[MK3] Zblokowana kierownica |
Autor |
Wiadomość |
drjanusz

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 7 Kwi 2009, 21:37
|
|
|
Na bank krzyżak miałem w 100% takie właśnie objawy.Po wymianie jak ręką odjął |
_________________ Było XR3i
Była Fiesta 1,1i
Fiestynka 1,3...skasowana :((
Zagościł mkV Essi 1.6 Już ni ma.
A teraz Fiesta 2x mkIV 1,3 Endura
W stajni pojawił się Mondeo 1,6 mk1
kolejna zmiana Fokus Kombi 1.6 |
|
|
|
 |
Tomto
Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 7 Kwi 2009, 21:52
|
|
|
Tak jak już było o tym wiele razy na forum na 99,9% przypadków jest to krzyżak. Przerabiałem to samo niedawno. Kierownica w czasie jazdy, szczególnie na trasie potrafiła się blokować, nie zawsze ale dość często pojawiał się duży opór, szczególnie jak kręciłem w lewą stronę. 2,5 roku (ok 30 tyś km) temu zamontowałem nówkę krzyżak FEBI - po tym czasie wyglądał z zewnątrz bardzo ładnie i nie miał luzu, a jego stan wyszedł na jaw dopiero jak go wymontowałem z auta - szok przeżyłem, krzyżak (dokładnie jeden wałek) blokował się w rękach tak, że nie mogłem nawet go zgiąć, ogólnie chodził skokowo!!! Żeby sprawdzić czy to jest krzyżak trzeba go wyjąć z auta, inaczej można się przejechać. Teraz już nie oszczędzam paru złotych i kupię oryginalny. Z tego co zaobserwowałem krzyżak FEBI ma wadę konstrukcyjną, która powoduje, że śruba do przykręcenia jego obejmy na wieloklinie przekładni ściska też sam krzyżak powyżej co pewnie spowodowało tak poważne uszkodzenie łożysk igiełkowych (ucierpiał włąśnie ten wałek który ma łożyska w dolnej części krzyżaka). Oryginał ma w tym miejscu inny kształt i jest grubszy. |
|
|
|
 |
Maki

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 7 Kwi 2009, 22:52
|
|
|
Tommur napisał/a: | Jakie sprzęgiełko??? :yyy: |
Sprzęgło kardana prze pana. I nie mam wspomagania. |
|
|
|
 |
kenczorf

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 8 Kwi 2009, 00:04
|
|
|
Maki napisał/a: | Sprzęgło kardana | Chyba przegub kardana |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
Maki

|
Wysłany: 8 Kwi 2009, 08:01
|
|
|
kenczorf napisał/a: | Chyba przegub kardana |
Też tak nazywany jest i jak najbardziej ok. Ale ten przegub kardana jest sprzęgłem samonastawnym, dlatego sprzęgło kardana. |
_________________ Skoda Fabia Combi 1,4L 50kW |
|
|
|
 |
dzecky [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Kwi 2009, 20:13
|
|
|
hmm mi się nie blokuje, ale mam ogromne stuki. To nie jest ani jeden ani drugi krzyzak... Nad krzyzakiem w kabinie wystaje delikatnie taka sprezynka i tam jest luz i stuki dochodza wlasnie z tamtego miejsca. Moze wie ktos co to jest, jak sie wymienia i czy drogie?? kreci sie lekko(jedna reka na postoju). Ma delikatny luz (ok1cm) no i glosne stuki. |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 39 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 9 Kwi 2009, 00:14
|
|
|
Tommur, sprzęgiełko Cardana. po ludzku: krzyżak
kllimek, za 2 tygodnie znowu będziesz musiał pryskać... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
SPIN

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1/53KM
|
Wysłany: 9 Kwi 2009, 08:56
|
|
|
Wymieniłem i jest duża poprawa ale chciałem zrobić ósemkę i w pewnym momencie ciężko sie kręciło, nie jestem przekonany ze to akurat będzie to końca to, przy okazji wyprostowałem sobie kierownice |
|
|
|
 |
agryd [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Kwi 2009, 20:46
|
|
|
Witam.
jasmina zdołałaś usunąć usterkę czy chociaż zdiagnozować czy to na pewno był krzyżak?
Pytam bo mam objawy zbliżone do Twoich: kiera kręci się ciężko, skokami i nie odbija po skręcie (znaczy nie wraca do pozycji wyjściowej) ale nie mam luzów na krzyżaku ani nic nie trzeszczy/stuka. Więc chcę się upewnić.
Pozdro. |
|
|
|
 |
Lukass [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 11:04
|
|
|
Również mam takie same objawy w mojej fieście jak Jasmina. Tyle że mi mechanik powiedział że cała maglownica do wymiany ... Czy jest to możliwe ? Czy może najpierw wymienić krzyżak i zobaczyć jak to będzie chodziło ? |
|
|
|
 |
wojtmatusik [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 12:20
|
|
|
podpinam się bo miałem ten sam problem i do tego złapało mnie w trasie. Ktoś mi poradził żeby smarnąć WD i tak zrobiłem na razie hula. Ale jak tylko się pojawi Matki Boskiej Pieniężnej wale do sklepu po nowe krzyżaki... |
|
|
|
 |
Tomto
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 19:51
|
|
|
Ja też nie wierzyłem, że mój 3 letni krzyżak padnie, ale jak go wymontowałem to okazało się że się blokuje w rękach, chodził skokowo, czasami wogóle nie chciał się zginać - dlatego żeby móc określić na 100% co się posypało trzeba wymontowć ten krzyżak. |
|
|
|
 |
Tommur

Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 21:54
|
|
|
Myśle, że tym radosnym akcentem doszliśmy do tego co było wiadomo od samego początku. (krzyżak )
No chyba, że koledze z 1 posta kierka blokuje się na zasadzie nie bo nie. |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
agryd [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Kwi 2009, 22:05
|
|
|
Tommur napisał/a: | Myśle, że tym radosnym akcentem doszliśmy do tego co było wiadomo od samego początku. (krzyżak ) |
No dobra, już dobra (jeśli to było do mnie). Po prostu jestem ciekawski
Faktycznie krzyżak. Już wymieniony i po problemie |
|
|
|
 |
|