Warning: include(/home/fkp/public_html/forum/cache/board_config.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/fkp/public_html/forum/common.php on line 259

Warning: include(): Failed opening './cache/board_config.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home/fkp/public_html/forum/common.php on line 259
:: View topic - [MK2] kilka pytań odnośnie 1,6 cvh
Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
Fiesta Klub Polska

Previous topic «» Next topic

[MK2] kilka pytan odnosnie 1,6 cvh
Author Message
luki

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Łukasz
Posted: 15 Jun 2009, 16:37   [MK2] kilka pytań odnośnie 1,6 cvh [ !!! ]

Droga społeczności mam do czynienia z następującym problem (szukałem ale nie znalazłem)
Istnieje silnik fordowski 1,6 cvh. Zasilany jest gaźnikiem i siedzi w mk2.
Po sprawdzeniu kompresji pokazało się ze ma: 16,15,13,16 i tu pojawia się pierwsze pytanie ile wynosi prawidłowa książkowa kompresja??
Kolejne pytanie bo ten silnik przed kupnem rzekomo po remoncie i był juz dotarty,
Czy facet który robił remont nie splanował za dużo głowicy co dopreżylo tak silnik??
Dalej planuje się do niego założyć pełny wtrysk EFI z mk3 i jak jest z głowicą czy inne sa kanały dolotowe?? I w ogóle czy są szanse na założenie kolektora z EFI bez zmiany głowicy na ori pod EFI.
Jak z kanalami olejowymi/wodnymi?

JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Posted: 15 Jun 2009, 17:27    [ !!! ]

W silniku gaźnikowym brakuje rzeczy potrzebnych do wtrysku, najważniejsza to czujnik położenia i prędkości obrotowej wału. Sprężanie jest 9,5:1 książkowo, nie wiem czy i jak się to przelicza.

luki

Posted: 15 Jun 2009, 18:17    [ !!! ]

kolo jest już założone od efi i miejsce wymierzone i nawiercone,tak ze czujnik tylko trzeba tam umiejscowić w razie czego

pvzon

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.8i16V/130KM
Posted: 15 Jun 2009, 19:47    [ !!! ]

głowica od gaźnikowca ma inne wloty od kolektora dolotowego, nie ma miejsca na wtryskiwacze

Marek

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: RST
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
Posted: 15 Jun 2009, 20:03    [ !!! ]

Dokładnie tak jak[b] pvzon[/b] pisze, głowicy z gaźnika na dodatek nie przerobisz pod EFI, musisz głowice z EFI dokupić. Przerabiałem to ostatnio w escorcie mk4 MFi i skończyło się na przekładce całego silnika EFI. Jakbyś był zainteresowany głowicą pod EFI to pw.

luki

Posted: 15 Jun 2009, 20:23    [ !!! ]

spoko mam góre z EFI <8>
A jak jest z kanałami olejowymi/wodnymi w połączeniu blok głowica, i drugie pytanie o wałek czy jest taki sam tj wzniosy krzywek??

dr_dave
[Deleted]

Posted: 18 Jun 2009, 16:18    [ !!! ]

uszczelki pod głowice są takie same ponad 10 lat się nie zmieniła .
Przekaźnika zasilający komputer jeszcze trzeba dorobić

Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Imię: Piotr
Posted: 18 Jun 2009, 16:24    [ !!! ]

a teraz was zaskocze :P żaden z was o tym nie wspomniał :devil: do 89r bodajże silniki cvh nie posiadają miejsca na czujnik obrotów wału :)

luki

Posted: 18 Jun 2009, 17:30    [ !!! ]

[b]Laskosz[/b], [quote="JoeMix"]najważniejsza to czujnik położenia i prędkości obrotowej wału[/quote]

JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Posted: 18 Jun 2009, 20:20    [ !!! ]

[b]Laskosz[/b], [quote="luki86"]kolo jest już założone od efi i miejsce wymierzone i nawiercone,tak ze czujnik tylko trzeba tam umiejscowić w razie czego[/quote]

Laskosz

Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Imię: Piotr
Posted: 18 Jun 2009, 20:27    [ !!! ]

sory za zamieszanie ale moja przeglądarka coś mi postami tasuje :)

[ CLOSED ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: