Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

[MK5] Nie działają zegary (wskazówki)
Autor Wiadomość
Michael_1 

Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Sport
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Wrz 2014, 21:41   [MK5] Nie działają zegary (wskazówki)

Witam


Z dnia na dzień przestały mi działać wszystkie wskazówki (prędkościomierz, obrotomierz, paliwo, temperatura silnika).
Kontrolki się zapalają, auto odpala, a wskazówki leżą w miejscu.

Dodatkowo nie wyświetla przebiegu na liczniku i godziny na zegarku :|
Samo podświetlenie po włączeniu świateł działa.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym w MK5? <???>
 
 
kasia14271 

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4i16V/80KM
Imię: Kasia
Wiek: 25
Dołączyła: 28 Mar 2014
Posty: 4
Skąd: biała
Wysłany: 25 Wrz 2014, 23:45   

Raczej problemy z komunikacją CAN bo w tym roczniku jest już raczej na 100%
Wywołaj test zegarów trzymając guzik na zegarach i przekręcając kluczyk . ustaw LCD na obrotomierz i zobacz czy zegary widzą komunikat o prędkości obrotowej silnika, jeśli widzą to uszkodzony jest sam silnik krokowy w zegarach bądź scalak nimi sterujący.
_________________
Kasia
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5547
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 26 Wrz 2014, 08:59   

kasia14271 napisał/a:
Raczej problemy z komunikacją CAN bo w tym roczniku jest już raczej na 100%

Raczej nie ma. Na 200%. :P
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Michael_1 

Model: Ford Fiesta Mk5`02
Wersja: Sport
Silnik: 1.3i/60KM
Dołączył: 12 Lut 2014
Posty: 4
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Wrz 2014, 10:03   

CAN w starej fieście?

Winny był przepalony bezpiecznik drugi od lewej na dole w kabinie :fox:
 
 
GeparD 

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 16
Skąd: United Kingdom
Wysłany: 7 Kwi 2015, 12:24   

Podepne sie pod temat i odgrzebie trupa :)
Nie mam obrotomierza w swojej fiescinie. Wywolalem tryb testowy na wyswietlaczu i nie pokazuje mi obrotow silnika... Czy znaczy ze mam cos uwalone czy nie w kazdej Fiescie jest to zaimplementowane.
Pytam sie, gdyz myslalem o zmianie zegarow na biale z obrotomierzem.
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5547
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Kwi 2015, 14:42   

Jak masz "bieda version" to możesz mieć nie podciągnięte z komory silnika... Może da się to 1 przewodem załatwić, musiałbyś sprawdzić który pin za to odpowiada i testowo podciągnąć spod maski czy jego spięcie na krótko coś pomoże.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
GeparD 

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 16
Skąd: United Kingdom
Wysłany: 7 Kwi 2015, 15:14   

Dzieki za szybka odpowiedz.
Nie wiem jaka to musi byc "bieda version" zeby tego nie bylo.
Moja nie jest az taka bieda (centralny i otwierany bagaznik w standardzie). Chyba ze to dalej sie kwalifikuje jako "bieda version" :)

Co do tych pinow to mozna jak dla totalnego laika? ;)
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5547
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Kwi 2015, 16:04   

GeparD napisał/a:
Moja nie jest az taka bieda (centralny i otwierany bagaznik w standardzie). Chyba ze to dalej sie kwalifikuje jako "bieda version" :)

Różnie to z tymi wersjami jest. Widziałem takie, gdzie nie było instalacji audio, więc po włożeniu radia trzeba było kable ciągnąć samemu. Szyby na korbę, o centralnym zapomnij, itd. :)

Jest szansa, że masz gdzieś pin urwany, ale nie chce mi się w to wierzyć. Prędzej zwyczajnie nie ma odpowiedniego kabla pociągniętego - były już takie przypadki tutaj. Rozpiska pinów jest w temacie jednego z forumowiczów dot. przekładki z licznika linkowego na licznik w pełni elektroniczny - przeszukaj forum, na pewno znajdziesz.
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
GeparD 

Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Marcin
Wiek: 40
Dołączył: 05 Maj 2014
Posty: 16
Skąd: United Kingdom
Wysłany: 7 Kwi 2015, 20:16   

Znalazlem cos takiego:



Dotyczy to mk4 i mk3. Czy w mk5 bedzie tak samo?

EDYTA:
Znalazlem wlasciwy:



Poprzedni zostawiam dla potomnych. Zdjecia sa na moim prywatnym serwerze wiec nie powinny wygasnac jak to jest na imageshack'u czy innym serwisie.
 
 
Puff 
Forumowy Maruda


Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 31
Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 5547
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 7 Kwi 2015, 20:33   

Chodziło mi właśnie o coś takiego. :)
_________________
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
:devil:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Ogłoszenie: FAQ - Dlaczego 1.8 Diesel nie chce odpalić
Zajrzyjcie tutaj zanim spytacie o to samo.
Rkalitka Silniki diesla 230 23 Gru 2014, 20:23
Jaszczur
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK5] Fiesta MK5
Fordy Fiesta V generacji (1999-2002)
Freeman Nasze auta 0 12 Lip 2011, 16:32
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK5] Silnik Zetec-S przerywa, szarpie przy dodawaniu gazu
silnik przerywa, szarpie przy dodaniu gazu - winna cewka zapłonowa
Raffaello Elektryka silnika 5 19 Wrz 2016, 21:17
Mizer 59
Brak nowych postów Przyklejony: Strony i linki o Fiestach i nie tylko
Nikuś Linkownia 23 22 Gru 2017, 09:59
autovairas
Brak nowych postów [MK5] Światła przeciwmgielne - nie działają
Inti Elektryka 6 16 Paź 2011, 20:28
jackrzec


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group




Instagram




Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.