[MK3] Nie odbijają tylne hamulce |
Autor |
Wiadomość |
kmb

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 08:26 [MK3] Nie odbijają tylne hamulce
|
|
|
Nie odbijają mi tylnie hamulce. Na Początku zaczęło piszczeć w lewym tylnim kole. Rozebrałem ściągnąłem bęben i przesmarowałem - hamulce dalej nie odbijał ale przynajmniej już nie piszczał. Teraz moje pytanie co może być przyczyną. Cylinderek działa, regulator docisku szczek w bębnie tez nie wypadł poza zakres pracy. Dodam tylko jeszcze jak sie odkręci odpowietrznik z tylu tam na piaście to koło odpuszcza zupełnie. Czy może być to "regulator siły hamowania"? i gdzie on sie tak naparawde znajduje ??Pod autem czy tuż zaraz przy pompie bo tam coś podobnego zlokalizowałem?
Aha dodam jeszcze ze auto bardzo mało jeździło u poprzedniego właściciela bo to był mój dziadek, wszystko sie pozastawało i pośniedziało, zauważyłem ze jak za drugim razem podnosiłem samochód na lewarku koło nie szło już tak ciężko może być tak ze tą usterkę sie rozjeździ o ile zabrudzone są przewody od plynu hamulcowego tudzież ten cały regulator?
Chętnie bym ten regulator sprawdził ale do końca nie wiem gdzie on jest wiec proszę o podpowiedź i jakieś rady z tym całym problemem związane |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 13 Lip 2010, 20:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Grześ
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 10:21
|
|
|
Niema regulatora sily hamowania, oprucz pedalu hamulca
Jesli auto dlugo stalo to wszystko jest poprostu zkorodowane, nieraz sie zdarzylo ze po dluzszym postoju (miesiac lub dluzej) auta z miejsca niedawalo sie ruszyc, bez wzgledu na marke i model.
Ja na poczatek bym pojezdzil autem po mniej ruchliwych uliczkach i rozruszal wszystko, a jesli to nie pomoze to wymiana i przepchniecie plynu hamulcowego (odpowietrzenie), jesli sie plynu przepchac nie da no to przewody hamulcowe do wymiany, ale w to niewirze |
|
|
|
 |
kmb

|
Wysłany: 8 Mar 2007, 16:38
|
|
|
przy mojej pompie jest wiec cos takiego : http://www.allegro.pl/ite...ta_1989_95.html a co to w takim razie jest ? Czy czasem sie to nie popsuło
A co do jazdy to auto jeździ i teraz nie widzę by było coś nie ok , ale jednak po podniesieniu na lewarek sa spore opory, a przecież to wielki przepał paliwa |
|
|
|
 |
mikew83 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Mar 2007, 23:47
|
|
|
a czy przypadkiem nie masz regulatora hamowania tylniej osi jest pod tylnią belką ,może on się zastał? |
|
|
|
 |
kmb

|
Wysłany: 9 Mar 2007, 08:35
|
|
|
no to było bardzo logiczne bo to powinno chyba regulować sile hamowania w zależności od obciążenia tylnej osi, ale tam nic nie ma, same przewody hamulcowe, wiec albo został wyrzucony wcześniej albo to jest właśnie to co znalazłem pod maską i wrzuciłem na aukcji na allegro |
|
|
|
 |
kc79 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 15:49
|
|
|
ja bym stawiał na rozwarstwione(w środku)przewody hamulcowe |
|
|
|
 |
kmb

|
Wysłany: 10 Mar 2007, 16:58
|
|
|
a skąd taki osąd?Takie są tego objawy? i co teraz? wymienić przewody hamulcowe? przeciez to tyle roboty |
|
|
|
 |
goku

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Sylwester
Wiek: 44 Dołączył: 20 Lip 2006 Posty: 226 Skąd: Makowisko/J-aw
|
Wysłany: 10 Mar 2007, 18:56
|
|
|
ElGrey napisał/a: | no to przewody hamulcowe do wymiany, ale w to niewirze |
A ja tutaj sięnie zgodze.
Jakiś czas temu miałem podobny problem, sprawdziłęm cylinderki itp. i nic. Padło na przewodyhe he he.... okazało się że miałem przytkane [rzewody te gómowe ( nie wiem jak to mogło sięstać ale ... )
Wymieniłem przewody i przy okazji płym i śmiga do tej pory bez problemów.
P.S Temat już był taki. Opcja szukaj nie gryzie. |
_________________ http://img193.imageshack....36/ninjauhd.gif
[/quote] |
|
|
|
 |
tymin [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Mar 2007, 08:55
|
|
|
U mnie przyczyną takich objawów była zapieczona linka od ręcznego po prostu. |
|
|
|
 |
kc79 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Mar 2007, 16:19
|
|
|
nie chodzi mi o całe przewody tylko o te elastyczne,to wcale nie jest tak dużo roboty,miałem podobne objawy |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.