[MK6] Zmiana nagłośnienia |
Autor |
Wiadomość |
knapers85
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/70KM
Imię: Piotr
|
Wysłany: 7 Lis 2013, 00:29 [MK6] Zmiana nagłośnienia
|
|
|
Witam, posiadam we fieście radyjko 5000C z Forda + 4 głośniki(standardowe fordowskie) i mam w zamiarze pozmieniać trochę przy tym, że by ładniej hałasowało. W związku z tym mam parę pytań:
Czy da się w tym radiu przerobić końcówkę mocy żeby miało trochę więcej pary niż standard przewiduje?
Czy można (bo to kaseciak) wykorzystać takie złącze do podłączenia mp3-ki jako wejście?:
http://static2.tme.eu/kat...aux-ford.01.jpg
lub takiego złącza (żeby wyprowadzić sygnał na wzmacniacz np.):
http://static3.tme.eu/kat...aux-ford.02.jpg
Mam w planie włożyć w boczki oraz w drzwi głośniki 5x7" jakiejś lepszej konstrukcji (JBL, Lanzar, Blaupunkt lub coś), jeśli ktoś ma opinię o jakimś modelu - proszę tu rozwijać;)
Dlaczego trzymam się tego kaseciaka? Bo pasuje mi do deski i nie chcę oszpecać jej jakimś 1-dinowym zamiennikiem. Ew. rozważam zamianę na radio 6000CD i swap końcówki mocy
Dziękuję za odpowiedzi i opinie, pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 10 Lis 2013, 11:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 52 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 7 Lis 2013, 03:38
|
|
|
knapers85 napisał/a: | że by | To się pisze razem: ŻEBY... Poza tym możesz zmienić radio na fordowskie CD/MP3 i podpiąć do niego wzmacniacz, ja mam głośniki Alpine i nie narzekam...
PS.
Nie sądzę żeby dało się do tego radia podłączyć wejście "AUX", prędzej wyjście na wzmacniacz... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
knapers85
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 11:14
|
|
|
Czy ktoś wie, czy do Fiesty MK6 3D po lifcie pasuje półka z innego modelu? Chodzi o to, żeby była płaska(ta oryginalna pod głośniki się nada, pod warunkiem, że wyfrezuję dystanse w miejsca wklęsłe półki)..a nie chciałbym jej ruszać, jeśli coś innego podejdzie...Bagażnik ma być pusty(żadnej tuby itp), potrzebuję na graty, stąd prośba dot. półki. |
|
|
|
 |
pawel_mk3

Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Silnik: 1.4i/75KM
Wiek: 33 Dołączył: 21 Wrz 2012 Posty: 341 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 17:27
|
|
|
To już lepiej w ori miejsca dać lepsze głośniki a nie w półkę
Co do auxa i outa da sie zrobić (Marcin robił) 6000cd fajna sprawa ale w mk6 było radio 2DIN a te to radia 1,8DIN
Co do głośników to ciężko znaleźć dobre w rozm. 5x7.
Ja długo szukałem znalazłem blaupunkty gtx572 gra fajnie
Ale w drzwi z przodu to proponuję 165mm i dystans |

|
|
|
|
 |
knapers85
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 22:11
|
|
|
jak tak przeglądam sieć, to wygląda na to, że radio 5000c oraz 6000cd to ten sam rozmiar, różnią się tylko nośnikiem, jaki obsłużą oraz wyjściem. :
Czy ktoś wie, kto jest producentem końcówki mocy w tych radiach? Byłoby wiadomo jak się za swapa zabrać... |
|
|
|
 |
pawel_mk3

|
Wysłany: 10 Lis 2013, 22:41
|
|
|
ehh ford i jego dublowanie symboli... To 2 din bedzie pasować. Radia klepał blaupunkt do do wymiany samego scalaka to nie takie proste bo zazwyczaj każda kość ma inną aplikacje inne kondensatory rezystory wyprowadzenia itp itd to nie jest p&p. Lepiej zainteresuj się zewnętrznym wzmakiem. |

|
|
|
|
 |
knapers85
|
Wysłany: 10 Lis 2013, 23:08
|
|
|
Ok, więc wzmak będzie. Co do wyjść w tym radyjku, po święcie wydrę je z kokpitu i się okaże co i gdzie można podłączyć...Na rewelacje się nie nastawiam, jak oglądałem te radia(5000C) w necie to żadne nie miało wyjścia na kostkę z minijackiem(np. do mp3), co do wzmacniacza, sygnał się by wyciągnęło ze środka...
Co do głośników, jeden z kolegów robił tutorial jak demontować boczki w mk6 bo zmieniał głośniki na jakieś Boschmany, jak się one sprawują? Jeśli chodzi o 5x7" to cenowo są najtańsze, z tych "firmowych", ale jak się to ma do jakości grania? |
|
|
|
 |
pawel_mk3

|
|
|
|
 |
knapers85
|
Wysłany: 21 Lis 2013, 13:20
|
|
|
No i pierwszy problem na linii, nie mogę wydrzeć radia...Mam klucze do tego, 4 sztuki, jeden uchwyt się odblokował i nieznacznie udaje się tę stronę wyjąć, a pozostałe trzymają. Nie wiem czemu, ale jak chcę włożyć klucz w otwory do wyjmowania radia, to klucz w zasadzie wchodzi do końca i wychodzi, nic nie załapuje, nie ma żadnego zatrzaśnięcia...tylko ta jedna szczelina z czterech na razie odblokowana. Jest jakiś "tutorial" jak we fieście MK6 po lifcie wydrzeć radio? Niby niewiele roboty, a już problemy. |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
knapers85
|
Wysłany: 21 Lis 2013, 20:52
|
|
|
Dobra, radio wydarte. Nie ma radiatora na zewnątrz - końcówkę mocy się wymieni. Ma wyjście aux, jakieś 2 kabelki są podpięte w tej kostce, czyli moc jest z nami... |
|
|
|
 |
|