Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Niedziałający prędkościomierz (i wskaźnik przebiegu)
Autor Wiadomość
Grot 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 18
Skąd: Zabrze
Wysłany: 16 Maj 2018, 21:07   Niedziałający prędkościomierz (i wskaźnik przebiegu)

Witam, jak zawsze przychodzę z problemem.
Ostatnio podczas jazdy moją Fiestą gdzieś 100 km od domu prędkościomierz postanowił pokazywać stale 0km/h (bez względu na jazdę lub jej brak).

Zdarzało się to już mu wcześniej, ale "klupnięcie" w zegary (przez szybkę) kluczem pomagało.
Z innych ciekawych rzeczy to pojawia się błąd P0500 (wykryty ELMem na BT przez Forscan), który w sumie był od zawsze i zawsze wracał ale wszystko trybiło.

Prędkościomierz mam taki:


Udało mi się odkręcić prędkościomierz, lecz go nie wyjąłem bo nie wiem jak tam kable idą, a jest mało miejsca (nie wyjmowałem kierownicy), próbowałem ruszać tymi kablami podczas jazdy (w nocy na ślepym odcinku ulicy, bo wiadomo nie na mieście ;)) .
Po odkręceniu zauważyłem że było tam kiedyś majstrowane, bo zegary były przykręcone na 3 z 4 śrubek.

I stąd pytanie, czy tu prędkościomierz jest elektryczny/elektroniczny czy ten tzw. stary na lince?
Oraz co może być przyczyną?
Oraz czy jeżeli to ten czujnik VSS to jest on umiejscowiony tak jak na tym poradniku do focusa?
I czy amator bez kanału ma szanse w razie czego, czy w ogóle olać czujnik bo to zły trop?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5371
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 16 Maj 2018, 21:57   

Rocznik 96, więc raczej linka. VSS jest wkręcony w skrzynię, skoro jest linka, to łatwiej go będzie wyśledzić.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Nesor 


Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 30
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 287
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 17 Maj 2018, 10:07   

Jeśli stukales i dzialal to obstawiam mechanizm w liczniku lubi się psuć . Albo linka do wymiany linka koszt ok 25 zł . Licznik na allegro za 20 kupisz . Wyjmujesz go po zdjęciu obudowy i rozkręceniu trochę je mocnej ciągnąć do siebie chyba że masz krótka linka to odkręcić ja najpierw ze skrzyni biegów a z licznika się ją wyjmuje ściskając blokadę przy liczniku i wyciąga .
_________________
"Magiczny Czarnuch" - http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=48108

"Prędki Automat" - (RIP) http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=36768
 
 
 
Grot 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 18
Skąd: Zabrze
Wysłany: 20 Maj 2018, 18:09   

Sprawdziłem - i faktycznie linka. Wykręciłem i dopiero wtedy szło wyjąć wysunąć zegary.
Obstawiam że mogę olać temat licznika bo linka była w środku urwana (jeżeli stukanie w zegary będzie działać to nie widzę problemu). Myślę że na razie temat wyczerpany.
Dzięki za pomoc!

Wiecie może gdzie można kupić NOWĄ (najlepiej oryg lub co najmniej dobry jakościowo zamiennik) linki?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5371
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 20 Maj 2018, 23:13   

Serwis, ale znając ich ceny, to możesz zapytać raczej dla beki... Moją linkę otwierania maski zawożę do zakładu regenerującego linki, bo jak usłyszałem że za kawałek linki z pancerzem chcą circa 250zł, to mało nie zemdlałem.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Grot 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 18
Skąd: Zabrze
Wysłany: 21 Maj 2018, 00:31   

A jak okazało się że część tej linki dosłownie jest urwana (mam na myśli stricte linkę) to warto?

Jechać do Intercarsu może? Czy może szukać używek?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5371
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 21 Maj 2018, 06:41   

IC to nie lek na całe zło. Nie jestem też taki pewien czy będą mieć rzeczy aż tak specyficzne. Sprawdź najpierw w katalogu czy takie rzeczy sprzedają.

