| Obrotomierz cyfrowy | 

| Autor | Wiadomość | 

| dm.melon [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 10 Mar 2008,  19:43   Obrotomierz cyfrowy | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam, chciałem w mojej Fieście 1.1i wymienić sobie licznik na taki z obrotomierzem ale z tego co na razie przeczytałem to prawdopodobnie będą przekłamania na prędkościomierzu- stary licznik do 200, nowy do 220 km/h. Z tego powodu chyba porzucę to rozwiązanie i zakupie obrotomierz cyfrowy no i tu moje pytanko:
 Sprzedawca pisze tak:
 "Podłączenie do samochodu jest sprawą dość prostą gdzie trzeba podłączyć napięcie zasilania plus i minus oraz sygnał-impuls z cewki zapłonowej."
 Czy muszę podłączyć to ustrojstwo to cewki czy mogę się podpiąć pod EDIS tak jak się to robi  przy analogowym obrotomierzu?
 Pozdrawiam
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| madek   

Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.8i16V/130KM
 Imię: Kuba

| 

|  Wysłany: 11 Mar 2008,  13:38 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | dm.melon napisał/a: |  	  | to prawdopodobnie będą przekłamania na prędkościomierzu | 
 gdzie to wyczytales?  :yyy:
 |  
				| _________________ była sobie RS`ka...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| dm.melon [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 11 Mar 2008,  17:58 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | Jak masz do 200 to musisz zrobić do 200 - inaczej będzie przekłamanie. Te liczniki "na oko" się niczym nie różnią, ale różnią się w środku tą sprężynką na ośce od prędkościomierza. Ta do 200 jest bardziej miękka. | 

oto link:
 http://www.fiestaklubpols...7&highlight=200

Autor miał licznik do 220 i nowy do 200 i chciał przerobić skalę na tym nowym. Kilka osób się wypowiedziało że nie może mieszać bo to są dwa różne liczniki z różną kalibracją.
 No to teraz ja się zmieszałem... To w końcu będzie przekłamanie czy mogę spokojnie się pobawić z nowym licznikiem?
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| madek   

Model: Ford Fiesta Mk3`93
 Wersja: Xr2i
 Silnik: 1.8i16V/130KM
 Imię: Kuba

| 

|  Wysłany: 11 Mar 2008,  20:04 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | dm.melon napisał/a: |  	  | To w końcu będzie przekłamanie czy mogę spokojnie się pobawić z nowym licznikiem? | 
 Baw sie, bedzie ok
 |  
				| _________________ była sobie RS`ka...
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| diodalodz   

Model: Ford Fiesta Mk1`82
 Wersja: C
 Silnik: 1.0/45KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 12 Mar 2008,  00:36 | 
 |  
               | 
 |  
               | na blatach z tyłu jest zawsze napisane ile obrotów to km jeśli się te wartości zgadzają to i licznik bedzie pracował poprawnie . A co do samego cyfrowego obrotka to bedzie działać jeśli da się mu zmieniać skale. jeśli nie trzeba dać pod oba bieguny cewki cewki diody prostownicze i diodę zenera w kierunku zaporowym

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  | 

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.

Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.