Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

czujnik temperatury zewnętrznej
Autor Wiadomość
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Sty 2019, 18:56   

Skoro wiesz, że 4,7 to nadal za mało, to możesz kupić potencjometr 20k, ustawić tyle, żeby temperatura zgadzała się z tym, co jest faktycznie, odczytać wartość na multimetrze, zaokrąglić do najbliższej wartości możliwego do dostania termistora i taki też nabyć. Zawsze to trochę mniej jeżdżenia za pierdołami wartymi pojedyncze grosze.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 7 Sty 2019, 21:21   

a czy ten cały czujnik to tylko ten termistor ? i nic więcej tam nie trzeba dodawać ?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Sty 2019, 22:25   

Fanzlohtv napisał/a:
a czy ten cały czujnik to tylko ten termistor ? i nic więcej tam nie trzeba dodawać ?

Nie znajdziesz tam nic więcej. Niby producent mógłby połączyć szeregowo termistor z rezystorem. To jedyna możliwa kombinacja, ale raz, że komplikuje układ, dwa (i chyba najważniejsze) to dodatkowy koszt no i trzy - wprowadza dodatkowy błąd, co może skutkować fałszowaniem odczytu temperatury.

Tak czy owak, nawet gdyby tak było, to da się to łatwo wyłapać, zdejmując 3 punkty (temperatury), znajdując odpowiedni termistor (krzywą) i po prostu dodając odpowiednią, względnie stałą, wartość rezystancji. Niemniej nie chce mi się wierzyć w takie kombinowanie. Najprędzej użyty będzie trudno dostępny, niepopularny element. Prosto, łatwo, a i innym ludziom się robi pod górkę takim sposobem.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 8 Sty 2019, 20:08   

Dobrze, sprawa ma się tak, zalutowałem potencjometr w miejsce czujnika, temperatura w garażu 5 stopni ustawione, żeby komputer wskazywał 5 stopni i wskazanie na multimetrze wyszło 16.6. troche wydaje mi się zawyżone, ale tak mi wskazuje :D
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 8 Sty 2019, 22:15   

Ok. Sprawdź jeszcze proszę ile musisz ustawić, żeby wyświetlacz pokazywał 25 stopni.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 8 Sty 2019, 22:24   

Dobrze już idę sprawdzać dam znać za 15 minut ;)
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 8 Sty 2019, 22:37   

na temperaturze 25 oporność wynosi 8.37 ;)
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 8 Sty 2019, 22:55   

Rozebrałem stary czujnik który był chyba od starszego mondeo model "91 ag 10374 ba" i okazuje się że w środku jest jak mi wyskoczyło po wpisaniu w google dioda prostownicza BY399 więc ciekawa sprawa :D
 
 
miro2013 

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 50
Dołączył: 25 Lut 2013
Posty: 31
Skąd: wlkp
Wysłany: 9 Sty 2019, 13:46   

Fanzlohtv napisał/a:
Rozebrałem stary czujnik który był chyba od starszego mondeo model "91 ag 10374 ba" i okazuje się że w środku jest jak mi wyskoczyło po wpisaniu w google dioda prostownicza BY399 więc ciekawa sprawa :D


Diody również stosuje się jako czujniki w termometrach elektronicznych - spadek napięcia na złączu p-n w trakcie przewodzenia diody jest zależny od temperatury i jest liniowy na pewnym odcinku charakterystyki. Dawno, dawno temu jako pracę dyplomową w technikum elektronicznym wykonałem taki termometr bazujący na diodzie półprzewodnikowej.
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 9 Sty 2019, 15:22   

miro2013, o to o tym nie widziałem :D
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 9 Sty 2019, 18:09   

Fanzlohtv napisał/a:
na temperaturze 25 oporność wynosi 8.37 ;)

Czyli szukamy czegoś blisko 8,4 - najbliżej jest 8,5k. Oczywiście od ręki go w sklepie nie dostaniesz. Można ściągnąć go od Chińczyka albo poszukać łatwiej dostępnej wersji 8k. Na Aliexpress i pochodnych powinny kosztować dosłownie grosze. Przetestować za dolara można.

Czy to jest dioda czy po prostu oznaczenie jest z czapy, sprawdzisz łatwo - miernik na 20k i mierzysz raz w jedną, raz w drugą stronę. Jeśli w drugą stronę wskaże nieskończony opór, to masz diodę (w co wątpię, ale co tam, sprawdzić możesz, może mnie coś zaskoczy :P )
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 9 Sty 2019, 19:51   

Dobrze a więc pracę zakończone :D kupiłem 2 termistory 22kohm bo nie mieli 10 połączyłem razem co dało mi około 11khom i wlutowalem w stary czujnik temperatura powietrza -3 na wyświetlaczu również -3 :D dziękuję wszystkim za pomoc, bez niej nie ruszył bym w żaden sposób w tym temacie :D
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 9 Sty 2019, 20:04   

LOL :D
Byle pozostałe temperatury pokazywało dobrze, a nie tylko tę jedną. Jak to będzie dobrze działać jak się ociepli, to będzie niezły hack dla innych :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 9 Sty 2019, 22:20   

no w garażu pokazywało 5 stopni i było rzeczywiscie 5 na - tez pokazuje dobrze mam nadzieje że wyżej też bedzie okej :D
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 32
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5651
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 10 Sty 2019, 14:32   

Okej, to daj znać proszę jak się temperatura podniesie (lub mocno spadnie).
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Fanzlohtv 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Titanium
Silnik: 1.0/80KM
Imię: Arkadiusz
Dołączył: 20 Gru 2018
Posty: 23
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 18 Lut 2019, 21:43   

aktualizacja:
najwyższa temperatura jaka zanotowałem było 15 stopni i wkazywało dobrze, wiec pewnie bedzię dobrze do końca :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [MK6] Czujnik temperatury zewnętrznej
hawaj Elektryka ogólna 25 20 Maj 2014, 19:21
Parzych
Brak nowych postów Czujnik temperatury wewnętrznej/zewnętrznej
którędy kabelek na zewnątrz auta
zebro78 Elektryka 5 23 Lut 2007, 23:47
jackrzec
Brak nowych postów [MK6] Czujnik temperatury zewnętrznej - umiejscowienie
djmarycha Elektryka 14 31 Gru 2012, 17:37
mieczyslawek
Brak nowych postów [mk6] czujnik temperatury zewnętrznej doposażenie
TOMASSS Elektryka 6 25 Lis 2012, 13:09
Parzych
Brak nowych postów Dokładka czujnika temperatury zewnętrznej.
gucio46 Elektryka ogólna 20 6 Lut 2018, 15:27
gucio46


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.