Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Diagnostyka ELM327 + Forscan
Autor Wiadomość
Mac88 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: C
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Piotr
Wiek: 31
Dołączył: 12 Sie 2018
Posty: 9
Skąd: Barcice
Wysłany: 3 Wrz 2018, 19:10   Diagnostyka ELM327 + Forscan

Witam. Kupiłem niedawno interfejs diagnostyczny na allegro. Zainstalowalem Forscan na laptopie i podłączyłem pod Fieste. W opcjach diagnostycznych uruchomiłem automatyczne ryglowanie drzwi i komputer pokładowy - opcje rozszerzoną. Wysofując zmiane komputera interfejs sięzaciął - wg porad na yt w takiej chwili pada caly system w aucie i pojazd jest unieruchomiony. Zastosowallem zmiane ponownie tym razem z powodzeniem. Auto nadal działą :) mam jednak pytania odnośnie interpretacji odczytu błędów - załączam zdjęcia

mam pytanie odnośnie :
FCDIM
ACM
BCMii

to błędy czy interfejs po prostu nie poradziłsobie z jego odczytaniem?
https://zapodaj.net/c0a0f2bb0ec62.png.html

https://zapodaj.net/0cc25f20dbf64.png.html

https://zapodaj.net/21b1e1216e207.png.html

Jak interppretować
RCM - kod B1193 - pamięć zdarzeń pełna i zablokowana (reszta na zdjęciu)
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5530
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 3 Wrz 2018, 19:33   

B1193 - auto dostało strzała, poduszki wybiły
kodu nie da się usunąć "miękko" byle ELM-em, trzeba wyciągnąć moduł airbagów i "twardo" go zresetować
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Mac88 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: C
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Piotr
Wiek: 31
Dołączył: 12 Sie 2018
Posty: 9
Skąd: Barcice
Wysłany: 3 Wrz 2018, 19:34   

A jak widzisz moja ingerencję poprzez wgranie ustawień i przerwanie ich wgrywania? Mogło się coś popsuć?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5530
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 3 Wrz 2018, 20:01   

Tu się nie wypowiem. Jak auto pali, to nie szukałbym dziury w całym.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
wujekcybul 

Model: Ford Fiesta Mk7`15
Wersja: Inna
Silnik: 1.0EcoBoost/100KM
Dołączył: 25 Lis 2017
Posty: 23
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Wrz 2018, 10:58   

Puff napisał/a:
Tu się nie wypowiem. Jak auto pali, to nie szukałbym dziury w całym.


No nie do konca jak jest crash data tzn ze auto po wypadku i poduszek moze nie byc. Trzeba do magika podjechac zeby usunal ze sterownika. IMO Forscanem tego nie da sie pospuc.
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5530
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 5 Wrz 2018, 11:01   

wujekcybul napisał/a:
No nie do konca jak jest crash data tzn ze auto po wypadku i poduszek moze nie byc.

Autor pytał o kwestię przerwania wgrywania configu, a nie błąd. Do niego się ustosunkowałem wyżej.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukaszooo 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 15
Skąd: Cegłów
Wysłany: 5 Wrz 2018, 11:16   

Kolega ma sporo szczescia. Po przerwaniu zapisu powinno wywalic błędy braku komunikacji z modułami czyli u2301. W pamieci nic nie ma wiec miales duzo szczescia.
Blad ktory pozostal to crash data, czyli bład po wystrzeleniu poduszek. Jesli bedziesz mial wypadek to poduszki nie zadzialają.
 
 
krzysztofm1989 

Model: Ford Fiesta Mk7`14
Wersja: Trend
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Dołączył: 01 Mar 2015
Posty: 37
Skąd: bochnia
Wysłany: 12 Wrz 2018, 10:35   

Tez miałem mały problem z aktywacja Forscanem. najpierw zaktywowałem halogeny i tu proces poszedł bez problemu - halogeny działaja. Chciałem potem aktywować ryglowanie drzwi i podczas procesu pokazał sie błąd:

błąd

Jedak potem pokazywało w forscan ze ryglowanie jest aktywne ale nie nie robiłem juz ostatniej aktywacji z kombinacją kluczykiem tylko zrobiłem dezaktywacje Forscanem która juz przeszła pomyślnie i od tej pory nie podpinałem się już. Na razie wszystko działa
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów kabelek ELM327
tbone001 Przed zakupem 2 2 Sie 2014, 19:08
pawel_mk3
Brak nowych postów [MK6] Kabel diagnostyczny ELM327
Kabel Diagnostyczny ELM 327
kamil208 Porady eksploatacyjne 2 9 Kwi 2017, 17:50
Puff
Brak nowych postów [MK4] ELM327 i fiesta 1.8D 99rok
Dreambox Elektryka 5 28 Sty 2013, 16:33
zabka35i
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [MK5] ELM327 nie widzi błędów
nagaj83 Elektryka 4 4 Lip 2011, 22:11
jackrzec
Brak nowych postów [MK6] Będy wczytane przez interfejs ELM327
jurek Elektryka 7 1 Mar 2013, 15:12
Wisni@


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.