| 
| 

| 

|  
 |  

| [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | Jaszczur   

Model: Ford Fiesta Mk4`98
 Wersja: CL
 Silnik: 1.8D/60KM
 Imię: Marcin

| 

|  Wysłany: 5 Mar 2016,  19:46   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | 1. NICK: jaszczur 2. IMIĘ: Marcin
 3. MODEL: Ford
 4. WERSJA: Fiesta
 5. ROCZNIK: MK4 1998
 6. SILNIK: 1.8D (chwilowo)
 7. OPIS AUTA:

Obecnie siedzi tam wyjątkowo oszczędny i dynamiczny* silnik 1.8D.
 Blacha trzyma się w miarę kupy. Tak szczerze mówiąc za ~1000pln nie ma się co spodziewać cudów.
  Jak na razie jeździ, i chwilkę jeszcze pojeździ, bo muszę ogarnąć parę pierdół w dupowozie. 
 8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
 a. wizualne: n/a
 b. mechaniczne: n/a
 c. audio: n/a
 d. inne: n/a

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
 a. wizualne: n/a
 b. mechaniczne: KOKS
 c. audio: n/a
 d. inne n/a

Plan jest prosty.
 Wykonać w miarę możliwości czasowych i finansowych jak-naj-szybszego i najmocniejszego traktora opartego na tym słupku, jak to tylko możliwe.

10. FOTKI AUTA

|  
				| _________________ wszystko jest do zrobienia, trzeba tylko chcieć
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Jaszczur 5 Mar 2016,  20:23, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | vegetagt   Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
 Wersja: Inna
 Silnik: 2.0 16V

| 

|  Wysłany: 5 Mar 2016,  20:06   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Jaszczur napisał/a: |  	  | NICK: jaszczurtd | 

ale kłamie z nickiem
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 5 Mar 2016,  20:24   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | vegeta, z rozpędu wpisałem ten z maila   |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
 Wersja: Fun
 Silnik: 1.8DI/75KM
 Imię: Dawid

| 

|  Wysłany: 6 Mar 2016,  11:52   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Pierwszy w kolejce do przejechania się tym monstrum, jak je ulepisz   |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

Wierny osiołek pochłania jedynie

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 7 Mar 2016,  00:17   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Załatwione   
 Dodano po 3 godzinach 41 minutach 37 sekundach:
 Dziś wlazłem do kanału, celem obadania stanu traktora, i totalnej tragedii nie ma.
 Ogólnie mnie zdziwiło, bo ktoś próbował nawet o nią dbać:

Po kuracji młotkowej (poszedłem na żywioł) udało mi się odnaleźć JEDNO miejsce które odsłoniło takie oto coś:

Tu wprawdzie jest rudo, ale o dziwo wszystko twarde i żadnych dziur:

Mocowanie tylnej belki wygląda tak, z obu stron:

Tak szczerze mówiąc spodziewałem się za tą cenę znacznie większej tragedii... A widywałem fiesty naprawdę w gorszym stanie niż ta, i to za znacznie większe pieniądze niż wydałem na to MK4...

Wczoraj sobie posiedziałem chwilkę na olx.pl, i stwierdziłem że nie ma się co pierdzielić, i dziś fiesta zrobiła bez problemów ponad 150km, i przywiozła sobie ototo:

Pod ścianą dawca bloku już czeka od jakiegoś czasu:

Zarówno blok jak i głowica pójdą do splanowania i sprawdzenia szczelności, żeby wykluczyć wszelakie przygody związane z uszczelkami pod głowicą.

W trakcie jazdy jest troszkę głośniej niż być powinno. Obczajony wydech i powód:

Generalnie silnik chodzi bardzo fajnie i jest w bardzo dobrym stanie, odpala dobrze, jeszcze się pomyśli jakie przeznaczenie go spotka.
   |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 8 Mar 2016,  17:10   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Ale rursko zgnite, oesu... przeglądu to w życiu przejść nie powinno   |  
				| _________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | modell1   Moderator

Wersja: Sport
 Silnik: 1.6i16V/100KM

| 

|  Wysłany: 8 Mar 2016,  19:27   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Trochę zabawy migomatem i git. Nie ma tragedii dasz radę   |  
				| _________________ 

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 8 Mar 2016,  20:28   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Wydech będzie i tak nowy, bo ten i tak jest cienki jak dupa węża po ataku skurczu.  Tymczasowo tylko to załatam na te kilkanaście dni jak będę nią jeździł. Przegląd ma do listopada - na 100% lewy, między innymi przez ten wydech, i wytłuczony amor z prawego tyłu.  Ale nie ja załatwiałem, więc nie mam tego na sumieniu.

