|
Full LED Błąd DTC B14DB:54-0B |
Autor |
Wiadomość |
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 27 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 105 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 26 Lip 2024, 09:31 Full LED Błąd DTC B14DB:54-0B
|
|
|
Dzień dobry
Moja Fiesta ma seryjne full LEDy, ale przez kolizję musiałem wymienić lampę lewą na używaną. Oba moduły także zostały założone używane (oryginalnych nie ma). Mają te same numery jak te w lampie prawej. Lampa lewa działa w jakiś 60%. Mamy dzienne, kierunek, mijania i to tyle. Nie działają długie TYLKO w tej lampie (nie działają to też złe słowo, ustawienie Auto High Beam lub włączenie ich ręczne nic nie daje, ale pociągniecie manetki do siebie na chwilowe zapala je z opóźnieniem) i nie działa poziomowanie w obu lampach (błędy DTC B1437 i B1439, oba 87-0B). Moduł HCM poza powyższymi błędami generuje też ten z nazwy tematu: B14DB:54-0B który można sprowadzić do opisu: brak kalibracji.
Puszczenie konfiguracji LIN przez Forscana i FDRS (ASO) nic nie dało. Błąd znika na chwilę, ale zaraz wraca. Lampa dalej nie działa poprawnie.
Zamiana modułów miejscami sprawia, że lewa lampa zaczyna mieć objawy prawej, a prawa lewej. Odłączenie lampy powoduje kilka dodatkowych DTC, ale tego z błędną konfiguracja nie ma (jest, ze modułu nie ma wcale).
Zmieniłem w komputerze pokładowym konfigurację na lewą stronę i znów puściłem LIN, ale także bez efektu.
Próbowałem puścić LIN bez wpiętej dobrej lampy, tak samo nieskutecznie.
Próbowałem w HCM wrzucić oryginalny AS Build, ale ForScan wyrzuca, że jest identyczny i nic nie zmieni.
Sam reset HCMu też nie robi nic konkretnego.
Problem jeździ ze mną od lutego, ASO rozłożyło ręce i jest zdziwione, że Ford zablokowałby ponowne kodowanie modułu, albo problem leży kompletnie gdzie indziej. W każdym razie albo zostaje mi naprawienie tego, albo zakup nowego modułu za jakieś 800 zł i modlitwa o to, żeby zadziałał.
Pozdrawiam.
Opisy DTC:
B14DB:53-0B
Left Headlamp Driver Control System
Additional Fault Symptom: Missing Calibration
Module: HCM
B1437:87-0B
Left Leveling Actuator
Additional Fault Symptom: Missing Message
Module: HCM
B1439:87-0B
Right Leveling Actuator
Additional Fault Symptom: Missing Message
Module: HCM |
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|