Urwana linka to nie problem, bo porządny zakład zrobi nową, sugerując się pancerzem i tyle. Zawsze możesz dorwać na szrocie używkę, która działa i na niej jeździć lub na jej podstawie dać sobie zrobić nową w takim właśnie zakładzie. Nie wiem jeszcze ile mogą krzyczeć (może dziś mi się uda tam zajechać), ale nie wierzę, że będą chieli tyle, ile krzyczy serwis.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Nesor 


Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Piotr
Wiek: 30
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 287
Skąd: KRAKÓW
Wysłany: 21 Maj 2018, 14:24   

Ostatnio kupowałem linkę na allegro za 26zl i śmiga i pasuje (trochę krutrza jest ale najpierw do licznika wystarczy przypiąć , zmontować licznik a pozniej przykręcić do skrzyni ) a w abcforlcus w Krakowie za Ori powiedzieli mi 210zl na zamówienie . Więc nie warto Ori chyba kupować :hammer:
_________________
"Magiczny Czarnuch" - http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=48108

"Prędki Automat" - (RIP) http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=36768
 
 
 
Grot 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 18
Skąd: Zabrze
Wysłany: 21 Maj 2018, 23:58   

Byłem w ic i lipa. W serwisie niezależnym 340 (na zamówienie) PLNów to się pośmiałem z chłopakami (spoko ludzie).

Ta i tak mam wrażenie że była za krótka, bo musiałem najpierw od skrzyni odpiąć. Czy taka z 1.25 pasowała by?. Czy rajd na szroty?

Czy szło by może go przerobić na eletryczny/elektroniczny?

@Puff gdzie taka linkę mogliby dorobić, mieszkam w sąsiednim mieście więc mógłbym podjechać jeśli gdzieś na miejscu?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5371
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 22 Maj 2018, 08:21   

Grot napisał/a:
Ta i tak mam wrażenie że była za krótka, bo musiałem najpierw od skrzyni odpiąć. Czy taka z 1.25 pasowała by?. Czy rajd na szroty?

Linka to linka, zależy od licznika i skrzyni. Licznik ten sam, skrzynia też.

Grot napisał/a:
Czy szło by może go przerobić na eletryczny/elektroniczny?

Jest taka możliwość, kwestia czy zdjęcia z tego poradnika nie trafił szlag (kochany imageshack, psia jego mać). Wymagało to trochę roboty, ale było do zrobienia.

Grot napisał/a:
@Puff gdzie taka linkę mogliby dorobić, mieszkam w sąsiednim mieście więc mógłbym podjechać jeśli gdzieś na miejscu?

Pytałem w Zabrzu, ale mi powiedzieli, że czas realizacji obecnie ok. 2 tygodnie i polecili faceta z Pyskowic. Jadę tam jutro lub w czwartek, dam znać czego się dowiedziałem.
Przy okazji możesz uzupełnić miasto, bo równie dobrze mógłbyś być spod Zawiercia czy Żywca :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Grot 

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Family
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 16 Lis 2017
Posty: 18
Skąd: Zabrze
Wysłany: 22 Maj 2018, 10:54   

Jadę do Sosnowca bo tam ma być jakaś linka z 1.25. zobaczę i dam znać.

[Edit]
Kupiłem trochę inna (złącze przy liczniku z metalu) za 25 zl zobaczymy czy da radę, na razie trochę brak mi czasu na założenie.
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5371
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: Wczoraj 9:13   

Dla potomności - zrobienie nowej linki maski od zera (nowa linka + cały nowy pancerz) to w zakładzie w Pyskowicach ok. 70zł. Czteropak to nie jest, ale przy cenach serwisowych i tak bardzo korzystna oferta. :)

Zdjęcie poglądowe z innego tematu, ale widać, że prezentuje się jak oryginał (nawet te gumki o przekroju gwiazdki wsadzili/przełożyli).
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Błąd EAC FAIL, ABS, Brak przebiegu
Czyli problemy z układem ABS itp.
TOMASSS Silniki diesla 1 27 Maj 2012, 11:38
TOMASSS
Brak nowych postów [MK4] wymiana sprzęgła, niedziałający prędkościomierz
wymiana sprzęgła, niedziałający prędkościomierz, źle działająca manetka zmiany biegów
Gość Mechanika 9 20 Sty 2011, 12:08
jery13
Brak nowych postów niedziałający wskaźnik paliwa
sepek13 Mechanika ogólna 3 26 Gru 2011, 17:45
diodalodz
Brak nowych postów [MK3] Niedziałający wskaźnik paliwa
Mościak Elektryka 2 15 Kwi 2010, 11:54
Mościak
Brak nowych postów [MK3] Niedziałający wskaźnik poziomu paliwa
Gość Elektryka 2 25 Lut 2010, 17:01
JoeMix


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.