Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Wymiana radia 6000cd
Autor Wiadomość
dorcia1431 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
Dołączyła: 25 Gru 2018
Posty: 1
Skąd: Bobowo
Wysłany: 25 Gru 2018, 18:16   Wymiana radia 6000cd

Czy można w ford fiesta mk6 wymienić fabryczne radio 6000cd na inne np. Pioneer z panelem dotykowym lub na inne z panelem dotykowym? Co dokładnie trzeba zrobić? Chodzi mi o to jaką ramkę wymiary i przejściówki? A także czy przy późniejszej sprzedaży samochodu da się spowrotem włożyć fabryczne radio?
_________________
Niemira
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 285
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 26 Gru 2018, 09:10   

Oczywiście że się da. Potrzebujesz tylko ramkę dedykowaną pod dane radio oraz ewentualnie (jeśli masz na pokładzie) pod manetkę do sterowania radiem. Fabryczne radio da się na bank włożyć z powrotem już tak żonglowałem radiami
 
 
 
FiestaTJE 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 28
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 9
Skąd: Sędziszów
Wysłany: 11 Sty 2019, 17:21   

Witam. Podłącze się z pytaniem. Mam problem z radiem polegający na tym że nie zawsze jest dźwięk w głośnikach, podłączyłem inne radio (też 6000cd) i jest bez zmian. Czy Fiesta posiada jakiś fabryczny wzmacniacz audio? Jeśli tak gdzie można go zlokalizować?
Pozdrawiam.
_________________

 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 285
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 11 Sty 2019, 19:35   

Nie posiada. Wzmacniacz jest w radiu. Sprawdź wtyczki w drzwiach czy tam coś nie zaśniedziałe czy są dobrze powpinane i czy nie są przełamane kable
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 898
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11 Sty 2019, 20:21   Re: Wymiana radia 6000cd

dorcia1431 napisał/a:
Czy można w ford fiesta mk6 wymienić fabryczne radio 6000cd na inne np. Pioneer z panelem dotykowym lub na inne z panelem dotykowym? Chodzi mi o to jaką ramkę wymiary i przejściówki?


Można, ale obejrzyj np w Google inne Fiesty z takimi radiami. I zobacz czy Ci się to podoba wizualnie. Szerokość panelu sterowania seryjnego radia to 23cm. Wszystkie markowe radia maja góra 18cm szerokości. Mamy więc radio, ramkę radia, potem ramkę przejściówki i docelową wnękę. Panel środkowy Fiesty jest ciemno-szary. Ramki są czarne i jeszcze każda z nich daje z 1mm przerwy. Co już kilka osób podsumowało "wygląda fatalnie".

Jest opcja druga. Na Allegro są w sprzedaży radia zastępujące 6000CD i idealnie pasują rozmiarem. Są jednak w większości radiami bez nazwy, albo mają lokalną, chińską, nazwę i wszelki ich serwis jest w Chinach. Na plus to kolorowy ekran i multum funkcji, ale na minus zupełnie nieznane szczegółowe dane techniczne audio/fm.

I opinie o nich są delikatnie średnie. Audio podobno nawet gra, ale radio fatalnie odbiera. Nawet w dużych miastach gubiąc fale radia Zet/RMF/PR1. I w Polsce tego nikt serwisować/naprawiać nie będzie.
W Niemczech są wersje takiego sprzętu podobno lepiej działające, ale nie znam szczegółów o jaki to model chodzi (to tylko plotka wyczytana z niemieckich forum caraudio).
Profil Facebook
 
 
FiestaTJE 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 28
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 9
Skąd: Sędziszów
Wysłany: 12 Sty 2019, 09:44   

Bobofrut napisał/a:
Nie posiada. Wzmacniacz jest w radiu. Sprawdź wtyczki w drzwiach czy tam coś nie zaśniedziałe czy są dobrze powpinane i czy nie są przełamane kable


Będę sprawdzał, zastanawia mnie tylko to czemu wszystkie nie działają.
_________________

 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 898
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Sty 2019, 13:16   

[quote="FiestaTJE"]
Bobofrut napisał/a:
zastanawia mnie tylko to czemu wszystkie nie działają.


Wszystkie? Jesteś pewne, że radio nie wyciszyło się?

