeje - ma ktoś jakiś pomysł na to - bo chyba raczej jest mało prawdopodobne aby wszystkie paski były gdzieś przerwane?
Ostatnio zmieniony przez trzeci 23 Lut 2012, 07:24, w całości zmieniany 1 raz  

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 23 Lut 2012, 03:36   

musisz dokonać pomiarów na brzegowych ścieżkach podczas grzania szyby. Jeśli będzie 12V podkreślam na ścieżkach szyby na brzegach ! .
Jeśli będzie napięcie to uszkodzone są ścieżki.

Diagnoza może odbyć się na dwa sposoby. Albo zaparujesz szybę siedząc na mrozie w kilka osób . po włączeniu grzania szyby w miejscach przerwań zrobią się miniaturowe kółeczka wtedy wypadasz z flamastrem i na zewnętrznej stronie szyby stawiasz kropki w miejscach kółek .
Inna metoda to dobre oświetlenie szyby z zewnątrz, jak będziesz powoli przyglądać się paskowi znajdziesz inny odcień kleju od paska. bywa różnie ale zazwyczaj będzie jaśniejszy jeśli uszkodzona jest mechanicznie , albo ciemne jeśli się nadpaliła ze starości.
Co do naprawy jeśli uszkodzone są prawie wszystkie to najlepiej robi się to cegłą i kupuje nową szybę (nową a nie ze szrotu)

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 23 Lut 2012, 08:40   

Tak, mogą być wszystkie ścieżki padnięte, niekoniecznie w miejscu padnięcia musi się zrobić kółeczko o którym pisze dioda, bo jeśli na nitce jest jedno tylko i to sierze to tak będzie, jak ścieżka jest zrujnowana to nic nie będzie, jak szyba jest od środka oklejana folią to nic nie poradzisz bo musisz folię do naprawy zdjąć a jest szansa że to dobije grzałkę (tzn, kawałki zejdą razem z folią)

CzaRmaX 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Paweł
Wysłany: 23 Lut 2012, 11:49   

diodalodz napisał/a:
musisz dokonać pomiarów na brzegowych ścieżkach podczas grzania szyby. Jeśli będzie 12V podkreślam na ścieżkach szyby na brzegach ! .
Jeśli będzie napięcie to uszkodzone są ścieżki.

Mierzyłem na brzegach szyby na tych grubych ścieżkach idących w pionie i napięcie było.

JoeMix napisał/a:
jak szyba jest od środka oklejana folią to nic nie poradzisz bo musisz folię do naprawy zdjąć a jest szansa że to dobije grzałkę (tzn, kawałki zejdą razem z folią)

Hehe - no właśnie dla tego kupiłem tą szybę bo w poprzedniej nie grzały mi 3 ścieżki a ta była już oklejona a oklejałem pozostałe szyby no i wpadłem na genialną myśl, że skoro oklejona to większa szansa, że działa (a tu dupa). Historia szyby może być też inna - ona mogła być już dwa razy oklejana i po pierwszym zdejmowaniu foli zdjęto część ścieżek ale z drugiej strony jak się jej przyglądałem to ścieżki wyglądają na zdrowe.

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 23 Lut 2012, 13:51   

Z drugiej strony,,, kiedy to ja tylna szybę grzałem albo wycieraczkę włączałem,,, - nie pamiętam :hihihi:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi