Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Lampka ostrzegawcza ABS mimo braku ABS-u w aucie
Autor Wiadomość
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 13 Mar 2018, 10:36   Lampka ostrzegawcza ABS mimo braku ABS-u w aucie

Witam, takie pytanie jak wyjąć żarówke led z licznika , byłem u mechanika z licznikiem , okazało sie ze czeki które mi sie świecą muszę wykręcić bo robią mi się błędy .


Puff: zmiana tytułu tematu na sensowniejszy
Ostatnio zmieniony przez Puff 27 Mar 2018, 09:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 13 Mar 2018, 10:58   

Już w mk5 LED-y były lutowane na płytce. W mk6 zdaje się nie jest inaczej.

Swoją drogą... co to za metoda na naprawę, żeby wykręcać żarówki, które pokazują, że coś nie działa? :|
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 13 Mar 2018, 11:29   

Jeżeli świeci mi się kontrolka której samochód orginalnie nie ma w wyposażeniu to niby co mam zrobić kupić znowu nowy licznik ?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 13 Mar 2018, 11:33   

Gdybyś to samo napisał w pierwszym poście, to byłoby łatwiej zrozumieć o co chodzi.
Może zamiast rozbierać licznik i wyrywać elementy, łatwiej by było zdiagnozować problem i go rozwiązać. Tylko nadal nie wiadomo co się świeci...
I czemu "znowu"? Wymieniałeś licznik z jakiegoś konkretnego powodu?
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 13 Mar 2018, 12:02   

Nie znowu mam ten sam na który wtedy wymieniłem , świeci mi się abs a w samochodzie nie mam abs-u i chcę wyciągnąć tego leda
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 13 Mar 2018, 13:00   

Ok, ma sens. Zostaje rozebrać i odlutować nóżkę lub od spodu na element, przez który dioda świeci, nalepić kawałek czarnej taśmy izolacyjnej.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 13 Mar 2018, 13:12   

To jeszcze takie pytanie jeśli odlutuje lubb zakleje taśmą izolującą to czy ten led nie ma jakiegoś przekaźnika i czy coś może się z tym stać ?
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 13 Mar 2018, 13:18   

Nie. W systemach z CAN-em żarówka jest na końcu łańcucha. Istnieje wykrywanie czy w ogóle żarówka się zapala (acz nie wiem jak to jest w Fieście i na co miałoby to mieć wpływ, skoro kwestia dotyczy ABS-u, a w aucie go nie ma), więc jak chcesz być przezorny, to ją zwyczajnie zaklej. Tak czy owak, "stać się" nic nie stanie :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 13 Mar 2018, 13:39   

Ok dzięki
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 710
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13 Mar 2018, 21:51   

lukkut125075 napisał/a:
Ok dzięki



zamiast naprawić usterkę ABSu lepiej wymonotwać żarówkę by nie denerowowałą usterka... ręce i nie tylko opadają :tyłek:
Profil Facebook
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 13 Mar 2018, 22:43   

slawomirro napisał/a:
zamiast naprawić usterkę ABSu lepiej wymonotwać żarówkę by nie denerowowałą usterka...

Jeśli wierzyć, to:
lukkut125075 napisał/a:
świeci mi się abs a w samochodzie nie mam abs-u


Auto może być z 2006 i nie mieć ABS-u. Stał się obowiązkowy od 1 lipca 2006 właśnie. Jeśli coś mu się kaszani po żonglowaniu zegarami, to co ma zrobić?
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 710
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Mar 2018, 07:41   

Puff napisał/a:
Auto może być z 2006 i nie mieć ABS-u. Stał się obowiązkowy od 1 lipca 2006 właśnie. Jeśli coś mu się kaszani po żonglowaniu zegarami, to co ma zrobić?


Każda Fiesta mk6 ma ABS, nawet najbardziej podstawowa. Każda od 2001 roku. To był m.in. element "przetargowy" Forda, dlaczego wybrać nową Fiestę.
Profil Facebook
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 14 Mar 2018, 07:47   

Może więc Autor wątku ma ABS, a nie ma o tym pojęcia, bo nigdy nie działał.
Masz jakieś info z katalogu, żeby potwierdzić, że to auto bezwzględnie musi mieć ABS?
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 710
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Mar 2018, 07:56   

Puff napisał/a:
Może więc Autor wątku ma ABS, a nie ma o tym pojęcia, bo nigdy nie działał.
Masz jakieś info z katalogu, żeby potwierdzić, że to auto bezwzględnie musi mieć ABS?



Autor pisał poniżej w innym wątku że mu licznik km/h nie działa. A prędkość w Fieście zczytywana jest przez czujniki ABS...

btw katalog mam z 2004 roku, m.in na jego podstawie robiłem swoją stronę.
W starych Niemieckich matariałach promocyjnych, dostępnych nawet online, wystarczy poszukać, jest o ABSie.
Profil Facebook
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 14 Mar 2018, 08:15   

W dużo rzeczy mogę uwierzyć, ale nie w to:
slawomirro napisał/a:
A prędkość w Fieście zczytywana jest przez czujniki ABS...

