Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Wymiana zegarów na nowsze.
Autor Wiadomość
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 22 Wrz 2018, 20:05   Wymiana zegarów na nowsze.

Witam, jestem tu nowy i zielony. Zakupiłem fiestę z roku 2007. Ma zegary z magicznymi guziczkami czyli bez komputera. Żeby je wymienić i uruchomić funkcje dodatkowe muszę :
1. Zakupić zegary z kompem pokładowym. Czy będą pasowały od innych wersji silnikowych w tym od diesla ?
2. Zakupić manetkę ze sterowaniem.
3. Zakupić interfejs/kabel elm 327 hc-scan ms-scan lub go zrobić przy pomocy lutownicy (nie jest mi obca) i wyłącznika. Znalazłem poradnik na fordclupolska. Dotyczy interfejsu od Mari. Czy taki sam schemat połączeń będzie pasował do każdego interfejsu ?
4. Zaprogramować zegary i immobiliser ... cholera jak ? Użycie ruskiego programu wydaje się proste ale nie dla mnie.
5. Operację programowania przeprowadzam na stole czy już po zamontowaniu wszystkiego do auta?
Z góry dziekuję i przepraszam za zawracanie tyłka ;-)
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 772
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23 Wrz 2018, 19:42   Re: Wymiana zegarów na nowsze.

postrzepiony napisał/a:
Witam, jestem tu nowy i zielony. Zakupiłem fiestę z roku 2007. Ma zegary z magicznymi guziczkami czyli bez komputera. Żeby je wymienić i uruchomić funkcje dodatkowe muszę :
1. Zakupić zegary z kompem pokładowym. Czy będą pasowały od innych wersji silnikowych w tym od diesla ?
2. Zakupić manetkę ze sterowaniem.
3. Zakupić interfejs/kabel elm 327 hc-scan ms-scan lub go zrobić przy pomocy lutownicy (nie jest mi obca) i wyłącznika. Znalazłem poradnik na fordclupolska. Dotyczy interfejsu od Mari. Czy taki sam schemat połączeń będzie pasował do każdego interfejsu ?
4. Zaprogramować zegary i immobiliser ... cholera jak ? Użycie ruskiego programu wydaje się proste ale nie dla mnie.
5. Operację programowania przeprowadzam na stole czy już po zamontowaniu wszystkiego do auta?


1. masz benzynę, szukaj zegarów benzyny
2. ano tak
3. kabelki za grosze są na Allegro.
4. ruskim programem licznik ustawisz, ale immobiliser to w serwisie lub u kogoś kto ma odpowiedni interfejs.
5. w aucie.
Profil Facebook
 
 
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 23 Wrz 2018, 20:15   

Zegarów od diesla więcej i tańsze :-) i są w ładniejszym stanie, są też od wersji ST. Są inne trochę jeśli chodzi o obrotomierz, jak kupię od anglika to będę musiał przełożyć tarcze. Czy ten ruski program jest taki magiczny, że mogę kupić licznik z większym przebiegiem i da radę go zmniejszyć do mojego? Problem jest taki, że sprzedawcy mają w dupie przebieg z ich liczników :-(. Jaki to odpowiedni interfejs do zaprogramowania immobilisera ? Dziękuję :-)
 
 
dirty.73 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i16V/80KM
Dołączył: 21 Lut 2017
Posty: 124
Skąd: Lubań
Wysłany: 23 Wrz 2018, 20:33   

nie ma lekko,taki komunikacik wyskakuje :)



tylko w górę się da,zmniejszyć się nie da
_________________
dziadkowozy.com
 
 
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:00   

No zdaję sobie sprawę ale mam wrażenie, że tylko uczciwi się tym przejmują. Pytam tylko czy jest taka możliwość i tak mam w książce i w cepiku wpisany przebieg. Gdyby było to możliwe nie zadawałbym sprzedawcom upierdliwych pytań o przebieg auta, które rozebrali pół roku temu.
 
 
dirty.73 

Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i16V/80KM
Dołączył: 21 Lut 2017
Posty: 124
Skąd: Lubań
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:13   

no tym programem nie da rady zmniejszyć,ale jeśli kupisz licznik z mniejszym przebiegiem,to w górę się da,ustawisz swój
_________________
dziadkowozy.com
 
 
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 23 Wrz 2018, 21:22   

Elm'a już kupiłem. Czy trzeba wymienić obudowę kierownicy jak się chce manetke do radia ?
 
 
lukaszooo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 23
Skąd: Cegłów
Wysłany: 23 Wrz 2018, 23:32   

Zapraszam do Mińska Maz. Ogarne ci przebieg i inne sprawy softowe.
 
 
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 24 Wrz 2018, 18:50   

Na razie same liczniki z wyższym przebiegiem znajduję :-(
 
 
lukaszooo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 23
Skąd: Cegłów
Wysłany: 25 Wrz 2018, 00:30   

Przebieg w całej operacji jest najmniej problematyczny.....
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 39
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 772
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Wrz 2018, 13:05   

lukaszooo napisał/a:
Przebieg w całej operacji jest najmniej problematyczny.....


Jeśli możesz/umiesz kręcić liczniki w dół, to polecam Ci tę lekturę:

https://www.rp.pl/Prawo-k...w-w-autach.html
Profil Facebook
 
 
lukaszooo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 23
Skąd: Cegłów
Wysłany: 25 Wrz 2018, 14:58   

Ta ustawa zmieni jedynie koszt wymiany licznika. W mojej pracy zmieni sie tyle że będę musiał zadzwonić na SKP zglosić wymiane licznika i za to zapłacić...
Liczniki kręci sie w autach za 100 tys a nie w fiescie za 10tys.... 3000zl kary to smiech a nie kara :)
 
 
postrzepiony 

Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: KRZYSZTOF
Dołączył: 22 Wrz 2018
Posty: 6
Skąd: KOZIENICE
Wysłany: 26 Wrz 2018, 21:57   

Panowie o czym my tu gadamy ? Chcę zmienić licznik na nowszy, bo ma komputer, nie chcę mniejszego przebiegu w moim aucie. Chcę kupić licznik, a wszyscy sprzedawcy mają w głębokiej dupie stan licznika, który sprzedają. Stan licznika ma być zgodny z moim a nie niższy czy wyższy. Paniatno ?
 
 
lukaszooo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 23
Skąd: Cegłów
Wysłany: 27 Wrz 2018, 13:38   

Kupujesz zegary i manetkę ( doczytaj bo np w mk7 nie jest potrzebna, jej funkcje przejmuje prztcisk na liczniju).
Umawiasz sie np ze mną lub którymś z moich kolegów, przyjezdzasz, idziesz na kawe, wracasz z bananem na gębie do domu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK4] FAQ - Wymiana maglownicy
peugeot40619tdi Mechanika ogólna 0 8 Lut 2014, 21:05
peugeot40619tdi
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 20 26 Lis 2014, 19:13
MarcinCe
Brak nowych postów Przyklejony: FlockArt/Fast-Wheel - flokowanie & wymiana opon
Rasta Tuning stylistyczny 53 17 Wrz 2013, 17:21
Rasta
Brak nowych postów wymiana lamp na nowsze z ledami
micha-l1 Elektryka ogólna 1 1 Lip 2018, 19:32
AnonimowyAlkoho
Brak nowych postów pomocy wymiana zegarów
szymko200 Elektryka 3 17 Sie 2005, 08:35
trzeci


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.