Zastanawiam się jeszcze czy by jej nie uturbić na te kilka dni, bo w sumie roboty przy tym niewiele, a te 90 koni czy ile tam wyjdzie na turbince z mdo i tak zawsze będzie lepsiejsze niż te 60 które ma teraz. To się zobaczy jeszcze.

I ogólnie lecim dalej z koksem, zestaw nowiusieńkich uszczelek do 1.8D/TD (komplet):

Może tym razem uda mi się tak złożyć ten motor żeby nic, absolutnie nic nie ciekło - bo przy poprzednim niestety ta sztuka mi się nie udała tak do końca jak bym tego chciał.
   |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 27 Mar 2016,  11:46   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Świńta świnta, a my tu spawome: 

Wreszcie pierdzenie ustało, i teraz sobie tylko ładnie, cichutko klekota

I funkiel nówka amor ze szrotu:

I pytanie z serii debilnodziwnych: jak się zdejmuje te odboje z tych kolumn w mk4 żeby się dostać do sprężyn?

|  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 27 Mar 2016,  11:55   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Ściskacz do sprężyn, jak je trochę zwiniesz, to poduszkę będzie się dało zepchnąć niżej i zobaczysz spinkę zabezpieczającą. Cienkim śrubokrętem zdjąć i poducha zejdzie bez problemu. |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 4 Maj 2016,  10:48   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Z cyklu - podróże po Europie autkiem wartym 1000pln   

Fiesta w Austrii w okolicach Graz

Winietki - czeska, austriacka i słoweńska. A ja właśnie wylądowałem nią w chorwacji, miasteczko Nin, nad samym morzem śródziemnym
   1048km w jedną stronę

|  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 4 Maj 2016,  18:48   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | To udanego urlopu  Tylko bez sensu jest brać winietę na Słowenię. Za taki krótki kawałek... ja jechałem naokoło (tj. nie autostradą) i uwierz, powinni dopłacać do jazdy autostradą. Widoki takie, że żal prostą drogą jechać. |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 5 Maj 2016,  18:13   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Spoko, te 15 eur jakie wydałem na tą słoweńską winietkę, to jeszcze nie taki dramat.   Jak jechałem to i tak lało jak z cebra, zarówno w Słowenii jak i w Chorwacji, wiec nie było za bardzo jak i czego oglądać, bo będąc zmęczony wolałem patrzeć czy akurat nikomu w dupsko nie wjeżdżam.

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością dróg w Chorwacji. Tunele też robią wrażenie - podobnie jak we Włoszech.

Dodano po 22 godzinach 50 minutach 52 sekundach:
 Takie tam, znad Adriatyku:

|  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 28 Maj 2016,  00:22   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Traktorek sobie jeździ po powrocie z Chorwacji, dzielnie nabija kilometry, nic się z nim nie dzieje. W tak zwanym czasie, trwa kompletowanie części pod nowy silnik.

Oczywiście podstawy, typu uszczelki, panewki, pierścienie, wysprzęglik, już dawno kupione, i czekają:

Pierdółka w postaci licznika z obrotomierzem, którego w chwili obecnej Fiesta nie ma:

Nowiutkie końcówki wtryskiwaczy z dyszami 0.250, które kupiłem za śmieszne pieniądze w Germanii:

Wylądują one oczywiście we wtryskach z Rovera:

Które będą zasilane przy pomocy odpowiednio wyprofilowanych przewodów wysokiego ciśnienia, które zamówiłem, te już nie będą pękać:

To wszystko wyląduje w głowicy która jest już po kompletnym remoncie i regeneracji:

Ale najbardziej dziś ucieszył mnie ten widok:

Jest to turbina hybrydowa z iveco 2.5 (T3), po regeneracji i modyfikacji w Perun Turbo. Modyfikacja polegała na założeniu znacznie wydajniejszego i lżejszego, kutego koła kompresji, dzięki temu turbo będzie tłoczyć sporo więcej powietrza, i sporo dłużej, dając znacznie mniej "górzysty" przebieg momentu.

To jest to samo turbo które na zlocie fordtechu powitało wszystkich kupą dymu i radości - ze względu na późne wstawanie (od 3 tyś obrotów). Powyższa modyfikacja spowoduje że dymu będzie znacznie mniej, a mocy znacznie więcej.

Turbinka wygląda jak nowa, nie mogę się już doczekać aż zacznę to wszystko składać, i jak zacznie to żyć.