Od tego jest VSS w skrzyni. Gdyby było, jak piszesz, po zmianie kół z 14" na 19" widziałbyś realną prędkość, a ABS nie zmieniałby charakterystyki pracy. A zobaczysz zafałszowany odczyt prędkości, zaś ABS nie będzie całkowicie spełniał swojej funkcji.

slawomirro napisał/a:
W starych Niemieckich matariałach promocyjnych, dostępnych nawet online, wystarczy poszukać, jest o ABSie.

Okej, w porządku, ale zanim się kogoś zacznie obrzucać kamieniami, wypadałoby jakoś udowodnić, że ma się rację, a nie "wystarczy poszukać". Jeśli Autor w ten sposób magicznie odkryje, że ma ABS tylko jakiś czujnik padł, wystarczy to ogarnąć i ABS zacznie działać, to super. Tylko trzymajmy jakiś poziom, a nie "tak bo tak" czy "bo tak było gdzieś napisane".


lukkut125075 - podaj VIN auta, sprawdzę co tam siedzi, żeby rozwiać wątpliwości
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 14 Mar 2018, 08:25   

Puff napisał/a:
slawomirro napisał/a:
zamiast naprawić usterkę ABSu lepiej wymonotwać żarówkę by nie denerowowałą usterka...

Jeśli wierzyć, to:
lukkut125075 napisał/a:
świeci mi się abs a w samochodzie nie mam abs-u


Auto może być z 2006 i nie mieć ABS-u. Stał się obowiązkowy od 1 lipca 2006 właśnie. Jeśli coś mu się kaszani po żonglowaniu zegarami, to co ma zrobić?
auto mam z czerwca 2006 r , 1.3 , 3 drzwi
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 14 Mar 2018, 08:27   

lukkut125075 napisał/a:
auto mam z czerwca 2006 r


Puff napisał/a:
lukkut125075 - podaj VIN auta, sprawdzę co tam siedzi, żeby rozwiać wątpliwości
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
slawomirro 


Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec/107KM
Imię: Sławek
Wiek: 38
Dołączył: 12 Kwi 2016
Posty: 710
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14 Mar 2018, 10:17   

Puff napisał/a:
Od tego jest VSS w skrzyni. i


W Fieście mk6 nie ma VSS w skrzyni.

A co do powyższego vinu - widzę, ale nie wierzę w to co widzę.
Zwracam honor autorowi, bo nie ma faktycznie ABSu, ale to co on ma to jest ewenement. <???>
Nie wiem jakim cudem, całkowicie serio nie wiem. Po przejrzeniu tysiecy vinów, katalogów polskich i zagranicznych, danych o silnikach, wersjach wyposażeniowych jest ot PIERWSZA Fiesta bez ABSu, zupełnie poza standardami.
Być może kluczem jest wersja podstawowa na Polskę, ale też takiej nie było! Raczej stawiam na autorską wersję dealera Fiesty w Polsce.

Dla potwierdzenia - oto szybki skan katalogu POLSKIEGO z czerwca 2006 (!)

(kliknięcie w obrazek - powiększy go)



Profil Facebook
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5408
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 14 Mar 2018, 10:25   

slawomirro napisał/a:
W Fieście mk6 nie ma VSS w skrzyni.

To gdzie jest, skoro czujniki da się kupić, a skrzynia to IB5? :)

Co do drugiej części - dlatego mówiłem - nie obsmarowywać, jeśli się nie ma pewności.
To, że katalog jest na czerwiec 2006 nie wyklucza tego, że już jest przygotowany na lipiec 2006, kiedy przepisy dot. ABS-u weszły w życie.

Ja mam może mk5, ale przy tym, że mam szyby w prądzie, klimę i inne pierdoły, to moje auto na oczy ABS-u nie widziało. A dużo biedniejsze wersje (sąsiadka miała mk4, które nie miało ani radia, ani głośników w drzwiach, nie mówiąc o obrotomierzu!) mogły mieć ABS/SCS. :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
lukkut125075 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 23
Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 23
Skąd: Wołomin
Wysłany: 14 Mar 2018, 10:46   

więc mamy już wszystko jasne więc teraz muszę odlutować tę diodę i wszystko powinno być ok ??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Błąd EAC FAIL, ABS, Brak przebiegu
Czyli problemy z układem ABS itp.
TOMASSS Silniki diesla 1 27 Maj 2012, 11:38
TOMASSS
Brak nowych postów [Mk6] Lampka ostrzegawcza silnika i reset
Luxon Elektryka 7 28 Gru 2008, 10:47
Skfarek
Brak nowych postów abs??
problem
Gość Mechanika 4 23 Mar 2008, 10:56
typniepokorny86
Brak nowych postów [MK4] abs
biszkopt pyta......
Glodzio Mechanika 2 21 Wrz 2008, 19:24
Glodzio
Brak nowych postów kontrolka ABS
tup.tup Elektryka ogólna 0 20 Cze 2015, 16:30
tup.tup


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.