|
Awaria immobilizera? [Ford Fiesta mk7] |
Autor |
Wiadomość |
Ola3012
Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Ghia
Silnik: 1.3/58KM
|
Wysłany: 15 Gru 2023, 08:44 Awaria immobilizera? [Ford Fiesta mk7]
|
|
|
Dzień dobry, zacznę od przywitania się ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj
A teraz do rzeczy. Mam problem z moją Fieściną (Ford Fiesta mk7 wersja Ghia) i nie bardzo wiem gdzie zacząć szukać problemu.
Pierwszy raz problem pojawił się 1 listopada gdy po zapaleniu silnika otwierała się klapa bagażnika a w czasie jazdy mrugała dioda alarmu.
Na drugi dzień rano klapa bagażnika również się otworzyła i wyświetlił się komunikat „immobilizer awaria serwis natychmiast”. Ale auto odpaliło normalnie a w czasie jazdy nie było żadnych problemów.
Od tego czasu był spokój i wszystko w porządku, żadnych błędów nie pokazywało.
Tydzień temu problem powrócił. Najpierw w czasie jazdy pojawił się komunikat „kluczyk nie wykryty”, potem zaczęła mrugać dioda alarmu i wyświetlał się komunikat „immobilizer awaria serwis natychmiast”. I tak na zmianę. Dodam że auto odpaliło bez problemów. Wtedy wymieniłam klucz na drugi zapasowy żeby sprawdzić czy problem leży w kluczyku czy gdzieś indziej.
Natomiast wczoraj gdy podjechałam pod dom i wysiadłam z samochodu żeby otworzyć sobie bramę samochód zatrzasnął się. Kluczy był w środku i wyglądało tak jakby auto ktoś zamkną od środka. Samochód otworzył się dopiero po kilku próbach otwarcia go przy użyciu drugiego kluczka.
Dodam że bateria w kluczyku została wymieniona, akumulator sprawdzony a komputer nie wykazał żadnych błędów. Klamka bagażnika nie działa, bagażnik trzeba otwierać z kluczyka plus mruga mi kokpit z radiem. Nie wiem czy ma to jakikolwiek związek ale wolę napisać wszystkie objawy jakie zauważyłam.
Czy ktoś miał podobne przygody ze swoją Fiesta? Gdzie szukać problemu ? |
|
|
|
|
thug83
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/60KM
|
Wysłany: 7 Lut 2024, 09:09
|
|
|
Ja właśnie czekam co elektryk wynajdzie, bo u mnie po tygodniu stania pod domem nie odpaliła. Mruga szybko dioda od immobilizera, auto nie kręci, kreski na zegarach. Bezpieczniki posprawdzane, wtyczki do kompa itp też są ok. Auto pojechało w poniedziałek do elektrykai czekam. Co do bagażnika, też mi się bezpośrednio przed tą awarią tak działo przez kilka dni, ale to raczej przypadek Wymieniłem na zamiennik z allegro, za jakieś 50pln i już się nie otwiera, jednak auto dalej nie jeździ. |
|
|
|
|
JoeMix
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12042 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 10 Lut 2024, 09:13
|
|
|
thug83 napisał/a: | po tygodniu stania pod domem nie odpaliła | aku rozładowany,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
|
thug83
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/60KM
|
Wysłany: 13 Lut 2024, 14:44
|
|
|
JoeMix napisał/a: | thug83 napisał/a: | po tygodniu stania pod domem nie odpaliła | aku rozładowany,,, |
Elektrykiem nie jestem, ale debilem też nie . Auto zrobione, w module sterownika było coś przepalone, elektryk naprawił i śmiga. Wiązki, zegary i cała reszta przepatrzona, były w porządku. Jak ktoś z okolic Piaseczna, Tarczyna, Grójca to polecam https://maps.app.goo.gl/nQ9rn1jt9fhDWnj39 |
|
|
|
|
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|