Podłączenie głośników jest proste jak budowa cepa.
Z drzwi przewodu głośnikowe wędrują do wtyczek w słupkach A (drzwi przednie) i B (drzwi tylne).
Potem razem wędrują prosto do wtyczki podłączanej do radia.
Profil Facebook
 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 285
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 12 Sty 2019, 17:45   

slawomirro, na szczęście nie każdy tak jak ty jest pedantycznym estetą. Wystarczy dobrze pokopać w necie i można kupić oryginalną ramkę Forda pod rozmiar 1 lub 2 din. Co do samego 4adia - samo się ścisza, czy też potrafi przerywać podczas grania. Jeśli przerywa to jest ewidentny problem z samym radiem
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 898
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12 Sty 2019, 20:59   

Bobofrut napisał/a:
slawomirro, na szczęście nie każdy tak jak ty jest pedantycznym estetą.


Patrząc na bałagan w mieszkaniu chyba przesadziłeś z tym pedantyzmem :rotfl:
Zresztą to nie moje zdanie o estetyce, ja radio będę zmieniał może w tym roku na Kenwood DDX-4018BT :ok: i będę kombinował co z ramką, może pomaluję?
Profil Facebook
 
 
FiestaTJE 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 28
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 9
Skąd: Sędziszów
Wysłany: 13 Sty 2019, 08:33   

[quote="slawomirro"]
FiestaTJE napisał/a:
Bobofrut napisał/a:
zastanawia mnie tylko to czemu wszystkie nie działają.


Wszystkie? Jesteś pewne, że radio nie wyciszyło się?

Podłączenie głośników jest proste jak budowa cepa.
Z drzwi przewodu głośnikowe wędrują do wtyczek w słupkach A (drzwi przednie) i B (drzwi tylne).
Potem razem wędrują prosto do wtyczki podłączanej do radia.


Jestem pewien że wszystkie i tak jak pisałem sytuacja jest taka sama po wymianie radia, pytam bo w sieci znalazłem fabryczne wzmacniacze audio np. do Focus'a. W takim razie będę wędrował po kablach od radia do głośnika może coś znajdę. :)
_________________

 
 
FiestaTJE 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 28
Dołączył: 11 Lis 2014
Posty: 9
Skąd: Sędziszów
Wysłany: 13 Sty 2019, 11:23   

[quote="FiestaTJE"]
slawomirro napisał/a:
FiestaTJE napisał/a:
Bobofrut napisał/a:
zastanawia mnie tylko to czemu wszystkie nie działają.


Wszystkie? Jesteś pewne, że radio nie wyciszyło się?

Podłączenie głośników jest proste jak budowa cepa.
Z drzwi przewodu głośnikowe wędrują do wtyczek w słupkach A (drzwi przednie) i B (drzwi tylne).
Potem razem wędrują prosto do wtyczki podłączanej do radia.


Jestem pewien że wszystkie i tak jak pisałem sytuacja jest taka sama po wymianie radia, pytam bo w sieci znalazłem fabryczne wzmacniacze audio np. do Focus'a. W takim razie będę wędrował po kablach od radia do głośnika może coś znajdę. :)


Problem znaleziony, w prawych drzwiach złamane złącze w głośniku (+) robiło się zwarcie i pewnie jakieś zabezpieczenie wyłączało wbudowany w radio wzmacniacz.
_________________

 
 
Bobofrut 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Wiek: 39
Dołączył: 12 Mar 2012
Posty: 285
Skąd: Biała Prudnicka
Wysłany: 13 Sty 2019, 15:35   

No i fajnie że się udało pomóc :)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK4] FAQ - Wymiana maglownicy
peugeot40619tdi Mechanika ogólna 1 10 Maj 2019, 22:44
keiner
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 20 26 Lis 2014, 19:13
MarcinCe
Brak nowych postów Przyklejony: FlockArt/Fast-Wheel - flokowanie & wymiana opon
Rasta Tuning stylistyczny 54 21 Sty 2019, 16:19
Rasta
Brak nowych postów [MK6] Wejście Aux do radia 6000CD
zaroth666 Car Audio i CB 7 21 Wrz 2014, 21:05
zaroth666
Brak nowych postów [MK6] demontaż radia Ford 6000CD
Jak NAJSZYBCIEJ.
miniu211 Car Audio i CB 3 2 Gru 2010, 16:30
AccessX


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.