Oczywiście dostałem w paczce stare części, czyli oryginalne koło kompresji oraz łożyska i uszczelnienia:

Taka turbina + wtryski 0.250 + pompa 12mm nad którą się jeszcze zastanawiam, pozwala vagowcom na swobodne wykręcanie >200-250KM z jakimiś kosmicznymi Nm. Ale z racji fiestowej skrzyni, przegubów, półosi, samej stosunkowo niewielkiej masy fiesty, a co najważniejsze - praktycznie niewiadomej wytrzymałości fordowskich korbowodów, tłoków i słupków - nie celuję w taką moc. Na początek poskładam jakąś średnią pompę 11mm, i przyceluję najpierw w okolice 170KM. Co będzie później - się zobaczy.

c.d.n
 |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | yoyo72   Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk3`95
 Wersja: Futura
 Silnik: 1.6i16V/90KM
 Imię: Dziadek

| 

|  Wysłany: 28 Maj 2016,  05:16   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Gratki. Ładny projekt. Oby tak dalej. Powodzenia i szerokości. |  
				| _________________ Jest inne , ale tez Ford
 Było     MK3 1994r 1.1/2.0 136KM
   Było     MK3 1995 r.1.6 16v 90 KM Futura swap 2.0 136KM
 Było     MK3 1993 r.1.3 NEWPORT z klimą
  (ślimak) Było     MK3 1992 r.1.8 16v 130 KM (akwarium)

PRINCE OF RADOM 2016

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | van   Moderator

Model: Ford Fiesta Mk1`80
 Wersja: S
 Silnik: 1.3/69KM
 Imię: Krzysztof

| 

|  Wysłany: 29 Maj 2016,  21:15   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | ten dieslowski ulep ma tylko jedną wartość i jest to wartość wagowa na skupie to mówiłem ja
   |  
				| _________________ Fiesta MK1 1.3 - Smerfetka
 Sierra MK2 2.3T5 - Biała dama
 Volva XC70 i inne

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Puff   Forumowy Maruda

| 

|  Wysłany: 29 Maj 2016,  21:31   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | van napisał/a: |  	  | ten dieslowski ulep ma tylko jedną wartość i jest to wartość wagowa na skupie to mówiłem ja
   | 

Jaszczur jedziesz z tym, bo nie wiem jaką dmuchawę ja mam szukać do swojej paści z kutymi kółkami.
   |  

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 29 Maj 2016,  23:28   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | van napisał/a: |  	  | ten dieslowski ulep ma tylko jedną wartość i jest to wartość wagowa na skupie to mówiłem ja
   | 

Pomijając fakt że to JESZCZE nie jest tym ulepem, to tyle powiem: srutututu
  W chwili obecnej to nawet by się nie opłacało tego wieźć na skup, bo by więcej na paliwo poszło   A jak się poskłada, później sklepie tyłki jednemu i drugiemu, pojedzie na kilka zlotów, to się na końcu pomyśli co z tym zrobić
   |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 28 Cze 2016,  14:56   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Że niby fiesta 3d to małe i niepraktyczne auto? 

Wydech z focusa kombi przyjęty na pokład.
 |  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Jaszczur   

| 

|  Wysłany: 10 Paź 2016,  07:30   [MK4] Traktorek vel Poligon Doświadczalny |   
 |  
               | 
 |  
               | Jako że posucha na forum, a temperatury i aura za oknem sprawiają że kości bolą, stwierdziłem że jest to doskonały moment by zacząć wreszcie coś działać w temacie. 

Zabrałem się za rozbieranie dawcy pod nowy silnik...

Pierwsze zdjęte panewki ze stopek korbowodów napawają optymizmem: ładny kolor, prawie brak rys:

Główne panewki pod podporami też nie wyglądają najgorzej:

Jednakże im dalej w las, tym ciemniej, i więcej krzaków; to są panewki z korbowodów:

Sam wał wygląda ładnie, żadnych rys, pod paznokciem nic nie czuć:

Poradzono mi żebym nie ruszał wału, jedynie zapodał nowe panewki, i tyle. Tak też uczynię. Z modyfikacji samego silnika, zamierzam dać blok do nazwijmy to "zabielenia" powierzchni - żeby nie było cudów z uszczelką pod głowicą. Same cylindry wyglądają ładnie, widać jodełki, żadnych nienaturalnych rys. Sprawdzę jedynie jaka jest szczelina w pierścieniach - starych i nowych.

Dodatkowo paczuszka z kucizną już w drodze: chyba jedyną zamówioną ever do tego silnika:

|  
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.         
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści. |  |  |