Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Przesunięty przez: van
22 Cze 2014, 13:35
Brak iskry
Autor Wiadomość
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2007, 19:52   Brak iskry

Wczoraj wracam sobie ze stolicy i jakieś dwa kilometry od domu fiestka pokazała zero obrotów. Zjechałem na pobocze i próbuje zapalić. Zapala, ale jak dodałem mocniej gazu to znowu pokazuje zero obrotów. Dziesięć prób później fiesta w ogóle nie chce zapalić. Kręci normalnie, ale za nic nie zaskoczy. Podobną sytuację miałem przedwczoraj, jak wracałem do domu po wymianie świec na NGK Vline11. Pogmerałem przy kablach i fiestka zapaliła i pojechała dalej.
Na razie udało mi się ustalić:
- przewód wysokiego napięcia idący od cewki do kopułki jest sprawny, ale już na nim nie ma iskry.
- cewka chyba jest sprawna tylko się grzeje dosyć mocno i nie wiem czy to normalne.
I to tyle co mi się udało ustalić.

Co może być przyczyną takiego zachowania?
 
 
Laskosz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 32
Dołączył: 04 Kwi 2005
Posty: 2321
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 27 Maj 2007, 20:42   

słaby jestem z elektryki ale spróbuj zamiast swojej cewki włozyć z dużego fiata na próbe bo myśle że to wina cewki albo modułu na aparacie zapłonowym jeśli takowy posiadasz
_________________
" zanim zadasz pytanie - poszukaj może jest już gotowa odpowiedź "
 
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Maj 2007, 21:17   

odpowiedzi są dwie
1 złe świece bo 1.1 potrzebuje NGK No7
2 masz ułamany przewód albo od młoteczka do złączki albo od płytki do masy w aparacie zapłonowym. chyba że masz moduł to wtedy inna gra bedzie .
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2007, 21:29   

Hm. Ale tak sobie myślę, że jakby były złe świece to bym nie przejechał na nich ponad 100 kilometrów. Jednak mogę się mylić.
Ale masz rację, że powinny być siódemki.
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Maj 2007, 21:44   

wystarczy ze maja za mała ciepłote i w pewnych odstępach czasu pracy moga sie przegrzewać . zjeb tego co ci je sprzedał ze nawet katalogu nie umie używać .
ale to moim zdaniem przyczyna z aparatu zapłonowego nadal nie wiemy czy masz moduł czy nie ,
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 28 Maj 2007, 08:01   

Hm. Szczerze mówiąc to nie wiem. Mam cewkę, potem kabelek wysokiego napięcia idący do kopułki, a z niej wychodzą cztery kabelki do świec.
Napisz mi czym to się różni to powiem Ci co mam :) Przy okazji się czegoś dowiem :)
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 28 Maj 2007, 11:05   

do aparatu zapłonowego idzie jeden lub trzy przewody (poniżej kopułki )
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 28 Maj 2007, 16:59   

Mam aparat zapłonowy.
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 28 Maj 2007, 18:36   

hm albo ja jestem głupi albo ktoś inny .
przeczytaj jeszcze raz wyraźnie !!!!!!!!!!!!!!1




do aparatu zapłonowego idzie jeden lub trzy przewody (poniżej kopułki )-jak jest u ciebie ??
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 28 Maj 2007, 19:20   

Przepraszam :) Jednak mam moduł zapłonowy. Sprawdzone przez mechanika :) Niestety nic nie wymyślił i jutro fiestka idzie do elektryka.
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 28 Maj 2007, 23:54   

jeśli masz moduł to sprawa jest dosć prosta . Cewka w aparacie musi mieć ok 400 ohm do tysiaca .
opis pinów w kostce
pin 3 w kostce zasilanie
pin 2 w kostce masa
pin 1 w kostce minus cewki .
Jak padnie ci moduł można od biedy wsadzic moduł z poloneza Hybryd tylko trzeba dorobić przewody ze słynnego zielonego kabelka z FSO .
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2007, 18:34   

Okazało się, że moduł poszedł na emeryturę.
Nie wiem jednak, czy włożą oryginalny, czy jakiś zamiennik.
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 30 Maj 2007, 18:48   

zamiennik ok 75 zł . Orginał nie mam pojęcia . Można wsadzić hybryd z poloneza po małych przeróbkach . Hm citroen peugot i ford miały identyczne w podobnych latach .
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 31 Maj 2007, 11:18   

No i odebrałem fiestę. Wsadzili zamiennik i policzyli sobie 200zł:/ I do tego zapomniałem, że w garażu mam drugi taki sam silnik, z którego mogłem wziąć moduł:/
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 31 Maj 2007, 11:32   

130 zł za odkręcenie 2 śrubek - powiem tak zostałeś wydymany na własne życzenie :)
 
 
 
blood_brother
[Usunięty]

Wysłany: 31 Maj 2007, 14:40   

Następnym razem pomyślę pięć razy:)
 
 
diodalodz 


Model: Ford Fiesta Mk1`79
Wersja: L
Silnik: 1.1/55KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 33
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 5514
Skąd: Łódź
Wysłany: 1 Cze 2007, 00:50   

po to tu jesteśmy zeby sobie pomagać . Ja pomoge tobie ty pomożesz mnie musimy sie trzymać razem w tych trudnych czasach .
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Błąd EAC FAIL, ABS, Brak przebiegu
Czyli problemy z układem ABS itp.
TOMASSS Silniki diesla 1 27 Maj 2012, 10:38
TOMASSS
Brak nowych postów Brak iskry
Matis Elektryka 10 9 Lut 2006, 10:32
Gość
Brak nowych postów Brak iskry w 1.1 gaźnik
grochu1103 Elektryka silnika 36 16 Lut 2014, 00:59
grochu1103
Brak nowych postów [MK3] Brak iskry - 1.4
VITEX Elektryka 13 16 Sie 2010, 22:47
VITEX
Brak nowych postów Silnik 1.1 Brak iskry
ZeaFir Elektryka silnika 5 30 Cze 2015, 19:12
diodalodz


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.