| 
| 

| 

|  
 |  

| Przesunięty przez: Żółwik Tuptuś 4 Maj 2006,  14:14
 | Wydech , Układ wydechowy , Tłumik Przelotowy , Końcówka |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | LOY   Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.8i16V/130KM

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  03:37   Wydech , Układ wydechowy , Tłumik Przelotowy , Końcówka |   
 |  
               | 
 |  
               | NIEPRAWDA PANOWIE!!!!!   ŻE KOŃCÓWKA NIE WPŁYWA NA DZWIĘK WYDECHU. Podzielę sie moimi sprawdzonymi w praktyce doświadczeniami.
 Właśnie końćówka daje dżwiek!!! i to przy seryjnym tłumiku.
 Nalezy kupic tylko nieco lepsza końc.. z nierdzewki z wkładką perforowaną w srodku. Końcówka typu- rura dospawywana do puszki NIE PRZYKRĘCANA  do seryjnej końcówki!!!!
 Głośnosć jest proporcjonalna do długości starej końcówki która zostanie w nowej. obcięcie starej tuz przy puszce spowoduje szalone turbulencje i potworne buczenie, przy ponad 10-15 cm konc.. bedzie bezgłosnie :wink: . Ja słucham jazzu w aucie więc często doczepiałem wewnetrzna rurke nawet w tłumikach "sportowych" które za głośno buczały :lol: . tak oto podzieliłem się moim odkryciem. ergo : najcichszy seryjny tłumik można łatwo zmusic do ryku i odwrotnie :wink: .
 |  
				| _________________ dużo fiest było ..jeszcze jakaś będzie
   |  
				| Ostatnio zmieniony przez Żółwik Tuptuś 20 Cze 2006,  19:13, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | KoRcZuS [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  11:54 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja mam 1.1 i dospawana koncowke do tlumika seryjnego, no i cos tam slychac ze buczy ale zadna rewelacja. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Loko [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  12:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | Ja mam seryjny tłumik bez żadnych dodatkowych końcówek, ale za to wyprółem katalizator (jest przelot) i odgłosik zrobił się fajnie basowy (Szczególnie na 2 i 3 biegu gdy wkręca się na obroty)!!! Ale i tak planuje przelotowy na koniec!   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | TroyaN [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  14:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Yoshi heheh wypruj flaki z pierwszego tłumika to będziesz miał odgłos pierwsz klasa na 1,1 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | K0zi   

Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: Futura
 Silnik: 1.1i/50KM
 Imię: Damian

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  20:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | mam seryjny tłumik i końcuwke ultera i cosik tam pryka z tylu   
 w kwietniu wymieniam tłumik na sportowy ultera
   |  
				| _________________ Wielkopolski squad

Fiesta MK3 1993 1,1 50PS
 Opel omega MV6 3,0 211PS
 MAN TGA 2008 10,5 430PS
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Lokmen   Zeus

Model: Inne auto
 Wersja: Inna
 Silnik: Inny

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  20:19 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Piesek napisał/a: |  	  | a jaki masz pomysł do diesla  ?? | 
 Tłumik Końcowy przelotowy od poloneza , słyszałem golfa II z tym tłumikiem - dla mie dzwięk był zadżebisty na początku myslałem ze to benzyna...
 |  
				| _________________ 
  |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Junior [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  21:51 |   
 |  
               | 
 |  
               | mam 2 strumiennice 1 zamiast katalizatora a 2 zamiast tłumika ostatniego bo mi pasowała a tam bo mam butle od gazu dóżą podwieszoną gdzie zapas był  koncówe mam REMUSA przyznam wam się że na niskim biegu i but to jest efekt ale przy normalnej jezdzie to jest spoko dla ucha ale planuje wyjęcie przeostatniego tłumika to wtedy może będzie efekcik jaki mi se marzy 8) |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Yoshimitsu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  22:04 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | TroyaN napisał/a: |  	  | Yoshi heheh wypruj flaki z pierwszego tłumika to będziesz miał odgłos pierwsz klasa na 1,1 | 

hmmmmm  a wyprucie z ostatniego nic nieda i wspawanie jakiejs prostej wiekszej rury zamiast   tej "fajki na koncu "
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Junior [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  22:28 |   
 |  
               | 
 |  
               | nic nieda jeśli wywalisz ostatni tłumik  niema efektu basowego jak pisałem wyzej jest spoko umnie i basowe brzmienie ale to jest na obrotach jeśli chcesz by ci basem brzmiało to rozpruj przedostatni albo ostatni tłumik wyjmij bebechy i zaspawaj to wtedy powinien być efekt ale to zadna przyjemnośc na długie trasy więc wybór nalezy do ciebie   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Yoshimitsu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 17 Mar 2005,  22:47 |   
 |  
               | 
 |  
               | Mi glownie chodzi o dziwek , ryczenia,charczenia itp.  a nie totalny sam bas bo to po 5 min leb boli bo jest taki tempy dzwiek caly czas,Chce zeby mial taki sportowy wydzwiek na wiekszych obrotach a nie buczenie non stop   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Junior [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 18 Mar 2005,  10:43 |   
 |  
               | 
 |  
               | jeśli chcesz by ci chodziła tak jak piszesz to zrób zamiast katalizatora strumiennice lub róre i wywal ostatni tłumik i załóz dobrą końcówe i efekt bedzie jaki chcesz pozdrawiam |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Yoshimitsu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 21 Mar 2005,  00:55 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Junior napisał/a: |  	  | jeśli chcesz by ci chodziła tak jak piszesz to zrób zamiast katalizatora strumiennice lub róre i wywal ostatni tłumik i załóz dobrą końcówe i efekt bedzie jaki chcesz pozdrawiam | 
 No niby tak ale dobra koncowa bedzie kosztowala ponad 200zl chyba a za to to ja se kupie ladny koncowy tlumik
   Chodzi mi o to jak przerobi ten wydech co mam zeby ladnie  "buczal" (tak zeby dalo sie wytrzymac) i zeby na to majatku niewydac mo niemam teraz takowego majatku na stanie
   A zeby zminic wyglad to dospawam jakas ladna grubsza rure i bedzie git
   A kata niemam bo nigdy niebylo . Jest to Gaznik.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Boss [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 22 Mar 2005,  01:52 |   
 |  
               | 
 |  
               | A wiec jesli mam wyciety katalizator i wstawiona rure zamiast niego ,przedostatni wydech zostawiony i wytne koncowy zrobie se tylko koncówke to bede mial fajny basik? Czy to nie bedzie zbyt glosne? |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Podobne Tematy |  
  | Temat | Autor | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post |  
  |  | Wydech , Układ wydechowy , Tłumik Przelotowy 
 | Gość | Tuning mechaniczny | 2 | 14 Kwi 2005,  07:35  szynszyl
 |  
 | Kowal | Tuning mechaniczny | 0 | 27 Gru 2004,  21:19  Gość
 |  
 | Gość | Tuning mechaniczny | 2 | 27 Lut 2005,  15:53  Lokmen
 |  
 | lukop2 | Tuning mechaniczny | 26 | 18 Paź 2004,  15:29  Gość
 |  
 | SzeryfPawel | Tuning mechaniczny | 24 | 4 Wrz 2005,  07:41  Gość
 |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |